CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak merkez ve Zonguldak Ereğli’de son dönemde daha da artan hava kirliliğinin araştırılması için TBMM Başkanlığına bir meclis araştırma önergesi verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da hava kirliliği ile ilgili soru önergesi veren Ünal Demirtaş; “Zonguldak merkez ve Zonguldak Ereğli’de hava kirliliği konusunda ciddi önlemler alınması gerekiyor. Yıllardır etkili önlem alınmadığı için Zonguldak’ta artık hava kirliliği kronik bir sorun haline geldi. Tehlikeli seviyelere yükselen değerler, vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde çok yoğun bir şekilde hissedilen hava kirliliğine de değinen Ünal Demirtaş; “Gözle görünen, vatandaşlarımızın sağlığını ve günlük hayatını olumsuz etkileyen hava kirliliğinin önlenmesi için tedbirlerin acilen alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

CHP’li Demirtaş önergelerinde şunları belirtti;

“HAVA KİRLİLİĞİ KANSER YAPIYOR!

Hava kirliliği; canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen yabancı maddelerin, belirlenen standartların üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşması olarak tanımlanmaktadır. Hava kirliliği, doğal kaynaklardan ortaya çıkabileceği gibi insan faaliyetlerinden de meydana gelmektedir. Özellikle sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliğinde gözle görülemeyen partikül maddeler hava yolu ile insan vücudunda kana karışarak çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC), 17 Ekim 2013’de yaptığı açıklamada; dış ortam hava kirliliğinin akciğer ve mesane kanserine yakalanma riskini arttırdığı, bu nedenle hava kirliliğinin, kanser yapıcı etkenler Grup I listesine alındığını duyurulmuştur.

Zonguldak’ta hava kalitesi, tehlike alarmı veriyor. Doğal sebeplerin dışında sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği denildiğinde akla ilk gelen kentler arasında Zonguldak gelmektedir. Yapılan araştırmalarda Zonguldak’taki sanayi tesislerinin neden olduğu hava kirliliğinin, bölgenin topografik özellikleri de eklenince daha da arttığı ifade edilmektedir. Çatalağzı’nda değerler, AB’nin üzerinde. Kdz. Ereğli’de acilen önlem alınmalı. Zatürre, koah ve bronşit’e neden oluyor. Eylem planı oluşturulmalı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemi ile içinde 9 sorunun bulunduğu önergeyi TBMM’ye verdi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi