İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, yerli üretimin önemine dikkat çekerek Türkiye Taşkömürü Kurumuna biran önce üretim işçisi alınması gerektiğini söyledi.

TBMM’de gerçekleşen KİT Komisyonu Toplantısında Zonguldak’ta her zaman önem taşıyan Türkiye Taşkömürü Kurumunun masaya yatırıldığını belirten Erkmen, “Bizim için sevindiren husus orada iktidar olsun muhalefet olsun herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir konu var o da; yeraltında kömür var fakat üretimde çalışacak yeterli işçinin bulunmaması. Bundan dolayı da üretim artışına gidilememesi konusudur” dedi.

Kuruma son alınan işçi sayısından daha fazlasının emekli olduğunu belirten İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

TTK KİT KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLDÜ

“Geçtiğimiz hafta başında Çarşamba günü mecliste KİT Komisyonu Toplantısı olacağını ve Zonguldaklının gözü ve kulağının bu toplantıda olduğunu ifade etmiştim. Çarşamba günü toplantı gerçekleştirildi. Zonguldak’ı çok yakından ilgilendiren ve Zonguldak’ta her zaman hayati önemini taşıyan Türkiye Taşkömürü Kurumu orada masaya yatırıldı. Bizim için sevindiren husus orada iktidar olsun muhalefet olsun herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir konu var o da; yeraltında kömür var fakat üretimde çalışacak yeterli işçinin bulunmaması bundan dolayı da üretim artışına gidilememesi. Kömürün değer kazandığı ve şuanda 3000 dolarları geçen fiyat karşısında yeterli miktarlarda kömürün üretilememesi sonucunda gerek Zonguldak gerekse ülke olarak bundan yeterince faydalanamamamız bir taraftan da ülke genelinde ithal kömürün yüzde 90’ların üzerinde şuanda geçerli olması ve Türkiye Taşkömürü Kurumumuzun ürettiği kömürün ise çok cüzi miktarda ihtiyacı karşıladığını görmekteyiz. Bu husus herkes tarafından kabul görmüş durumda.

TTK’NIN ÜRETİM İŞÇİSİ AÇIĞI GİDERİLMELİ

Bu kadar net olan bir konuda ilimizden sorumlu olan Samsun Milletvekilimiz Bedri Yaşar Beyin komisyonda yapmış olduğu konuşmada bu konu dile getirildi. Üretimin artırılması için yatırım yapılması. Hazırlık çalışmalarının şuanda büyük kısmının bitmiş olduğu. İşçi alımının önünde bir engelin olmadığı ve rasyonel olarak kurumun belirlediği işçi sayısının biran önce alınması kendisi tarafından dile getirildi. Kuruma son alınan işçi arkadaşlarımızın üzerinden geçen süre zarfında bu alınan işçi sayısından daha fazlası emekli oldu ve günden güne küçülme var. Bu nedenle kuruma üretim işçisi alınmadığı takdirde kamuoyunun algısının “Türkiye Taşkömürü Kurumu kapatılmak isteniyor” şeklinde bir algının yerleşmekte olduğunu söyledi. Biz diyoruz ki; iktidar ve muhalefet olarak herkes işçi alımının üretimi artıracağı konusunda hemfikirken o zaman burada görev hükümete düşmektedir. Biran öncede Türkiye Taşkömürü Kurumunun üretim işçisi açığı giderilmelidir.

ÜLKEMİZİN PARASI YURTDIŞINA İTHALE DEĞİL KENDİ KÖMÜRÜMÜZÜN ÇIKARILMASINA HARCANMALI

Şuan ki hükümet işbaşına geldiği zaman 2,5 milyon tona yakın kömür üretimi vardı. Bugün geldiğimiz noktada her kurumda iyileşme, ülkenin iyileşmesi, zenginleşmesinden bahseden hükümet yetkililerimizin geriye dönük baktığında 2,5 milyon tondan şuanda 1 milyon ton civarına düşen bir üretim miktarıyla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. O nedenle biz diyoruz ki; her halükarda kuruma işçi rasyonel olarak belirlenip alınmalıdır. Hazırlık çalışması biten ve şuanda hemen üretime alınabilecek olan işçi sayısı belirlenip biran önce alınmalıdır. Alıcısı Türkiye ve dünyada hazır olan taşkömürünün böylesi bir ortamda ülkemizin parasal kaynaklarının da sıkışık olduğu bir ortamda ülkemizin parası yurtdışına ithale harcanmamalıdır. Kendi yerel kömürümüzün çıkarılmasına harcanmalıdır. Dolayısıyla üretimin sağlanabilmesi için istihdam sağlanacaktır. Bu kendi içinde parasal döngü istihdama harcanmış olacaktır. Zonguldak’ın kalkınmasında önemli bir rol oynayacaktır.

İKTİDARIN BAKIŞ AÇISIYLA MAĞDUR EDİLEN BİR İL KONUMUNA GELDİK

KİT Komisyonu Toplantısı sonrasında beklentimiz madem iktidar ve muhalefet partilerinin hepsi üretim diyor, işçi azlığı diyor, kuruma işçi alınması konusunda hemfikir oluyor o halde hükümetten beklentimiz bunun gerçekleştirilmesi noktasında gerekli kararın alınıp uygulamaya acilen sokulmasıdır. Yatırım yapılmaya devam edilmelidir, modernize olmalıdır, iş sağlığı ve iş güvenliği önde gelen hususlardır ama şunu da biliyoruz ki işçi alınmadıkça üretim azlığının ötesinde üretim işçi sağlığını da tehdit eder boyuta gelmektedir. Biran önce bu konuya çözüm bulunmalıdır. Zonguldak’ta ana sektör olarak TTK’nın güçlü olması, rasyonel biçimde geleceğini devam ettirmesi ve bunun yanında bu sektörün dışında yeni sektör çeşitlemesiyle de ilimizin bir bütün olarak kalkınmasına ağırlık verilmelidir. Ama ana sektörü biz kaybederek diğer sektörleri güçlendirirsek bir ayağı eksik kalır. Onun için biz diyoruz ki; ana sektör olarak madencilik güçlü olmalıdır, rasyonel biçimde işletilmelidir ama bir taraftan da sektör çeşitlemesi yapılarak ilimize de özel bir takım destekler verilmesi suretiyle üretim desteklenmelidir. Kalkınmada Öncelikli Yöre hususunu hep söylüyoruz. Civarımızdaki iller bunun meyvesini yediler ve geldikleri noktada işsizliğe, istihdama çözüm noktasında çok uygun duruma geldiler. Ama bizler maalesef yıllardır iktidara destek evren bir il olarak geldiğimiz noktada iktidarın bakış açısıyla mağdur edilen bir il konumunda sürekli bugünlere geldik. Onun için vatandaşımızın da objektif olarak elini vicdanına koyup kendisini düşünmeyenlere karşı net tavrını belli etmesi gerekiyor.

ZONGULDAK YÜK DEĞİL ÜRETİM ŞEHRİDİR

Zonguldak üretimin yapılabileceği, yetişmiş insan gücüyle, nitelikli eleman sayısıyla ve potansiyeliyle Türkiye’de geçmişte olduğu gibi bugünde en güzel üretim örneklerini verebilecek olan bir ildir. Bunu değerlendirmek bizlere ve hükümete düşmektedir. Dolayısıyla biz söylüyoruz ve hükümetten de bunun Zonguldak adına yapılmasını istiyoruz. Zonguldak halkı ve gençlerimiz adına istiyoruz. Bölgemizden göçün durması adına istiyoruz. Bu istekte de Zonguldak halkı haklı çünkü Zonguldak geçmişte ülkemize çok şey verdi. Bugün hiç kimsenin Zonguldak’ı bir yük olarak görmesine, Türkiye Taşkömürü Kurumunu bir yük olarak görmesine gerek yok. Zonguldak yük değildir aksine üretim şehridir ve Zonguldak tekrar üretim merkezi haline gelecektir. Biz buna inanıyoruz ve bu hükümet eğer bunu yapmazsa biz İyi Parti iktidarı olarak bunun sözünü veriyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi