Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, 8 Kasım Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 193. yıldönümünü kutladı.

Kentimizin geçim kaynağı olan taş kömürü, Zonguldaklının ellerinin karası, alnının akıdır diyen CHP İl Başkanı Murat Pulat, açıklamasına şöyle devam etti:

TAŞKÖMÜRÜ ZONGULDAK EKONOMİSİNE CAN VERİYOR

“İlimizde Karaelmasın serüveni 8 Kasım 1829 yılında Uzun Mehmet’in taşkömürü bulmasıyla başlamıştır. Türkiye’nin ekonomik alt yapısının oluşumunda ve kalkınmasında çok büyük bir pay sahibi olan taşkömürü, Zonguldak ekonomisine can vermiş, kentimizin geçim kaynağı olmuştur. Taşkömürünün bu önemi Zonguldak’ın Cumhuriyetinin ilk kenti olmasını sağlamıştır. Zonguldak'ın varlığı taşkömürünün varlığına bağlıdır. Başta elektrik santralleri olmak üzere, kok fabrikalarında, demir-çelik ve diğer sanayi üretimindeki en önemli hammaddesi taşkömürü olmuştur. Taşkömürü yıllar içinde, Türkiye'nin milli serveti olmuştur. Kentimizin geçim kaynağı olan taş kömürü, Zonguldaklının ellerinin karası, alnının akıdır.

TAŞKÖMÜRÜ TÜRKİYE’YE BIRAKILMIŞ BİR MİRASTIR

8 Kasım 1829'da Uzun Mehmet'in bulduğu taşkömürü hem Zonguldak'a, hem de Türkiye'ye bırakılmış bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkarak, taş kömürünün önce şehrimizin sonra ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında yer tutacak büyüklüğe erişmesini sağlamak bizlerin en büyük görevidir. Bu duygu ve düşüncelerimizle; Dünyada ve Ülkemizde maden kazalarının yaşanmadığı günlerin temennisiyle, başta taşkömürünü bularak ilimizin kalkınmasına katkı sağlayan Uzun Mehmet olmak üzere, bu uğurda can veren maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, 8 Kasım Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 193. yıldönümünü kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi