Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz, genel başkanları Doğu Perinçek’in katılımıyla gerçekleştirdikleri Zonguldak Kömürde Üretim Devrimi Kurultayını değerlendirdi.

El birliği ile Zonguldak’ta üreteceğiz, kalkınacağız diyen Yılmaz, yeraltındaki kömürün yerüstüne çıkartılıp ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini de belirterek, kömür üretiminin artması için kurumun işçi açığının acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz, konu hakkında yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

KURULYATIMIZ ÇOK GÜZEL GEÇTİ

“Kurultayımız genel anlamda çok güzel geçti. Genel başkanımız ile GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve rödevanslı saha işletmecisi Alaattin Kurnaz konuşmacı olarak katıldı. Bu üç kişinin bir araya gelmesi çok önemliydi. Kurultayımızda sektörün sorunlarını genel olarak ortaya koyduğumuza inanıyorum. Kurultayımızın sonucu rapor olarak yayınlanacak ve hükümete de iletilecek. Türkiye Taşkömürü Kurumunun kurumsal olarak yeniden yapılandırılmasına, modernizasyona ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Özel sektör ve Genel Maden İşçiler Sendikasının da aynı fikirde olduğunu düşünüyoruz. Amacımız aynı Zonguldak’ı geliştirmek, kalkındırmak, esnafımızı, çarşımızı şenlendirmek sonrasında da ülkemizin her tarafında üretime geçmek. Bunu da Zonguldak’tan başlatacağımıza inanıyorum. Türkiye Taşkömürü Kurumunun hantal bir yönetim yapısı var. Hükümetin siyasi girişimleri oluyor. Ama bu sadece bu hükümetle ilgilide değil geçmişte de aynı şeyler oldu. Biz siyasetin TTK’dan elini çekmesi gerektiğine inanıyoruz.

TTK’DA ÜRETİMİ ARTIRACAK İŞÇİ AÇIKLARI ACİLEN GİDERİLMELİ

Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açığının olduğu da ortada! Kuruma işçi alıp verimli olarak çalıştırırsanız üretimde artacaktır. GMİS Genel Başkanımız konuşmasında; “Üretimi artıracak işçi açıkları acilen giderilmelidir. 2010-2021 döneminde kuruma 2 bin 902 işçi alınırken 7 bin 377 işçi ayrılmış ve oluşan işçi açığı 4 bin 466’dır. Kurumun 14 bin norm kadrosuna göre işçi açığı 6 bin 571’dir” dedi. Demek ki TTK’da 3 binin üzerinde işçi açığı var ve ivedilikle üretim işçisi alınması şart. Koklaşabilir taşkömürünün 71’i demir çelik üretiminde kullanılmaktadır. Demir çelikten de vazgeçemeyeceğimize göre taşkömüründen de vaz geçemeyeceğiz demek oluyor. Çünkü demir ve çeliği mevcut konumda koklaşabilir taşkömürü eritebiliyor. Türkiye’nin demir çelik sanayisinde kullanılacak minimum 6 milyar ton taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’de üretilen kömür 40 milyon ton, Zonguldak’ta TTK ve Özelde üretilen taşkömürü 1 milyon 200 bin ton demek ki 39 milyon ton dışarıdan ithal ediliyor. Dolayısıyla 5-6 milyar dolar para yurtdışına gönderiliyor. Biz de diyoruz ki; Bu para ülkemizde ve Zonguldak’ta kalsın Zonguldak’ın altındaki kömürü çıkartalım. Bu doğrultuda bahsettiğimiz konuların çözüm yollarını aradığımız bir kurultay oldu. El birliği ile Zonguldak’ta üreteceğiz, kalkınacağız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi