Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arasındaki malzeme tedarik sürecinin başladığını, BOTAŞ’ın TTK’dan ilk ürünlerini sipariş ettiğini duyurdu.

Milletvekili, BOTAŞ’ın Tuz Gölü’nün altında bulunan yeraltı gaz depolama tesisini geçtiğimiz aylarda ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulunmuş, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile yaptığı özel görüşmede, BOTAŞ'ın, tesislerinde kullandığı alev sızdırmaz sertifikalı (ATEX) malzemelerin, TTK’dan satın alınarak tedarik edilmesini teklif etmişti.

Yavuzyılmaz’ın aracılığı ile başlayan sürecin ilk meyvelerini verdiği, geçtiğimiz günlerde TTK’nın görüşüldüğü KİT Alt Komisyonu toplantısında dile getirildi. TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, komisyonda yaptığı konuşmasında, “Maden Makinaları Fabrikalarında Kurumumuz yer altı madenlerinde kullanılan exproof donanımların ATEX Yönetmeliğine (2014/34/EU) göre üretimi için 2015 yılında belgelendirme çalışmalarına başlanmıştır. Fabrikadan 2017 yılından bu yana toplam 9.573.477 Euro kurumumuz bütçesine katkı sağlanmıştır. BOTAŞ’ın ATEX’li teçhizat ihtiyacının Kurumumuzca karşılanabilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. İlk aşamada, 18,5kW Elektrik Motoru denenerek ihtiyaç yerine uygun yeni tasarım ve imalatlar yapılacaktır.” diyerek, TTK'nın ilk etapta ATEX sertifikalı Elektrik Motor ürününü BOTAŞ için üreterek, normalde ithal edilen bu ürünler için yerli ve milli bir tedarikin sağlanacağını duyurdu.

TTK Genel Müdürü, CHP’li Milletvekiline kurduğu koordinasyon için teşekkür ederken, Yavuzyılmaz sürece ilişkin şu değerlendirmeler bulundu:

“Geçtiğimiz aylarda, BOTAŞ'ın doğalgaz depolama tesisi ziyaret etmiş, bu ziyaretimizde, BOTAŞ Genel Müdürü Sayın Burhan Özcan'la yaptığım görüşmede; BOTAŞ'ın, tesislerinde kullandığı alev sızdırmaz özellikli malzemelerin, TTK’nın merkez atölyelerince üretilebileceğini belirterek, ATEX sertifikalı bu ürünleri, TTK'dan satın almaları talebinde bulunmuştum. İthal muadillerine göre çok uygun maliyetlerle bu ürünleri üreten TTK, 2018 yılı faaliyet raporuna göre, ürettiği alev sızdırmaz malzemelerle ithalata bağımlılığını azaltarak 17 milyon TL tasarruf sağlamıştı. BOTAŞ ve TTK Genel Müdürlerimizle yaptığım görüşmeler sonrasında süreç başlamıştı.

Her iki genel müdürümüzün de, konuyla ilgili girişimimizin ardından detayları netleştirerek bir anlaşmaya varmış olmaları son derece mutluluk vericidir. Türkiye için stratejik öneme sahip iki KİT kurumumuz arasında sağlanan bu koordinasyonun örnek olarak alınacağına, böylelikle yerli ve milli ürünlerimizin daha çok üretilerek, devlet kurumlarımız arasında alım satımlarının artarak gerçekleşeceğine ve bu sayede milyonlarca lira tasarruf sağlanacağına inanıyor, TTK'da buna bağlı olarak istihdamın arttırılmasını diliyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi