Geçtiğimiz ay gerçekleşen TBMM Kit Alt Komisyonu toplantısında, TTK uhdesinde bulunan tarihi binanın henüz doğmamış vergi borçlarına istinaden alelacele devredilmesine tepki gösteren Yavuzyılmaz, binanın devir bedelinin ne olduğuna ve sürecin nasıl gerçekleştirildiğine ilişkin soruları, TTK tarafından yanıtlandı.

Söz konusu yanıtta, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi binasının 1.757.250,00 TL bedel karşılığında devredildiği ilk defa TTK tarafından kabul edilip, resmi olarak açıklanırken, Milli Emlak’ın 27.09.2021 tarihinde binaya talip olduğu, TTK yönetim kurulunun ise 14.10.2021 tarihinde binayı devretme kararı aldığı belirtildi.

Devir bedeli olarak belirlenen 1 milyon 757 bin 250 TL’nin TTK’nın 2021 yılı Kasım ayında tahakkuk eden vergi borçlarına mahsup edildiği ve binanın devir tescil işlemlerinin 24.12.2021 tarihinde tamamlandığı ifade edilirken, CHP’li Milletvekili, TTK tarafından verilen yanıta ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“YIKIM DÖNÜŞÜM OYUNLARI İLE KURUMLAR ELE GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

“Ak Partinin, Zonguldak’ın tarihine, endüstriyel miras özelliklerine haiz asırlık kurumlarına karşı kastı bitmek bilmiyor. Bir kez daha Zonguldak’ı Zonguldak yapan sembol yapılarımızın yıkım, dönüşüm oyunları ile nasıl yol edilmeye, ele geçirilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Zonguldak’ın göz bebeği bu yerin 1 milyon 757 bin 250 TL gibi yok pahasına bir bedel ile yangından mal kaçırır gibi sadece iki hafta içinde devredilmesi kabul edilemez.

“ÇEVRE BAKANLIĞI YAPTIĞI GİRİŞİMİ GİZLEDİ”

Diğer yandan, asırlık binanın dönüştürülmesinin söz konusu olup olmadığını 29.09.2021 tarihinde TBMM gündemine taşımış, ilgili Bakanlıklara, böyle bir girişimin varlığını net bir şekilde sormuştuk. Çevre Bakanlığı 02.12.2022 tarihli yanıtta binanın devrinin söz konusu olmadığını ve yapının korunduğunu söylemişti. Ancak bugün TTK tarafından verilen yanıtta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı bir kuruluş olan Milli Emlak Genel Müdürlüğünün TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi binasını almak adına 27.09.2021 tarihinde talepte bulunduğunu söylenmekte. Böylelikle Çevre Bakanlığının 2 ay önce binayı satın alma talepleri olmasına rağmen, yapmış olunan girişimin gizlendiği, tarafımıza da yanıltıcı bilgiler aktardığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.Bu durum, ülkenin kurumlarının ve hükümetin yönetimindeki Bakanlıkların düştüğü hali en iyi şekilde özetlemektedir.

“ENERJİLERİNİ TK’YI YAŞATMAYA HARCASINLAR, MALINA ÇÖKMEYE DEĞİL”

Ayrıca, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun geçici 8. maddesi uyarınca, TTK’nın birçok taşınmazına tıpkı Maden Mühendisleri Odası binası örneğinde olduğu gibi el konulduğunu tespit etmiş bulunmaktayız.

Hükümet, TTK’yı yaşatarak borçlarını öder hale getirmek yerine, tıpkı bir tefeci gibi malına mülküne, yok pahasına el koyma yoluna gidiyor. Söz konusu kanunun ilgili maddesi suiistimal edilerek adeta TTK’nın son derece kıymetli arazilerini ele geçirmek üzere kullanılmakta.

Kurumun vergi borçlarına karşı elinden alınan başkaca taşınmazları konusunda da önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağım.

Ne kurumun değerli arazilerine çökülmesine nede Zonguldak’ın tarihi yapılarının böyle kılıfına uydurularak ele geçirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Son olarak Hükümete bir tavsiyede bulunuyorum. Enerjilerini TTK’yı yaşatmaya harcasınlar, TTK’nın mallarına çökmeye değil” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi