Bölgede yürütülen kıyı düzenlemesi çalışmaları kapsamında ortaya çıkan inşaat atıklarının denize gelişi güzel boşaltıldığı iddiaları ortaya atılırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyu 17 Mayıs 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşımıştı.

Yavuzyılmaz, kirliliğin neden kaynaklandığı sorusunu ve söz konusu iddiaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yöneltirken, Bakanlık, CHP’li Milletvekilinin soru önergesini yanıtladı.

Bakanlık, önergeye verdiği cevapta, bölgede yetkililerce incelemelerin yapıldığı, kirlilik olayına rastlanılmadığı ancak yer yer yosunlaşmanın görüldüğünü aktarırken; yosunlaşma olaylarının nedenini ise mevsimsel etkilere bağladı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta; sahil projesi çalışmaları kapsamında ortaya çıkan inşaat-yıkıntı atıklarının mevzuatlara uygun olmayacak şekilde denize boşaltıldığı iddiasına ilişkin olarak Bakanlıkça denetimlerin gerçekleştirildiği, ancak mevzuatlara aykırı bir hususun tespit edilmediği belirtilirken, söz konusu yanıtta şu detaylar yer aldı:

“Bahsi geçen bölgede kirlilik ve yosunlaşma olayları ile ilgili olarak Bakanlığımız personelleri tarafından incelemeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemelerde denizde bir kirlilik olayına rastlanmamış̧ ancak bölgede yer yer deniz yüzeyinde yosunlaşma olayları görülmüştür. Söz konusu yosunlaşmanın nedeni mevsimsel etkilerle deniz hareketleri sonucu oluştuğu düşünülmektedir.

Bölgede bahsi geçen proje çalışmaları kapsamında ortaya çıkan inşaat-yıkıntı atıklarının mevzuatlara uygun olmayacak şekilde denize boşaltıldığı iddiasına ilişkin olarak Bakanlığımız tarafından denetimler gerçekleştirilmiş̧ olup, ilgili mevzuatlara aykırı bir husus tespit edilmemiştir.

İlgili Yönetmelik hükümleri gereği Zonguldak ilindeki faaliyetlerde oluşan inşaat ve yıkıntı atıkları, ilgili belediyenin gösterdiği uygun yerlere faaliyet sahipleri tarafından dökülmektedir.

Zonguldak ili genelinde gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında ilgililer tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ve uyulması gereken hususlar çerçevesinde Bakanlığımız tarafından denetimler titizlikle sürdürülmektedir.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi