Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, Zonguldak'ta bulunan hastanelerdeki kadro eksikliklerine ve bu eksikliklerin giderilmesi adına yapılan çalışmalara ilişkin ısrarlı sorularına Sağlık Bakanlığından yanıt geldi.

Milletvekilinin, 30.12.2020 tarihli soru önergesini yedi ay sonra yanıtlayan Bakanlık, kadro açıklarına ilişkin net bir açıklama yapmazken “İnsan gücü kaynaklarının unvan ve branşlara göre illere ve il içinde birimlere dengeli dağılımını sağlamak için, sağlık personeline ihtiyacın en üst düzeyde olduğu birimlerden başlanarak optimum faydayı sağlayacak şekilde insan kaynağı planlaması yapılmaktadır” demekle yetindi.

Zonguldak ili sağlık tesislerinde 268 uzman tabip, 313 tabip, 75 diş tabibi, 31 eczacı, 357 ebe, 1145 hemşire ve 1159 diğer sağlık personelli olmak üzere toplam 3348 personelin görev yaptığının belirtildiği yanıtta, taahhüt edilen sürede bitirilemeyen 400 Yataklı Devlet Hastanesi için de “Yapım çalışmaları devam ediyor” denildi.

Konu hakkında Bakanlığın dönmüş olduğu yanıtı “ciddiyetten uzak” olarak nitelendiren CHP’li Yavuzyılmaz, Bakanlığı, “eksiklikleri gizlemekle” eleştirirken “Zonguldak’ta mızrağın artık çuvala sığmadığının” altını çizdi.

Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini protesto etmek için dün iş bırakan Aile Hekimlerinin mağduriyetlerine de ayrıca değinen Milletvekili, açıklamasında şunları söyledi:

“Zonguldak ili genelinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren sağlık kurumlarının kadro açıklarına ve eksik kadroların giderilmesi için yapılan çalışmaların neler olduğuna ilişkin ısrarla sormuş olduğumuz sorulara dönülen yanıt, ne yazık ki ciddiyetten uzak olduğu gibi eksiklikleri gizleme niyeti taşımaktadır.Bakanlık, 7 ay sonraki cevabında, her ne kadar bu hayati soruları geçiştirme gayretinde de olsa, Zonguldak’ta artık mızrak çuvala sığmamaktadır.

Vatandaşın en temel hakkı olan ‘sağlık hizmetleri hakkı’ Zonguldak’ta yeterli ve etkin şekilde sağlanamadığı gibi, zor koşullarda, özveriyle çalışan sağlık emekçileri de mağdur edilmeye devam etmektedir.1 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren, 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ ile Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanı sağlık emekçilerimiz, iş güvencesinden ve haklarından yoksun bırakılırken, ceza yönetmelikleri ile de zapturapt altına sokmaya çalışılmaktadır. Bin bir zorlukla yetişen, yıllardır özveriyle hizmet veren az sayıdaki sağlık emekçimizi kaybetmeye, vatandaşlarımızı hekimsiz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.

Ayrıca, il genelindeki kadro açıklarının giderilmesi için Bakanlığı acil olarak bir kez daha göreve davet ediyor, planlanan atama takvimi konusunda Zonguldak halkının ivedilikle bilgilendirilmesini talep ediyorum.Bu hayati sorunların takipçisi olmaya sonuna kadar devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi