İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Eylül ayı itibariyle ödemesi başlayacak olan yapılandırma süreci için, “Esnaf, işyeri ve ticaret sahiplerinin aybaşında başlayacak olan ödemeleri faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi gerekiyordu” dedi.

Bu ay sonu itibariyle müracaatlar bitiyor Eylül ayı itibariyle de ödemeler başlıyor diyen Erkmen, “Bunların en az bir yıl hiç faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyordu. Ama maalesef hemen ödemeye geçildi ve 18 taksit dendi. Milletin 1 ay vergi, 1 ay sigorta borcu ve diğer borçlarını hiç nefes almadan her ay ödeme gücü yok” diye konuştu.

İnsanımız artık zor geçiniyor diyen İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ BİR YIL HİÇ FAİZSİZ ERTELENMELİ

“Vergi borcu yapılandırma başvuruları kaçınılmazdı çünkü esnaf ve ticaret sahiplerimizin borçlarını ödemeleri bugünün koşullarında mümkün değil. Çünkü geçtiğimiz yıl Mart ayında başlayan bugüne kadar devam eden pandemi nedeniyle esnafımız zaten günü zor kurtarıyordu. Birde önceki tarihte çıkmış olan yapılandırmayla ilgili yasalar bence yanlış çıkartılmıştı. Çünkü hem ödemeler hemen insanların sırtına yüklenmişti hem de vadeleri kısaydı. Maalesef son çıkan yasada da biz aynı aksaklığı görüyoruz. Kanun çıktı yapılandırmaya bir hak getirildi bu doğrudur, vatandaşların borçlarını yapılandırması doğrudur ama bunun ödemesini biraz ertelemek gerekiyordu. Bu ay sonu itibariyle müracaatlar bitiyor Eylül ayı itibariyle de ödemeler başlıyor. Bunların en az bir yıl hiç faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyordu. Ama maalesef hemen ödemeye geçildi ve 18 taksit dendi. Milletin 1 ay vergi, 1 ay sigorta borcu ve diğer borçları hiç nefes almadan her ay ödeme gücü yok. Bu esnaf nasıl geçinecek, işyeri kirasını nasıl karşılayacak, evini nasıl geçindirecek? Bunları düşünmeden, insanlara bir nefes bile aldırmadan “her ay gel öde” derseniz olmaz. Sonuç itibariyle önceki çıkan yapılandırma yasaları gibi bunda da insanlar 1 veya 2 taksit ödeyebilecek ondan sonra yine ödeyemeyecek hale gelecek. Bir müddet sonra tekrar yapılandırma çıksın diye kamuoyu ayağa kalkacak. O nedenle yasalar çıkarken ülkemiz gerçekleriyle bağdaşır şekilde çıkartılması gerekiyor.

PEK ÇOK ESNAF VE TİCARET SAHİBİ İŞYERİNİ KAPATTI

Hepimiz biliyoruz ki pandemi sonrasında insanlar mağdur oldu. Esnaf mağdur oldu. Pek çok esnaf ve ticaret sahibi dükkanlarını kapattı. Böyle bir ortamda şuanda piyasaya çıktığımız zaman halinden memnun olan hiç kimse yok. Zaten emekli, işçi, çalışan ve bütün emekçi arkadaşlarımızda hayat pahalılığından dolayı ezilmiş durumda. İnsanların şuanda harcayacak gücüde kalmadı. Sene başından bugüne elektrik ve doğalgaza kaçıncı zam geldi. “Enflasyon oranında zam” diyorlar ama bir seferde elektriğe yüzde 12 zam geliyor. Verilen maaş bırakın diğer harcamaları karşılamayı sadece elektrik faturasını ödemeye yetmiyor. Bu nedenle gerçeklerle söylemler çok farklı oluyor. Bu nedenle artık insanımız iktidar ve hükümet ortaklarının söylemlerine, ekonomik anlamdaki vaatlerine inanmıyor. İnanmadığı içinde gerçeklerle yüz yüze kalıyor ve bundan dolayı tepki gösteriyor.

KENDİ İNSANIMIZ RAHAT DEĞİLKEN BAŞKASINI DÜŞÜNMEK YANLIŞIMIZ OLUR

İnsanımız artık zor geçiniyor. Bırakın aylık geçinmeyi günü nasıl kurtaracağının derdine düşmüş vaziyette. Böyle bir ortamda biz ekonomik olarak insanımızı rahatlatıcı önlemlerin acilen alınmasını istiyoruz. Son yaşadığımız sel ve yangınlarda mağdur olanlara verilen toplam para 20 milyon dolar ama Somali'ye 30 milyon dolar yardım yapılıyor. Dolayısıyla bizim kendi insanımızı korumamız, onları şuanda yaşamda tutmamız gerektiği halde biz onları değil başkalarını düşünür hale geldik. Kendi insanımız neredeyse kendi ülkesinde ikinci sınıf vatandaş konumuna geliyor. Tabi ki diğer ülkeler ve insanlarına insanca yaklaşılmasını, bizim elimizde varsa yardım yapılmasını ret etmeyiz ama öncelik her zaman kendi insanımızdır. Kendi insanımız rahat değilken, zorda iken bir başkasını düşünmemiz bizim yanlışımız olur. Onun için biz hükümeti bu yanlışlardan vazgeçmeye ve insanımıza yardımcı olmaya davet ediyoruz. Özelliklede esnaf, işyeri ve ticaret sahibi arkadaşlarımızın aybaşında başlayacak olan ödemelerinin faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi konusunda İyi Parti önerilerini dikkate almalarını belirtmek istiyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi