Zonguldak Merkez ilçeye bağlı Karaman Belediye Başkanı Servet Üstün, göreve geldiğinden bugüne kadar geçen yaklaşık 9 aylık süreçte yapılan çalışmaları anlattı.

Yerel seçimler sonrasında dolu dolu bir çalışma ortamı geçirdiklerini ifade eden Başkan Servet Üstün, ilk etapta beldenin acil çözüm bekleyen sorunlarına el attıklarını söyledi.

Karaman beldesinin Zonguldak’ın giriş kapısı olduğunu ifade eden Başkan Servet Üstün; “Zonguldak merkezinden çıktıktan sonra tek yerleşim birimi bulunan belde burası, sonra da Bakacakkadı beldesi. Onun için bizim belediye olarak konumumuz çok önemli. Siyasi krizlere, siyasi iktidarsızlığa kaybedecek zamanımız yok. Halk bizden çok şeyler bekliyor. Bu toprakların değerlendirilmesi için kavgaya değil, barışa, huzura ihtiyaç var” dedi.

Her gün makama gelmeden, beldede yürütülen çalışmaları 1- 2 saat çalışmaları yerinde incelediklerini ifade eden Başkan Üstün, şunları ifade etti;

“Karaman beldesi yirmi yıllık bir belediye. 2009 yılında 2,600 olan nüfusumuz, şuan 2,146. Beldemiz 5 mahalle muhtarlığından oluşuyor. 22 personelle hizmet veriyoruz. Bu 22 personelimizle, hem çöp, hem inşaat gibi hizmetleri yerine getiriyoruz.

30 Mart seçimleri sonrasında belediyenin içinde bulunduğu durum itibarı ile yabancı bir ortamla karşılaşmadık. Zaten burada yaşadığımızdan dolayı belediyenin durumu hakkında bilgimiz her zaman vardı. Belediyeyi devraldığımızda belediyenin çok büyük bir borcu da yoktu. 1 milyon TL civarında vergi ve SSK pirim borçları bulunmaktaydı. Onlar da taksitlendirilmiş, gayet stabil bir şekilde ödeniyordu.

Geldiğimizde yürütülen belirli projeler vardı. Biz bu projelere kaldığı yerden devam ettik. Seçim sonrasında belediyenin kadrolarında da hiçbir değişiklik yapmadık. Her şey nizamında korundu, aynı kadrolarla safları sıklaştırarak elimizdeki projelere bakıp, hayata nasıl geçirebilirizin planlamasını yaparak yola çıktık.

Bunlardan biri su projesiydi. Ramazan ayı ve kurban bayramı yaklaşıyordu. Bu zamanlarda su sıkıntısı yaşanmaması için, temmuz, ağustos aylarında proje kapsamında su sondajını yaptık. Proje uygulanırken, Allah da bize yardım etti. Herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Sondajdan iyi oranda su aldık. Bu proje esnasında çöp, çevre düzenlemesi gibi işlerimizi de devam ettirdik.

1,5 kilometre uzunluğunda bir dere ıslah çalışmamız vardı. Bunu tamamlayarak, kış gelmeden yetiştirebildik. Tamamen hayata geçmesi için bir yıl dinlendirilmesi gerekiyor. Çünkü oturması için üzerinden bir yıl geçmesi lazım. Güzel bir alan ortaya çıktı.

Bunlara artı olarak hem özel idareye bağlı bir köy ile beldemize bağlı bir mahalle arasında 3,5 kilometre uzunluğunda yapılması gereken bir yolumuz vardı. Bunu özel idare ile birlikte tamamladık.

Ayrıca seçim zamanı hep dile getirdiğimiz “hindrant” sistemi adı altında bir projemiz de vardı. Yangın esnasında anında ve hızlı müdahale için gerekli hindrant sistemi kurulmamıştı. İçme suyu şebekesi zaten sıkıntılı olduğundan, meydana gelebilecek yangında hindrant sistemine su veremiyorduk. Bunun için biz bir çeşme projesi düşündük. Her mahallemizde hem içme suyu şebekesinde kullanılabilecek, aynı zamanda da yangın esnasında kullanılabilecek 40-50 tonluk tanklar oluşturmaya başladık. Yapımına başlanılan 4 tankın 3 tanesi bitti, birinin inşaatı ise halen sürüyor. Tabi bunları çevremizdeki hayırsever vatandaşların yardımlarıyla yaptırıyoruz.

Sonrasında bizim dönemimiz öncesinde yönetime kayyum olarak atanan kaymakamlarımızca başlatılan yol genişletme çalışmaları vardı. Kötü halde bulunan mahalle yollarımızın tamamlanması için çalışmaları sürdürdük. Bunun için bir çelik kalıp oluşturduk. Bu çelik kalıp sayesinde yol kenarlarında hem şehirleşmeye dönük, hem mahalle arasında güzel görünüm sağlayacak standartlarda duvarları yapmaya başladık.

Yolları asfalt yapalım ama bu asfaltı yaparken bizim yol kenarlarında duvar ve kanal yoktu. Sel baskınları nedeni ile yolun zarar görmesini önlemek için biz önce duvarlarımızı, sonra kanallarımızı, yaptık. Alt yapıya önem vererek, ilerleyen zamanlarda harcanan paraların boşa gitmemesi anlamında projelerimizi yürüttük. Şuana kadar yaklaşık 2 kilometre civarında duvarlar yaptık. Ben her gün 1-2 saat çalışmaları yakinen takip ediyorum.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Bey, bize 115 adet çöp konteyneri gönderdi. Beldemizdeki eskiyen çöp konteynerlerini değiştireceğiz. Aynı zamanda çevre köylere de bunları birer ikişer göndererek onların ihtiyaçlarını da görmeye çalışıyoruz. Okullarımızdaki zaman zaman gerekli ihtiyaçları da karşılamak amacıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Tabi bu çalışmaları sürdürürken, toplumumuzun her kesimini kucaklamak gerekiyor. Bildiğiniz üzere 10 yıldır inşaatı süren bir camiimiz var. Yine Çevre Bakanımız Sayın Murat Kurum geldiği zaman kendisinden camii inşaatı için yardım talebinde bulunduk. Camimizin bitmediğini ve yaklaşık 600 – 700 bin TL civarında paraya ihtiyaç bulunduğunu söyledik. Bakanımız sağ olsun cami inşaatında kullanılmak üzere 500 bin TL sözü vermişti. Bunun da geçen hafta Cuma günü tahsisi sağlandığı müjdesini aldık. İhaleleri yapacağız, gerek ısıtma, gerek seslendirme ve aydınlatma sistemi, çevre düzenleme işleri gibi camimizin diğer eksikleri için bu parayı kullanacağız.

Ekip, ekipman açısından bakıldığında belediyemizin iş makinesi eksiği vardı. Bizim için büyük bir kayıp. Belediyenin olmazsa olmazlarından biri bu. Bunu belediyeye kazandırmanın çabası içerisindeyiz. Alacağımızı umut ediyorum.

Seçim geçeli yaklaşık 9 ay oldu. Biz bu süre içerisinde, içme suyu, yol kenarlarındaki duvar ve kanallarımız, su projesini kazandırdık, ayrıca cami için 500 bin TL aldık, 115 adet çöp konteynerimiz geldi. 9 Ay içerisinde taleplerimizin yüzde 70’i karşılandı. Toplamda 1 milyon TL’lik bir yatırım da beldemize kazandırıldı. Tabi bunlarla uğraşırken malum dünyada global bir ekonomik kriz var. Belediyemizin bulunduğu kırsal bölgeye bunlar daha çok yansımakta. Bunun yansıması olarak biz ayriyeten işsizlik sorunu ile de uğraşıyoruz. İşsizlik gibi bir sorunumuz olmasa, biz beldemizde yapılacak işlere daha fazla zaman ayırabiliriz. Ama biz bu sorunlarla mücadele için geldik. Nüfus arttıkça buna paralel olarak sıkıntılar da haliyle artacaktır. Onun için çalışmamız lazım. Biz çözüm için elimizden gayreti tüm çabamızla gösteriyoruz. Çalışmalarımız neticesinde aldığımız olumlu neticeler bizi daha da motive edip şevk veriyor.

ARSA ÜRETMEMİZ LAZIM

Bizim Karaman’da en büyük sıkıntılarımızdan biri arazi üretmek. 24 dönüm bir araziyi konut projesi için belediyemize tahsisi yönünde talepte bulunduk ama bunlar orman arazisi göründüğü için konut projesine uygun olmadı. 4.800 metrekarelik bir alanı belediye hizmet binası olarak tahsisini istedik. Şuan işlemleri sürüyor.

Belediyemizin geçmiş yıllarda başlamış olduğu bir konut projesi vardı. 4 blokluk projede, 36 dairesi yapılmış, biz de akabinde buna 24 daire daha eklemeyi düşünüyoruz. Bu projeyi de tamamlayacağız.

İstihdam konusunda bizim küçük ölçekli bir sanayi projesine ihtiyacımız var. Bunun için arazi sıkıntımız var. Arazilerimizin çok büyük ve geniş gözükmesine rağmen, müşterek arazi sorunu bizim elimizi ayağımızı kilitliyor. Halkımız beldemizin gelişmesi için ve toplum yararına bedeli karşılığında arsasını tahsis ederse, sorunu aşacağımıza inanıyorum. Arsa üretebilirsek, hem yatırımcıyı buraya çekeceğiz, hem konutlarımız, hem nüfusumuz, hem de işsizlik sorununu da büyük ölçüde çözebileceğiz” dedi.

MİLLETVEKİLLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Belde sorunlarına milletvekillerinin ilgilerinin kayda değer olduğunu belirten Karaman Belediye Başkanı Servet Üstün, “Allah razı olsun, Ankara’daki 3 milletvekillerimize bir sorunumuzu aktardığımızda, ondan iki üç konu önceki meselelerin çözümünün ne aşamada olduğunu soruyorlar.

Biz bir şey istediğimizde “Geçen şu işimiz vardı, bu işimiz vardı, yol ne durumda, onu da değerlendirelim” şeklinde ilgileniyorlar. Bazen hal hatır sormak için bile aradığımızda, beldenin ihtiyaçları ile ilgili konularda istişarede bulunuyorlar. Beldemizin ihtiyaçlarına karşı gösterdikleri özenden dolayı milletvekillerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.

Bununla beraber Karaman belediyesi yaklaşık 5 yıldır farklı parti ve boşluktaydı. Bundan dolayı ayrı bir önem arz ediyor. Vekillerimiz, Allah razı olsun Zonguldaklı ilgili konularda tüm konuşmalarda Karaman’ı da dile getiriyorlar. Örneğin Zonguldak Jandarması taşınması gündemde. Şuan bulunduğu arazinin üniversiteye devri söz konusu. Jandarmamız için Karaman beldesinde bir arazi tahsis edebiliriz. Vekillerimizin de bu konuda çalışmaları var. Bu gerçekleştirilebilirse hem merkezdeki yoğunluk hafifletilebilir. Sonuçta beldemiz de merkez ilçeye ait bir yer. Neden olmasın?

VERİMLİ TOPRAKLARDA YAŞIYORUZ

İstihdam konusunda tamamıyla devletten bir şey beklenmemeli. Şu görmüş olduğunuz arazinin tamamı tarıma elverişli ve bomboş duruyor. Bir ailenin evlatları her şeyi aile reisinden beklememesi lazım. Eli kazma kürek tutan tüm kardeşlerimizin çalışabileceği, kendi toprakları var. İstihdam da sağlansa, yine de farklı konulardan sıkıntı çekecekler. Öncelikle atalarımızdan kalan kendi topraklarımızda çalışmamız lazım. Suyumuz var. Toprağımız var. Havamız güzel. Sürekli kar yağan bir iklim değil, toprağımız uygun taşlık değil. Verimli topraklarımızın değerlendirilmesi gerekir. Şehir merkezine baktığımız zaman, genç nüfusun belki de evinden başka tapulu toprağı yok. Beldemizde durum tam tersi büyük araziler bulunuyor. Kendisi yapmasa bile, komşusu ile birlikte değerlendirilebilir. Seracılık yapılabilir. Başka alanlarda üretim sağlanabilir.

Buradan günde binlerce araç geçiyor. Eğer etiketini iyi yaparsan, o araçların geçmesi bile bizim için bir artıdır. Üretim sağlandığı takdirde iyi bir köylü pazarı ile ürünler rahatça satılır kanaatindeyim. Üretsinler pazarı kurmak bir şey değil. Belediye adı altında yapılması gereken şeylerden kimsenin şüphesi olmasın. Biz gerekli desteğimizi de veririz.

Konusu gelmişken, beldemizde eksikliği hissedilen kapalı Pazar yeri ile ilgili olarak gerekli istişareleri yapıyoruz. Pazaryeri için belli kriterlerin sağlanması lazım. Uzak olmaması lazım, park alanımız şuan zayıf. Bunları zaman içinde çözeceğiz.

AÇIK OTO PAZARI

Ereğli-Saltukova, Devrek – Kilimli’yi göz önüne aldığınız zaman Karaman Beldesi merkezi bir noktada bulunuyor. Burada açık oto pazarı kurmayı düşünüyoruz. Şuan bu konuyla ilgili olarak araştırma ve çalışmaları yapıyoruz. Haftanın bir günü, ayın 4 günü bunu uygulamaya koyarsak, konum itibarı ile de bizim için bir avantaj. Bunun maliyeti olmayan, büyük yatırım gerektirmeyen küçük bir proje. Bu istihdamı önlemeyecek ama haftada bir gün Salıpazarı yaparsın, bir gün oto pazarı yaparsın, beldemize biraz daha hareketlilik getirecektir. Tabi ki bununla birlikte büyük hayallerimiz de var ama bunlar ortaya koydukça dile getirmek istiyorum. Halkımızın istek ve talepleri doğrultusunda, bölgemizin ihtiyacı olan hizmetleri muhakkak yapacağız.

BELEDİYELER DAYANIŞMA İÇİNDE

Belediyeler arasındaki istişare ve dayanışma üst seviyede. Örneğin silindir ihtiyacı olduğunda Kozlu Belediye Başkanımız Ali Bey’i arayıp talepte bulunuyorum, on dakika sonra “alır mısınız, biz mi gönderelim” şeklinde telefon geliyor. Önemli olan ihtiyaç olduğunda o yardım elinin uzatılması. Desteklerinden dolayı diğer belediyelerimize de teşekkür ediyorum.

Vatandaşların istekleri kapsamında toplum yararına olan konuların başımızın üzerinde yeri var. Çözümü için ekipmanımız ve kadromuzla çaba gösteriyoruz. Yalnız özel ihtiyaçlar doğrultusunda talepler olduğunda onun için de bireysel olarak belirli bir nebzeye kadar onlara da koşturmaya çalışıyoruz.

Bu makamlara hakla hizmet için geldiğimizin bilincinde olarak, her günümüzü boş geçirmeden, bugün beldenin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, gelecek için de ne yapabiliriz diye hazırlıklarımızı ve ön çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkımızın içi rahat olsun, seçim öncesi vaat ettiklerimin iki katını yapacağım.

(Haber Seçkin Kırarslan)

Editör: Haber Merkezi