CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında taş kömürünün önemine değinen CHP’li Demirtaş, doğal kaynaklarını doğru kullanmanın kalkınmada öncelikli bir rol oynadığını söyledi. Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

“Bundan 191 yıl önce 1829 yılından Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nde Uzun Mehmet taş kömürünü bulmuştur.  Taş kömürü, bulunduktan sonra yıllar içinde Zonguldak’ın en temel geçim kaynağı haline gelmiş, Zonguldaklının iş, aşı, ekmeği olmuştur. Yıllarca aileler geçimlerini taş kömüründen sağlamış, çocuklarını, yerin altındaki kara elmasla okutup, büyütmüştür.

Taş kömürü, Zonguldak için olduğu kadar Türkiye açısından çok büyük önem taşımaktadır. Milli Servetimiz olan taş kömürü, sanayinin lokomotifi olan pek çok sektörün, enerji ve ham madde ihtiyacını karşılamada kilit bir görev görmektedir. Bu kadar büyük öneme sahip olmasına rağmen taş kömürü maalesef Ak Parti İktidarları boyunca gerektiği gibi değerlendirilememiştir.

1.5 milyar tonluk geniş bir rezervimizin olduğu taş kömürü, ülkemiz ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayabilecek durumdadır. Ancak enerji politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu, özelleştirilmesi söylentileri ile gündemde tutulmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretim işçisi açıkları kapatılmamakta, kurum, devlet ciddiyetinden uzak söylentilerin konusu yapılmaktadır. Milli servetimiz olan taş kömürüne, iktidar tarafından gereken önem verilmemekte, doğal kaynakların kalkınmadaki önemi göz ardı edilmektedir.

Geçmişten bugüne gelen ve kentimizin ve ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli yer tutan taş kömürüne hak ettiği değer verilmeli, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretim işçisi açığı giderilmelidir. Ancak o zaman hepimize bırakılmış bu değerli mirasa sahip çıkılmış olacaktır.

 Bu duygu ve düşüncelerle 8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü'nü kutluyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere, yerin binlerce metre altında iş ve ekmek için çalışırken hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum" (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi