Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın , Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) zarar ettiği, bu nedenle de işçi alımının milletin üzerine yük olacağına dair sözlerine Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz'dan da tepki geldi.

Yılmaz açıklamasında şunları söyledi:

"Emeğin başkenti Zonguldak’ın en büyük mülki amiri, yani Zonguldak’ta Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil eden en üst makamı Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, 1848 yılında üretime başlanmasından bu güne kadar üretimin, emeğin simgesi olmuş, Cumhuriyetin kalkınmasının bel kemiği TTK’ya “yük” diyerek, her birinin kursağında taş kömürü karası bulunan Zonguldak halkının vicdanını zedelemiştir.

Dünya çapında Enerji krizinin yaşandığı, Taş Kömürü fiyatlarının 450 dolar seviyesine yükseldiği, Avrupa ülkelerinin kömür ocaklarını yeniden faaliyete açtığı, kömürün altın değerinde olduğu bu dönemde TTK zarar ediyorsa, bunun bir numaralı sorumlusu, yönetime geldiği tarihten itibaren işçi sayısını 15 binden 7 bin’e, üretimi 2,5 milyon tondan 600 bin tona düşüren, kurumu layıkı ile yönetemeyen hükümettir.

Sayıştay raporlarına göre TTK’nın zarar etmesinin başlıca nedeninin yetersiz işçi çalıştırılması olduğu ortada iken, 2021 yılında TTK norm kadrosunu 14.250’den 10.750’ye düşüren ve halen 7.300 işçi çalıştırarak Cumhuriyet tarihinin en düşük işçi ve üretim rakamlarına sebep olan AK Parti hükümetinin TTK’dan vaz geçtiği sayın vali tarafından kamuoyu önünde ikrar edilmiştir. TTK’nın kapanması Zonguldak’a ihanet olur ve Zonguldak halkı bu ihanete izin vermeyecektir.

Hükümete geldikleri 2002 yılında TTK’nın 15.750 işçi ve 2,5 milyon ton üretim ile devralan hükümetin yanlış uygulama ve politikaları, kurum içerisindeki yolsuzluk ve liyakatsiz atamalar, hemşericilik, adam kayırma, bankamatik memurları gibi sorunların çözülmemiş olmasının yanı sıra, elektrik üretiminde yerli kömür yerine ithal kömür’ün teşvik edilmesi, rödevans saha sahiplerinin ve işçilerinin sorunlarının çözümsüz bırakılması, kaçak ocaklarla mücadele edilmemesi gibi onlarca sorun hep birlikte değerlendirildiğinde, AK Parti hükümetlerinin ithalatçılarla el birliği içerisinde TTK ve Rödevans saha sahiplerini, dolayısı ile Türk Milletini zarar uğrattıkları, TTK’nın sorunlarını çözüp kara geçirmek yerine yılda 36 milyon ton taş kömürü ithal ederek ülkemizin her yıl yaklaşık 16 milyar dolarını yurt dışına gönderdikleri, kömür ithal edenlerin ise fütursuzca zenginleştikleri ortadadır.

Kaldı ki, TTK’yı ‘’Yük’’ olarak değerlendiren sayın valimizden, bir maden işçisinin 13 esnafın geçimini sağladığı da göz önüne alındığında, TTK’nın kapatılması halinde Zonguldak esnafının nasıl geçineceğini de açıklamasını bekliyoruz.

Diğer taraftan, 30 Ocak 2022 tarihinde düzenlediğimiz Kömürde Üretim Devrimi Kurultayına sunulmak üzere, TTK Plan ve Prensipler Dairesi Eski Başkanı ve parti üyemiz sayın Dr. Necdet Biçer tarafından hazırlanan ve fakat kurultaydan 2 gün önce vefat etmesi nedeni ile kurultaya sunulamayan raporunda; TTK’ya 15 yıl içerisinde eski ve yeni madenler için yapılacak 2,5 milyar dolarlık bir yatırım ile, yılda toplam 15 milyon ton Tüvenan kömür ocaktan çıkarılarak lavvarlama işlemi sonrası %80 yıkama randımanı ile 12 milyon ton satılabilir üretim gerçekleştirilebilecektir. Satılabilir kömürün havza karakteristikleri göz önünde bulundurularak %80’i Metalurjik kömür, %15’i Termik kömür ve % 5’i PCI kömür olarak hesaplanmıştır. Bu durumda; uluslararası piyasalarda metalurjik kömür ton fiyatının 450 dolar seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında, yıllık 12 milyon ton satılabilir kömür üretildiğinde, yılda yaklaşık 5,4 milyar dolar dövizin ülkemizde kalması sağlanacak, Milli Demir Çelik Sanayimizin metalurjik kömür ihtiyacının tamamı milli kaynaklar ile güvence altına alınacaktır.

Zonguldak halkı olarak Sayın valimizden beklentimiz, TTK’nın yük olduğunu söylemesinden ziyade, TTK’yı yeniden nasıl yapılandırıp ayağa kaldıracağımıza yönelik çalışmalara önderlik etmesidir.

Değerli halkımız tarafından da görüleceği üzere Vatan Partisinin TTK programı hazırdır. Sizlerden bu programı uygulayarak Zonguldak’ımızı yeniden kalkındırmak için yetki istiyoruz.

Vatan Partisi Üretim Devrimi Programını hayata geçirmeye ve görevlere hazır.

Güçlü Devlet, Üreten ve Birleşen Türkiye sloganıyla iktidara yürüyoruz.

Bu vesile ile tüm halkımızı böyle gitmez demeye, Üretim Devriminin sesini duyurmaya, 26 Kasım 2022 tarihinde Ankara Arena Spor salonunda gerçekleştirilecek olan, 11. Amiral Soner Polat Genel Kurultayımıza katılmaya davet ediyoruz. İlçe ve İl merkezinden Ankara’ya otobüsler kaldırılacaktır."

Editör: Haber Merkezi