TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, Çalışma Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi üzerine bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, iyi yönetilmediği için çıkmaza sürüklendiğini söyleyen Ünal Demirtaş; “Biz SGK daha iyi yönetilirse elbette bundan memnun oluruz. Bütün vatandaşlarımız SGK kurumu şemsiyesi altına girsin, kimse emeklilikte yaşa takılmasın, emeklilerimiz bir Avrupalı kadar iyi maaş alsın isteriz. Ancak SGK aynen Türkiye gibi, iyi yönetilemediği için bu gün bir çıkmaza sürüklenmiştir” dedi.

CHP’li Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti;

“Özellikle son üç yıldaki tek adam yönetiminde, “SGK’nın mali yapısı çok daha fazla bozulmuştur” . Rakamlar bunu göstermektedir. SGK’nın mali yapısının nerden nereye geldiğine baktığımızda, Genel başkanımızın SGK Genel Müdürü olduğu 7 yıllık dönem ile ilgili bir gerçek dışı beyanlarla bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Sayın Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun dönemi ile Ak Parti Genel Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan dönemini bir karşılaştırma yapalım.

Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü olduğu 1992-1999 dönemi yani 7 yıllık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “toplam açığı 4,6 milyar lira” olmuş, Sayın Erdoğan döneminde ise açıklar her geçen yıl artmış ve 2020 yılında rekor kırarak 69 Milyar 469 milyonTL. olmuştur. Sayın Erdoğan’ın başbakan ve cumhurbaşkanı olduğu ,19 yılda ise SGK’nın toplam açığı ise 449 milyar lira olmuştur. Yani SGK, Sayın Erdoğan döneminde, Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu döneminden tam 94 kat daha fazla açık vermiş. Yılları toplam olarak kıyaslamak doğru olmayabilir diyelim. Bu halde Sayın Erdoğan’ın ilk 7 yılına baktığımızda, (2003-2009 yılları) verdiği açık 146 milyar lira. Yani Sayın Kılıçdaroğlu döneminden 31 kat daha fazla açık verilmiş.

Yani yukarıdan da baksanız, aşağıdan da baksanız, ortadan da baksanız, yandan da baksanız rakamlar ortadadır. Bu durumda SGK’yı batıran Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu değil, sizin Genel Başkanınız Sayın Erdoğan’dır.

380 müfettiş, 200 deneti yaptı, toplu iğne ucu kadar hata bulamadı. SGK mali açıdan zor ayakta duruyor. Bütçe transferleri 25 katına çıktı.10 milyon kişinin sosyal güvenliği yok”

COVİD-19 KAÇ SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN MESLEK HASTALIĞI SAYILDI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Ünal Demirtaş, SGK verilerine göre kaç sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini sordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konudaki önergeleri neden cevaplamadığını ve rakamı neden gizlediğini de soran CHP’li Demirtaş; “Sizin verilerinize göre Covid-19 nedeniyle kaç sağlık çalışanı yaşamını yitirmiştir? Bu sağlık çalışanlarından kaçının yakınları yasal haklarını elde etmek için Bakanlığınıza başvuruda bulunmuştur? Bu başvurulardan kaçı Bakanlığınızca kabul edilmiştir? Talebi kabul edilen hak sahiplerine ne gibi yasal haklar verilmiştir? Ve yine bu hak sahiplerinden kaçı vazife malullüğü haklarından yararlandırılmıştır?” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi