CHP’li Demirtaş 7 ay önce uyardı ancak Batı Karadeniz havzataşkın planı hayata geçirilmedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 26 Haziran 2022 pazar gününden itibaren Batı Karadeniz’de etkili olan yağışların, sel felaketine dönüşmesine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

CHP’li Demirtaş; “Sel felaketinin meydana geldiği yerlerde son derece olumsuz manzaralar yaşanmıştır. Vatandaşlarımız evlerinden, yollardan botlar ile tahliye edilmiş, araçlar yollarda kalmış, barajlar taşmış, köprüler çökmüş, ekili tarım arazileri su altında kalmış, evleri, işyerlerini su basmıştır. Sel felaketi Zonguldak Merkez, Çaycuma, Saltukova, Devrek, Bakacakkadı, Gökçebey, Alaplı, Gümeli’de ağır hasar bırakmıştır. Ancak Zonguldak’ta yaşanan sel felaketinde can kaybımızın olmaması sevindiricidir” dedi.

Demirtaş, Zonguldak’ta ortaya çıkan tablonun sorumlusunun merkezi yönetim olduğunu vurguladı. CHP milletvekili, “2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı’nında öngörülen tedbirler alınmış olsaydı bu sel felaketi yaşanmayacak, vatandaşlarımız mağdur olmayacaktı. 3 yıldır bu önlemler neden alınmadı? Zonguldak yoğun yağış alan, sel ve taşkınlar açısından yüksek risk taşıyan iller arasındadır. Buna rağmen gereken önlemlerin alınmamış olması en hafif tabir ile sorumsuzluktur. Şimdi öncelikle, Zonguldak’ta selden zarar gören yerlerde, derhal hasar tespit çalışmalarına başlanmalı ve vatandaşlarımızın uğradığı maddi zararlar biran önce giderilmelidir” ifadelerini kullandı.

“KADER DEĞİL, İHMAL”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın, “Bölgenin kaderi, sonuç itibariyle Karadeniz bölgemiz çok yağış alan ve coğrafi yapısı itibariyle de oldukça meşakkatli bir coğrafya dolayısıyla bu coğrafyanın şartlarına uygun bir biçimde yeni tedbirlerle de inşallah kalıcı çözümleri hayata geçireceğiz, geçirmeye de başladık” sözlerine de tepki gösterdi.

“7 AY ÖNCE UYARDI, TEK ÖNLEM ALINMADI”

Zonguldak’taki sel riskini 7 ay önce TBMM gündemine getirdiğini vurgulayan Ünal Demirtaş; “19 Kasım 2021 tarihinde, “Zonguldak’taki yağışların sel ya da taşkın gibi afetlere sebep olmasının engellenmesi için yapılacakların belirlenmesi, Batı Karadeniz Havzası, Taşkın Yönetim Planı’nda Zonguldak için tespit edilen ‘Çok Yüksek’, ‘Yüksek’, ‘Orta’, ‘Düşük’ ve ‘Çok Düşük’ öncelikli tedbirlerden, hangilerinin yerine getirildiği, hangilerinin yerine getirilmediğinin belirlenmesi amacı ile bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettik. Bunun yanında Tarım ve Orman Bakanlığı’na tüm tedbirlerin ne aşamada olduğuna ilişkin soru önergesi verdik. Zonguldak sel ve taşkınlar açısından çok riskli”

İKTİDARIN İMAR VE ÇEVRE POLİTİKALARI YANLIŞ

Demirtaş, “Ülkemizde özellikle son dönemde Ak Parti hükümetlerinin yanlış imar ve çevre politikaları nedeniyle ormanlarımız günden güne azalmakta, her arazi bir rant alanı olarak görülmekte, dere yatakları yapılaşmaya açılmaktadır. Bunun sonucunda da, sel, taşkın ve yangın gibi afetler yaşanmaktadır. Uzunca bir süredir gündemde olan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri sonucunda yaşanan doğa olayları karşısında Türkiye’nin çok büyük eksiklikleri olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye, eko sistemin korunması ve doğa olaylarının felakete dönüşmesinin önlenmesi için alınması gereken tedbirler konusunda yetersiz kalmakta, afetlerin önlenmesi açısında öngörülü politikalar üretememektedir. Bu da maalesef vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi