Cumhuriyet Halk Partisi Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Maden İşçileri Sendikası Hakan Yeşil’i makamında ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı beraberinde CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, İl Başkanı Murat Pulat, Merkez ilçe Başkanı Ebru Uzun, Kadın Kolları Başkanı Merve Kır ile birlikte GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’i ziyaret etti.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, ana muhalefet partisi Genel Başkan Yarımcısı Sayın Oğuz Kaan Salıcı ve beraberindeki heyeti sendikalarında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SALICI: “SENDİKALAŞMA ORANIMIZ ÇOK DÜŞÜK”

CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise şunları söyledi: “Şuanda uzun zamandır emeğin hakkını alamadığı aynı zamanda da Türkiye’de çok geniş anlamda emek dünyasında örgütsüzlüğün olduğu bir dönem yaşıyoruz. Sendikalaşma oranımız çok düşük. Toplumun yarısı neredeyse asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret tüm dünyada asgari ücret olarak geçiyor bizde ortalama ücrete dönüşmüş durumda. Her iki kişiden bir tanesi neredeyse asgari ücretle hayatını geçindirmeye çalışıyor. O da açlık sınırının altında kaldı. Önceki gün Türk-İş in açıklamış olduğu bir rakam var. Açlık sınırı için kabaca 7 bin lira diyebiliriz. 5 bin 500 lira asgari ücret ve bu asgari ücretin değişmesi için daha önümüzde Ocak ayına kadar sürecek bir süreç var. Dolayısıyla emeğiyle geçinenlerin, hakkını almak isteyenlerin zor bir dönem yaşadığı bir zamandayız. Umarım değişecek. Bizde onun için elimizden gelen katkıyı sunuyoruz.”

YAVUZYILMAZ: “YERİN ALTINDA ÇIKARILMAYI BEKLEYEN MADENLER VAR”

TTK’nın işçi açığı konusuna değinen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz; “Kömürün ithal kömürle birlikte pahalanmasıyla enerji maliyetlerinin Türkiye’de arttığını görüyoruz. Zonguldak bu anlamda bir cevher ve yerin altından çıkarılmayı bekleyen madenler var. Hatta diyebiliriz ki Karadeniz’de bulunan doğalgazın o jeolojik yapısı bile Zonguldak kömürünün devamı niteliğinde. O nedenle Zonguldak hazır yeniden doğru yöntemlerle Türkiye Taşkömürü Kurumuna işçi alımı yapılarak ilçeleri ve köyleriyle birlikte bu istihdamı karşılayıp Zonguldak’ta ki işsizliği bitirmeye hazır ancak Ak Parti iktidara geldiği bugüne kadar yüzde yüz oranında madende çalışan işçi sayısını düşürdü. Zaman zaman palyatif alımlar yaptı 1500 işçi aldı ama onu takip eden 2 yıl boyunca 1600 işçi emekli oldu. Aslında 1500 işçiyi mecbur kaldı da aldı. TTK’yı büyütmek için ya da daha fazla küçülmesin diye yaptığı bir tercih değildi” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi