TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, Türk Hemşireler Derneği Başkanı Azize Atlı Özbaş ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte TBMM’de bir basın toplantısı yaptı. Hemşirelerin sorunları ile ilgili olarak yapılan toplantıya TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyeleri CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da katıldı.

Toplantıda CHP’li Demirtaş; Hakları ödenmez” denilip, gerçekten de “hakları ödenmeyen” hemşirelerin sorunları artık çözümsüz bir noktaya geldi” dedi.

Hemşirelerin sorunları ile ilgili olarak bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını isteyen Ünal Demirtaş, aynı zamanda konuyla ilgili soru önergesi de verdi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, meclis başkanlığına sunduğu önergelerinde şunları ifade etti;

“SAĞLIK SİSTEMİ SORUNLAR YUMAĞI HALİNE GELDİ

Sağlık sisteminde çok büyük sıkıntılar olduğunu söyleyen Ünal Demirtaş; “Ülkemizde sağlık sistemi, Ak Parti İktidarı’nın, 20 yıldır uyguladığı yanlış sağlık politikaları nedeniyle sorunlar yumağı haline gelmiştir. Üstelik Covid-19 süreci ile bu sorunlar çok daha fazla artarak devam etmiş ve derinleşmiştir. Bugün, sağlık sektöründe çalışan, hasta bakıcısından başhekimine, sağlık teknikerinden doktoruna kadar tüm sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen çok önemli sorunları vardır. Ancak tedavi ve rehabilitasyon ile koruyucu sağlık hizmetleri açısından kilit bir görevi üstlenmiş olan hemşireler, sağlık çalışanlarının, büyük mağduriyetler yaşayan önemli bir kesimini oluşturmaktadır. Büyük bir çoğunluğu kadınlardan oluşan hemşireler, düşük ücretler karşılığında, çok uzun saatler boyunca, şiddet ve mobbing riski altında, fedakarca çalışmaktadırlar” dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti;

“HEMŞİRELER DE ÇAREYİ YURTDIŞINA GİTMEKTE BULUYOR”

Ak Parti İktidarları tarafından, yıllardır hemşirelerin mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda verilen sözler tutulmamış, 3 bin 600 ek göstergeleri verilmemiş, uzun saatler boyunca devam eden, güvencesiz çalışma koşullarına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamış, sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlanmış, kreş, servis gibi ihtiyaçlarını giderilmemiş, daha nitelikli bir şekilde hizmet verebilmelerine olanak sağlayacak uygun dinlenme alanları oluşturulmamıştır. Özellikle Covid-19 salgın sürecinde, değer ve önemleri çok daha fazla ortaya çıkan ve “hakları ödenmez” denip, gerçekten de “hakları ödenmeyen” hemşirelere, bu fedakarca çalışmalarının karşılığı maddi ve manevi olarak ödenmemiştir. Bugün gelinen noktada, ülkemizde hemşireler, ağır çalışma koşulları altında ezilmekte, kronikleşen ve derinleşen sorunları nedeniyle çareyi yurtdışına gitmekte bulmaktadır. Önlem alınmazsa Türkiye’de sağlık çalışanı kalmayacak. 340 bin hemşire sorunlarının çözülmesini bekliyor. OECD ortalaması Türkiye’nin 4 katı. Hemşireler geçinemiyor. 3600 ek gösterge hala verilmedi. Aylık 80-130 saat arası fazla çalışma yapıyorlar. 100 bin hemşire atama bekliyor. Güvencesiz çalışma koşulları var.

PANDEMİNİN KAHRAMANLARINDAN BİRİ DE HEMŞİRELER

Hemşireler, bu kadar ağır koşullarda çalışmalarına rağmen, Covid-19 pandemisinin ilk gününden itibaren diğer sağlık çalışanları gibi salgınla mücadelede en ön safta yer almış, toplum sağlığı için fedakarca mücadele etmişlerdir. Uzun saatler boyunca, Covid-19’a yakalanan hastalar ile yakın temas içinde bulunmuşlar, toplumun diğer kesimlerine göre çok daha yüksek oranda enfekte olma riskini göğüslemişlerdir. Çocuklarından, ailelerinden, sevdiklerinden günlerce uzakta kalmışlardır. Sağlıkta şiddet azalmıyor. Sendikal hak ve özgürlükler kısıtlanıyor. Sorumlu olmadıkları işleri yapıyorlar. Servis ve kreş sorunları çözülmeli”

Milletvekili Demirtaş açıklamasının sonunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasını istediği 18 soruyu da sordu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi