CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 7 Temmuz 2021 tarihinde Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’ndeki şiddetli yağmur nedeniyle ilçe merkezi ile belde ve köylerde yaşanan sel ve heyelanın oluşturduğu zararı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

CHP’li Demirtaş, daha önce de özellikle Ormanlı Beldesi’nde benzer şekilde sel felaketi yaşandığını hatırlattığı önergesinde şunları ifade etti:

YAPILAN YARDIMLAR YETERSİZ

“7 Temmuz 2021 tarihinde, Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’ne yağan şiddetli yağmur nedeniyle, ilçe merkezi ile belde ve köylerde sel ve heyelan yaşanmıştır.

Kdz.Ereğli’nin Toyfanlı, Bakırlık ve Kızılca Köyleri’nden geçen dereler taşmış bu köylerde bulunan çok sayıda evde, taşkın sebebiyle maddi hasar oluşmuştur. Ancak yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen yer Ormanlı Beldesi olmuştur. Ormanlı Beldesi’nde 7 Temmuz 2021 tarihinde meydana gelen yağışta, iki ayrı dere taşmış, beldede çok sayıda ev, iş yeri, araç ve kamu tesisi zarar görmüştür.

Zonguldak Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce verilen bilgilere göre; Kdz .Ereğli İlçesi, Ormanlı Beldesi’nde 65 iş yeri ve 4 konut selden etkilenmiştir.

Zonguldak Valiliği tarafından Ormanlı Beldesi’ndeki kamu tesislerinin(kanalizasyon, menfez, içme suyu, yol ve istinat duvarının)asgari düzeyde çalışabilir hale getirilmesi için İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan 765.036,15 TL Afet ve Acil Durum Faaliyetleri Ödeneği talep edilmiştir. Ancak İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kamu tesislerinin asgari düzeyde çalışabilir hale gelmesi için 500.000 TL ödenek ayrılmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir. Ev ve iş yeri zarar gören vatandaşlara ise zararlarını giderecek miktarda ödeme yapılmamıştır. İş yeri zarar gören sınırlı sayıda esnafa, kamudan toplam 4 bin 500 liralık ödeme yapılmıştır. Bunun dışında da başka bir ödeme yapılmayacağı söylenmiştir. 4 bin 500 liralık bu ödemeler ise ancak esnafın dükkanlarına dolan çamuru temizlemeye yetmiştir. Oysa Ormanlı Beldesi’nde sel ve heyelan nedeniyle zarar gören iş yerlerinin çoğunda, değeri milyonları bulan stok malzemeler de önemli oranda zarara uğramış, büyük kısmı kullanılamaz hale gelmiştir. Bu durumda esnafın kendilerine yapılan 4 bin 500 liralık yardım ile uğradıkları zararın telafi edilmesi mümkün değildir. Taşkın tesisi yapılmalı” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi