Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun yaptığı açıklamada, “03/Mart/1992 tarihinde Kozlu’da meydana gelen Grizu faciası,ülkemizle birlikte dünya madencilik tarihinin en acı günlerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir” dedi.
Uzun açıklamasında, “263 Maden işçimizi kaybettiğimiz o kara günün sonrası,Kozlu’da ki kömür ocağına günlerce müdahale edilememiş ve bir türlü söndürülemeyen yangınlar aslında eşlerin çocukların anaların yüreklerini birer yangın yerine çevirmiştir” diyerek şunları söyledi:
“Yıllardır Zonguldak’a ve insanına özgü bir kader ve yazgı olarak tanımlanan madenlerde ki “cinayetten” farksız iş kazaları,aslında yeterli iş güvenliği ve bu konuda ki tedbirlerin belli bir disiplinle ve ciddiyetle alınmamasından kaynaklanmaktadır. En yetkili ağızların her ölümlü maden kazasını,”işin fıtratı” ile izah etmeye kalkmaları,aslında bu işe ne kadar önem verdiklerinin en büyük göstergesidir!
Kömür ile var olan ve genç Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yurt ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan bu şehir,kendi insanları ile birlikte ülkenin dört bir yerinden göç ederek gelenlerle canları pahasına bir emek ve üretim mozaik’i oluşturmuştur.
En zor koşullarda yaşamlarını hiçe sayarak,ülkelerinin ekonomisini ve geleceğini düşünen bu yiğit emekçiler,bugün küresel ekonomik rüzgarların etkisi altında kalarak adeta savrulan siyasetçilerin ihanetleri ile karşı,karşıya kalmışlardır.Laf’a geldiğinde ağızlarından yerli ve milli kavramlarını düşürmeyen mevcut AKP iktidarı,ne yazık ki “Enerji Üssüne” çevireceğiz diye ilan ettikleri Zonguldak’ı “İthal Kömür taşıyan gemilerin üssüne” çevirmişlerdir! Yerin altında çıkarılmayı bekleyen binlerce ton kömür,onları gün ışığına taşımayı bekleyen emekçiler,iş güvenliğini ve kurallarının gerçek bir şekilde uygulandığı günleri özlemle beklemektedirler.
Kozlu Grizu Faciasının 30.Yılında yitirdiğimiz Devrek’li Enver Topal’ı, Yenice’li Kazım Aydın’ı, Çaycuma’lı İsmail Acar’ı, Ereğli’li Şeref Demirbay’ı, Kozlu’lu Ahmet Ayhan’ı, Enzincan’lı Celal Kaplangil’i, Maçka’lı Erol Öztürk’ü, Giresun’lu Ziyafet Öztaş’ı, Posof’lu Feramuz Kılıçoğlu’nu, Bartın’lı Sait Yıldız’ı, Çankırı’lı Durali Gülbağ’ı, Kastamonu’lu Ekrem Kayalı ve Kozlu’daki diğer şehitlerimizi minnetle,özlemle,rahmet anıyorum.   Çalışan ve üreten maden emekçisi kardeşlerimize sağlıklı,mutlu yarınlar diliyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi