TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, kamuda çalışan milyonlarca memurun maaşlarını meclis gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi veren CHP’li Demirtaş 2022-2023 yılı memur maaş zamları konusunda hükümete çağrıda bulundu. “Açlık ve yoksulluğa mahkum ettiğiniz milyonlarca memurun hakkını verin. Gerçek enflasyon yüzde 50’yi buldu. Buna karşılık hükümet, TÜİK’in makyajlı enflasyon rakamı kadar bile zam önermedi. Üstelik TÜİK’in açıkladığı verilerin hangi sinyallerle bu seviyede tutulduğu belli” dedi.

Konuyla ilgili olarak bir TBMM Başkanlığına bir meclis araştırma önergesi de verdiğini hatırlatan Ünal Demirtaş; “Son 6 yıldaki toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda memur, öğretmen ve polisin aldığı maaşların enflasyon, dolar ve altın karşısında eridi. En düşük memur maaşından son 6 yılda, aylık 269 dolar, yıllık da 3 bin 228 dolar, 8’inci derecenin 1’inci kademesinde olan bir polisin, son 6 yılda, aylık maaşının 395 dolar, yıllık maaşının da 4 bin 800 dolar, 9’uncu derecenin 1’inci kademesinde olan bir öğretmenin son 6 yılda, aylık maaşının 297 dolar, yıllık maaşının da 3 bin 600 dolar düştü. En düşük maaş alan bir memur, öğretmen ve polis,6 yılda sadaka gibi zamlarla ayakta durmaya çalışıyor.12 ay çalışıyorlar ama 4 aylık maaşları dolar karşısında eriyip gitmiş durumda. Hal böyleyken hükümet hala daha yüzde 5’lik yüzde 6’lık zam oranlarını telaffuz ediyor. Milyonlarca kamu çalışanı ile memur emeklisi zaten yıllardır geçim mücadelesi veriyor. Kamu çalışanlarının yıllardır neden yetersiz artışlara mahkum olduğunun araştırılması ve bu konuda memurlar lehine yapılabilecek düzenlemelerin bir meclis araştırma komisyonu aracılığı ile tespit edilmesi gerekiyor ” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde, “Enflasyona hükümet müdahale ediyor.6 yılda memurun yıllık 3 bin 228, polisin 4 bin 800, öğretmenin 3 bin 600 doları buharlaştı. İğneden ipliğe zam geldi. Memura gerçekten enflasyon oranında zam verilmeli.Ekonomi iyi ise maaşlar neden düşüyor” diyerek önergesindeki soruların yanıtlanmasını istedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi