Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz ile il, merkez ilçe ve kadın kolları başkanları cumhurbaşkanına hakaretten dava açılan beş merkez ilçe yöneticisine sahip çıktı.

Davanın ilk celsesinin görülmesinin ardından Zonguldak Adliyesi önünde açıklama yapan milletvekilleri Demirtaş ve Yavuzyılmaz, “Milletvekilleri olarak il, ilçe ve kadın kolları başkanlarımızla birlikte yöneticilerimize sahip çıkmak için, yaptıklarının arkasında olduğumuzu göstermek için, adaletinde tecelli etmesi için buradayız. Mücadelemizde tüm baskıların karşısında devam edecek” dediler.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı ve Avukat Merve Kır, davanın seyri hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

KIR, “TEK ADAMI HAKARET EDEN SAVCILIK DAVA AÇTI”

“Bugün CHP Zonguldak Merkez ilçe yöneticisi 5 arkadaşımızın davası için buradayız. Savcılık cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıldan 4 yıla kadar sonrasında da bu suç alenen işlendiği için 6’da 1 artırılmasını talep ederek dava açmıştı. Biz bu davanın bugün ilk celsesine girdik. Bu davanın açılmasının sebebi yaklaşık 8-9 ay önce Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezimiz tarafından hazırlanan doğalgaz ve elektrikteki zammı vatandaşa duyurmamıza yardımcı olan broşürlerin dağıtılmasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi tarafından bu broşürler hazırlanmıştı ve broşürlerde “Tek adam AŞ. Doğalgaz, Tek adam AŞ. Elektrik” yazıyordu. Sırf bu yüzden tek adamı hakaret kabul ederek arkadaşlarımız için savcılık dava açtı. Bugün davanın ilk celsesine girdik ve ifade özgürlüğünün temel özgürlükler alanının en başında olduğunu ifade ettik. Hiçbir kasıt olmadığını ve tek adamın bir hakaret olmadığını ifade ettik. Bu şekilde arkadaşlarımız ifadelerini vermelerine rağmen savcı cumhurbaşkanına hakaret kabul edip kendisi mütela olarak tüm arkadaşlarımız için ceza istedi. Mahkeme bu cezayı Mayıs ayında tekrar değerlendirecek ve hakim karar verecek. Oysaki bu broşürleri dağıtmak için valilikten izin alıyoruz ve bu broşürler valilikte izinli bir şekilde alınmıştır. Burada açıkçası söyleyecek bir şey bulamıyoruz. Bu saatten sonra hangi kelimeleri kullanabiliriz söylesinler bizde o kelimeleri kullanalım. 81 ilde yayılan bu broşürler için Türkiye’de bir tek Zonguldak ilinde cumhurbaşkanına hakaretten dava açılmış durumda. Süreci takip ediyoruz vekillerimiz, başkanlarımızda burada. Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz. Artık siyasetin adaletten çekilmesini istiyoruz.”

YAVUZYILMAZ, “YÖNETİCİLERİMİZ VE VATANDAŞLARIMIZ ÜZERİNDE KORKU İKLİMİ YARATILMAK İSTENİYOR”

Zorlama bir davayla karşı karşıyayız diyen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, şunları söyledi: “Zonguldak’ta Cumhuriyet Halk Partisi Merkez ilçe yöneticileri “Tek adam AŞ.” başlığı adı altındaki elektrik ve doğalgaz faturalarındaki zamları anlatan broşürleri dağıttıkları için hem de valilikten izin alarak dağıttıkları için bir yargılamaya maruz kalıyorlar. Bilindiği gibi 2022 yılına girilirken doğalgaz ve elektriğe büyük zamlar yapıldı. Broşürlerde anlattığımız zamların üstüne de devası tutarlarda zamlar gelmiş oldu. Bu bakımdan dağıtılan broşürlerin içeriğindeki bilgilerin net bir şekilde doğru olduğu herkesçe şuanda kabul edilmiş vaziyette. Diğer taraftan tek adam ifadesi ve kelimesinden cumhurbaşkanının değil alınmak mutluluk duyduğunu düşünüyoruz. Zira ülkedeki tüm yetkileri tek elde kendisinde toplamak için yoğun bir çaba sar etti ve “Bütün yetkileri bana verin görün sonucunu” dedi. Neticeyi vatandaşlarımız fakirleşerek yaşıyorlar. Diğer taraftan da “Ben ülkeyi şirket gibi yönetecem” ifadesi var. Bu bakımdan da yine maalesef ülkeyi getirdiği durumda ortada! Broşürlerde suç oluşturabilecek hakaret içerikli hiçbir ifade yer almıyor. Buna rağmen hem Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerine hem de yöneticilerimiz üzerinden vatandaşlarımızın üzerine bir korku iklimi yaratılmak isteniyor. Bugün biz burada milletvekilleri olarak il, ilçe ve kadın kolları başkanlarımızla birlikte yöneticilerimize sahip çıkmak için, yaptıklarının arkasında olduğumuzu göstermek için, adaletinde tecelli etmesi için buradayız. Mücadelemizde tüm baskıların karşısında devam edecek.”

DEMİRTAŞ, “YAPTIĞIMIZ ELEŞTİRİLER CUMHURBAŞKANI MAKAMINA DEĞİL AK PARTİ GENEL BAŞKANINA”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise dava hakkında düşüncelerini şöyle ifade etti: “2017 referandumundan sonra Türkiye’de sistem değişti 2018 yılında da cumhurbaşkanı yeniden seçildi. Eski sitemde cumhurbaşkanı tarafsızdı, partiler üstü bir konumu vardı ve devleti temsil eden tek kişiydi. Ama yeni sistemde böyle bir durum söz konusu değil. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olabiliyor. Nitekim sayın cumhurbaşkanı da 2018 yılında seçildikten sonra Ak Partiye tekrar üye olmuş akabinde de Ak Parti Genel Başkanı olmuştur. Bizim arkadaşlarımızın ve genel merkezimizin burada yaptığı eleştiriler bir siyasi partinin genel başkanına yönelik yapılan eleştirilerdir. İçeriğine baktığımızda hakikaten tek adamla karşı karşıya mıyız evet tek adamla karşı karşıyayız. Biz bunu yazılı olarak belki de günde beş defa tekrarlıyoruz sayın cumhurbaşkanını eleştirmek için. Yani tek adam demenin nesi suç ben anlamış değilim! Burada nerede hakaret ver anlamış değilim. Anladığım kadarıyla sayın savcı şunu gördü; Türkiye’de muhalefeti bastırmak için, sindirmek için, korkutmak için açılan bu davalarda, yapılan tutuklamalarda bu tutuklamaları yapanlar ve bu davaları açanlar, bu kararları veren savcılar ve hakimler olağan üstü hızla terfi ettirilip üst makamlara getirildiği için sanırım Zonguldak’taki cumhuriyet savcımızda bu beklentiyle arkadaşlarımızın cezalandırılmasını talep etti. Ama biz yargıçlarımıza güveniyoruz. Aslında bu celsede başka bir celseye gidilmeden berat kararı verilmesi gerekiyordu ama önümüzdeki celse yargıdan berat kararı çıkacağını düşünüyoruz. TCK 299’uncu madde şuanda Türkiye’nin en tartışmalı maddelerinden birisi haline gelmiştir. Bu madde muhalifleri sindirmek için, bastırmak için ve korkutmak için kullanılmaktadır. Bu madde demokrasinin olduğu bir ülkede olmaması gereken bir maddedir. Cumhurbaşkanı partili ise, bir partinin genel başkanı ise bu madde ile amaçlanan bir korunacak değer kalmamıştır. Dolayısıyla bu maddenin Türk Ceza Kanunundan kaldırılması gerekmektedir. Bu madde kadük olmuştur. Muhalefeti bastırmak, sindirmek için kullanılan bu maddenin ivedilikle Türk Ceza Kanunundan kaldırılması gerekmektedir. Eğer sayın cumhurbaşkanının şahsına karşı bir hakaret olacaksa Türk Ceza Kanununun 125’inci maddesi var. Bu artık cumhurbaşkanına bir ayrıcalık tanımamalı. Kendisi bir siyasi partinin genel başkanı aynı zamanda. Bizim yaptığımız eleştirilerde cumhurbaşkanlığı makamının kendisine değil Ak Partinin genel başkanına yaptığımız genel eleştirilerdir. Dolayısıyla bu maddenin kaldırılmasıyla demokrasi ayıbının Türkiye’den kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi