Cumhuriyet Halk Partisi Kilimli ilçe Başkanı Erol Sarıal, Karadeniz Sahil Yolu ve Kilimli şehir güzergahı geçişi ile ilgili Kilimli halkının kaygıları olduğunu söyledi.

Sahil yolunun denizin önüne duvar çekeceğini belirten Sarıal, “Kilimli sahilinde ve Kilimli Gültekin Parlar Parkı’nda yapılan işaretlemeler, projenin oldukça sorunlu olduğunu göstermektedir. Sahil yolunun inşa projesinde olası sorunlar aşılmadan, halkın kaygıları giderilmeden yol yapımına başlanması yeni sorunlara yol açacaktır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kilimli ilçe Başkanı Erol Saral, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

PROJE İLE KİLİMLİ İLE DENİZ ARASINA DUVAR ÇEKİLMİŞ OLACAK

“Projenin en büyük sorunu deniz seviyesinden yukarı 5,85 metrelik dolgu yapılacak olmasıdır. Sahil yolu projesi bu şekliyle uygulandığı takdirde Kilimli kıyısı ile deniz arasına duvar çekilmiş olacak. Bu durumda, Kilimli halkı için bir kıyı şehrinde yaşıyor olmak anlamını yitirecektir. Görsel olarak, denizin maviliğini ve denizin dalgalarını izleyerek yürümek isteyen insanlar, karşılarında deniz yerine yüksekçe bir duvar göreceklerdir. Günün değişik saatlerinde gerek kıyı boyunca yürüyenler gerekse evlerinde bulunan ve sokaklarında hareket durumunda olan şehir halkı fiziki olarak olumsuz etkilenecektir. Sıcak yaz günlerinde serinletici deniz esintisi kıyıda yükselen duvar tarafından engellenmiş olacaktır. Kilimli sahillerini ve şehri güzelleştiren yeşil alanlar bozulacak, yok edilecektir. Çeşitli türde ağaçlar, hoş kokulu bitkiler ve yeşil bir halı gibi yere serilmiş olan çim alanlar önemli ölçüde azalacaktır. Kıyı boyunca etkinlik içinde olan veya dinlenen Kilimliler yalnızca mavi denizden değil yeşil görüntüden de mahrum olacaklardır.

YOĞUN BİR TRAFİK AKIŞI OLACAK

Kilimli esnafları da ekonomik olarak olumsuz etkilenecektir. Kilimli sahilinde yer alan park alanı ve yürüyüş yolları, oturma alanları büyük ölçüde olumsuz etkilenecektir. Kilimli, Çatalağzı, Muslu, Gelik ve Zonguldak halkı için nefes alma yeri olan Kilimli sahili ve parkının büyük bir bölümü ortadan kaldırılmış, park alanı da oldukça daraltılmış olacaktır. Ayrıca, sosyal mesafe ve sağlık açısından güvenini ve çekiciliğini kaybetmiş olacaktır. Çağdaş dünya ülkelerinde ve ülkemizde trafik akışı viyadüklerle, çevre yollarıyla şehir dışına atılarak trafik sorununa çözüm arayışları yoğunluk kazanırken, Kilimli’de uygulanacak düzenleme ile Zonguldak Çatalağzı, Zonguldak Gelik güzergahıyla büyük ölçüde şehir dışından akan trafik yolu şehrin içine çekilmiş olacaktır. Zonguldak merkezindeki uygulama örneğinde olduğu gibi, şehrin trafik akışıyla ikiye bölünmesinin tüm sakıncaları Kilimli’de de görülecektir. Kilimli’de de yayaların ve trafik araçlarının yaya geçitleri ve lambalarla birbirlerini engelleyen yolların karşılıklı olarak kesiştiği, hem yayaları hem araç kullanıcılarını yola çıktıklarına pişman eden bir yığılma ve yoğun bir trafik akışı söz konusu olacaktır.

SAHİL YOLU PROJESİ DENİNCE İLK AKLA GELEN UYGULAMA DOLGUDUR

Kilimli’nin içini bölerek geçen yollar yerine, araçların Kilimli’den geçişlerinin fark edilmediği çevre yolları yapılmalı. Sahili kapatan yollar yerine çevre dostu viyadükleri tüp geçitlerle trafik akışı sağlanmalıdır. Kilimliyi trafikle sıkıştırıp felç eden yollar yerine, Kilimli merkezinde araç girmeyen açık çarşılar, Pazar yerleri oluşturulmalıdır. Yeşil alanların daraltılması, ağaçların azaltılması yerine daha geniş yeşil alanlar oluşturulmalıdır. Denizin önünün kapanması bir yana, görsel ve ferahlık açısından deniz kıyısına halkın daha fazla erişimini sağlayacak projeler yaşama geçirilmelidir. Bu şekliyle Sahil Yolu Projesinin yukarıda sıralandığı gibi onlarca sakıncası ortaya çıkmaktadır. Savunulabilecek tek avantajı olarak maliyeti, yani ucuz olduğu öne sürülebilir. Sahil Yolu Projesi deyince ilk akla gelen uygulama dolgudur. Denizi doldurarak, karayı doldurarak üstünden araç geçişi sağlaması, beş yaşında bir çocuğun da ilk aklına gelen uygulama olurdu. Bu nedenle, baştan sona bir mühendislik tasarımı ve disiplini olarak ortaya çıkması gerek bu taslağa proje bile denemez. Biz CHP üyeleri ve seçmenleri olarak bu projenin Kilimliler için yarar yerine zara getireceğini düşünüyoruz. Kilimli Belediye Başkanın Kamil Altun’u ve Kilimli sakini olan AKP birinci sıra Milletvekili Polat Türkmen’i göreve davet ediyoruz. Kilimli’nin geleceğini olumsuz etkileyen bu proje iptal edilmeli, Kilimlinin 100 yılını içeren yeni bir proje uygulanmalıdır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi