Zonguldak’ın Çaycuma İlçe Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, muhtarların yaptığı yol katkı payları konusundaki açıklamasına cevap verdi.

Kantarcı yaptığı açıklamada, “Tüm hesaplamalar Bakanlığın belirlediği rayiçler üzerinden yapılmaktadır. Doğalgaz ve elektrik alt yapı çalışmaları nedeniyle tüm yollar zorunlu olarak yenilenmiştir” diyerek şunları söyledi:

“Çaycuma Belediyesince, 2014 yılından bu yana, yoğun bir şekilde yol yapım, yenileme ve altyapı çalışmaları yapılmaktadır. Doğalgaz çalışmaları nedeniyle şehrin büyük bölümündeki yollar zorunlu olarak kazılmış, doğalgaz hattının döşenmesi sırasında kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi ile temiz su dağıtım şebekeleri yenilenmiş, birçok yere fiber optik kablo döşenmiştir.  Ayrıca elektrik iletim hatlarının yeraltına alınması sırasında kilometrelerce yol kazılmış, bir de bu nedenle yolların yenilenmesi ihtiyacı doğmuştur. Kilometrelerce yeni imar yolu açılmıştır. Geliştirdiğimiz engelsiz yol tasarımı herkesin takdirini kazanmıştır. Altyapı hizmetlerinin yanı sıra öz kaynak gelirlerinin artırılması için de yoğun çaba harcanmaktadır. Belediyemizle Başkanının adaleti konusunda tam bir mutabakat söz konusudur. Yol harcamalarından katılım payı alınması yasa hükmüdür.

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunun “Yol Harcamalarına Katılım Payı” başlıklı 86. maddesinde, “Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınabilir” denmektedir.  Karar Belediye meclisinde oy birliği ile alınmıştır. Elde edilen gelir yeni yolların yapımında kullanılacaktır. Uygulama yasal olduğu kadar makul ölçülerdedir ve hakkaniyetlidir. Vatandaşlarımızın büyük bölümünde tahakkuk eden pay bin liranın altındadır. Tahakkuk edilen paylar 2 yıl içinde 4 taksite ödenebilecektir. Art niyetli kişilerin ortaya attığı rakamlar tümüyle afakidir. Katılım payları gelire göre değil, varlığa göre tahakkuk ettirilmektedir. Süreç tümüyle şeffaf şekilde işletilmiştir. Hiçbir şekilde keyfilik söz  konusu değildir. Tüm hesaplamalar Bakanlığın belirlediği rayiçler üzerinden yapılmaktadır.

VATANDAŞLARIMIZ DOĞRU BİLGİYİ BELEDİYEMİZDEN ALMALIDIR

Vatandaşlarına daha yaşanabilir bir kent sunmak için yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye örnek olan Çaycuma Belediyesinin hemşehrilerini mağdur etmek gibi bir niyetinin olması kesinlikle düşünülemez. Yapılan bir yasa hükmünün hakkaniyetli şekilde uygulanmasından ibarettir. Bizlere olan itimadından asla şüphe duymadığımız, desteklerini her zaman yanında hissettiğimiz değerli Çaycumalıların art niyetli kişilerin yaymaya çalıştığı sözlere itibar etmeyerek doğru bilgiyi bizzat Belediyemizden almasını rica ediyor, durumu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi