İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılmasının işverene yük getireceğini buna bağlı olarak ta işsizliğin artacağını söyledi.

Pandemi şartlarından olumsuz etkilenen işveren ve çalışanların mutluluğu, işten çıkartmalarında önüne geçilmesi için asgari ücretin vergi kısmının devlet tarafından üstlenilip karşılanması gerektiğini belirten Erkmen, “Aksi takdirde sigorta priminin, vergilerin yüksek olduğu bir işletmeyi ayakta tutmak hiçbir işletmeci ve esnaf için çok akıl karı olmamaktadır” dedi.

İnsanların bankalara kredi ile geçinmeye doğru ötelenmesi insanlarımızı daha çok borç içerisine soktu diyen İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

KENDİ ÖNLEMLERİMİZİ ALMAMIZ GEREKİYOR

“1 Temmuz itibariyle birçok yasaklar kaldırılıp normal hayata geçildi. Ama burada hepimizin dikkat etmesi gereken bir konu var çünkü virüs ortadan kalkmadı. Bizlerin yine kendi önlemlerimizi almamız gerekiyor. Kalabalık ortamlardan kaçınmamız, maske ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Aşılama konusu önemli ve insanlarımızın mutlak suretle aşılarını yaptırmasını istiyoruz. Hayatımızı kolaylaştırma anlamında alınan bu kararlar uygun olmuştur. Pandemi süresince işyerlerinin kapalı olması veya saat sınırlamasına tabi olması insanları ekonomik anlamda zora soktu. Bu zorluk ülkeyi zora götürdü. Bir taraftan hükümetten maddi destek alınmaması, insanların bankalara kredi ile geçinmeye doğru ötelenmesi insanlarımızı daha çok borç içerisine soktu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SONLANDIRILMASI İŞVERENE YÜK GETİRECEK

Pandemi süresince kısa çalışma ödenekleri ile işten çıkartma yasakları vardı. Kısa çalışma ödeneği özellikle işverenlerin bu anlamda işini kolaylaştırmış oldu. Fakat çok az bir ücret olması nedeniyle çalışanlar açısından hiç yoktan iyidir anlayışıyla bir nebzede olsa hayatlarını sürdürmesine vesile oldu. Ama geldiğimiz bu noktada kısa çalışma ödeneklerinin sonlandırılması işverenlere yük getirecek. Bu yüke bağlı olarak ta şuana kadar gelirleri olmadığı için ve ellerinde avuçlarındakini bir buçuk yıllık sürede harcadıkları için işten çıkartma yasakları da kaldırıldığından dolayı bu sefer Türkiye’de işsizlik artacak. Belki bunu 1-2 ay içerisinde turizm sezonunun açılmasıyla hizmet sektörünün devreye girmesiyle yeterince insanımız hissetmeye bilir ama 2 ay sonra bunun sıkıntısını çok daha fazla çekeceğiz. Çok daha fazla insanımızın işsiz olarak aramıza katılmasıyla acı gerçekle yüz yüze gelmiş olacağız.

ASGARİ ÜCRETİN VERGİ KISMI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI

Üretimdeki arkadaşların desteklenmesi gerekirken ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekirken her gün alınan ürünlerin hammaddelerine zam yaparsanız doğalgazla işleyen fabrikaların üretim yerlerinin bu zamlardan nasıl etkileneceğini göz önüne aldığınız zaman insanların bunun altından kalkmaları mümkün değildir. Sonuç itibariyle işsizlik artacaktır. Bu sonuç maalesef karşımızda durmaktadır. İşçiyi, işvereni mutlu edecek, karşılıklı olarak herkesi mutlu yaşadığı bir sistemin Türkiye’de devreye sokulması lazım. Bu işverenlere bir yük olarak değil asgari ücretin vergi kısmının devlet tarafından üstlenilip vergisinin devlet tarafından karşılanması suretiyle daha çok kişinin aynı işyerinde çalışması gerekmektedir. Aksi takdirde sigorta priminin, vergilerin yüksek olduğu bir işletmeyi ayakta tutmak hiçbir işletmeci ve esnaf için çok akıl karı olmamaktadır. Bu konu insanlarımızın mutlu olması ve işyerlerinin ayakta kalması anlamında çok önemlidir. Biz bu konuyu önemsiyoruz ve bizim 300 milyar kaynak yaratacak dediğimiz proje içerisinde vergilerin ve sigorta primlerinin düşürülmesi gibi insanımızın üzerindeki mali yükü azaltıcı bir takım hususlar var. İyi Parti milletini düşünüyor, her sektördeki vatandaşını düşünüyor. Biz 10 tane müteahhitte kazandırıcı, kaynakların verileceği şeklinde davranış içerisinde değil milletin kaynaklarının vatandaşa verildiği bir sistemin parçası olacağız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi