CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, kömürün başkenti Zonguldak’ta madenlerde çalıştırılmak üzere Çin’den işçi getirilmesi ile ithal kömür fiyatlarındaki artış nedeniyle termik santrallerin üretimi durdurmasını TBMM gündemine taşıdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile iki soru önergesi veren Ünal Demirtaş yaptığı açıklamada;

“Ülkemizde ki tek taşkömürü havzası Zonguldak’tadır. Zonguldak havzasının taşkömürü rezervi 1.517 milyar tondur. Türkiye'nin ortalama taş kömürü tüketimi ise yıllık 36-37 milyon ton civarındadır. Taş kömürü ağır sanayide, termik santrallerde evlerde ve evlerde yakacak olarak kullanılan stratejik bir enerji kaynağıdır. Bu kadar geniş bir taş kömürü rezervi yerin altında dururken, binlerce Zonguldaklı işsizken bu nasıl bir yerli ve milli politikadır?” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şunları ifade etti;

“BİR KİLO” BİLE KÖMÜR YOK

“Her ne kadar Zonguldak havzasındaki bu taşkömürü rezervini çıkarabilmek için rödovanslı sahalardaki özel sektör şirketleri olsa da, taşkömürü rezervini çıkarabilecek asıl kurum Türkiye Taşkömürü Kurumudur (TTK). Ancak her fırsatta “yerli ve milli olduğu” nu iddia eden Ak parti hükümetleri iktidara geldiği 2002 yılından bu yana “kötü yönetim” nedeniyle TTK’nın ve özel sektörün üretimi her yıl dramatik olarak düşmüştür. 2002 yılında 712 bin ton üretim yapan TTK’nın üretim işçisi açığı giderilmediği, yeterli yatırım yapılmadığı ve kurum yeniden yapılandırılmadığı için kurumun kömür üretimi yıldan yıla düşerek 2016 yılında 911 bin ton, 2017 yılında 823 bin ton, 2018 yılında 686 bin ton, 2019 yılında 734 bin ton taş kömürü üretimi yapılmış, 2020 yılında ise 712 bin tona düşmüştür. TTK’nın üretimi son 4 yılda yaklaşık 200 bin ton düşmüştür. Bu gün yerin altında 150 yıl yetecek kadar taşkömürü rezervi olan Zonguldak’ta, TTK’da üretiminin çok az olması nedeni ile Erdemir, Kardemir gibi entegre demir-çelik şirketlerinin, ağır sanayi tesislerinin olduğu ve Eren Enerji, Çates gibi termik santrallerin olduğu bölge de ihtiyacı olan kurumlar “bir kilo” bile kömür bulamamaktadır. Bütün bu ağır sanayi fabrikaları ve termik santralleri kömürün başkenti Zonguldak’a ve Türkiye’nin pek yerine Kolombiya’dan, Rusya’dan, Güney Afrika’dan, Kanada’dan kömür ithal etmek zorunda kalmaktadırlar. Her yıl ülkemiz kömür ithalatına ortalama 5 milyar dolar döviz harcamak zorunda kalmaktadır. Elektrik üretimi durdu.Dünyada ithal kömürde baş gösteren kriz eğer önlem alınmazsa ilerleyen zamanda ülkemizde de, elektrik üretimi ve istihdam konularında aşılması zor bir noktaya gelme riski taşımaktadır. Zonguldak göç veriyor. Çinliler Zonguldak’a geliyor. Zonguldak taşkömürü madenlerinde Çin’li işçilerin çalıştırılması, Zonguldak’ta var olan işsizliği ve ekonomik krizi daha da derinleştirecektir. En büyük sorun işsizlik. İthal kömüre 5 milyar dolar harcanıyor. TTK’nın işçi açığı kapatılmalı. Taşkömürü üretimi en düşük seviyesinde” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi