Zonguldak İl Genel Meclisinin Aralık ayı son birleşimi İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli başkanlığında yapıldı.

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli başkanlığında yapılan toplantıya il genel meclisi üyeleri ile daire müdürleri katıldı.

Açılış ve yoklamanın yapılmasının ardından geçen oturuma ait karar özeti okunarak oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemin 3. Maddesinde yer alan Kdz. Ereğli İlçesi, Kızılcapınar köyü hudutları dahilinde bulunan, kadastroda 182 ada, 6,9,10,10,20, 21,22,23,24,25,28,20,30,31,32,33, 42, 43, 45, 46, 47, 53, 66, 67, 88, 89 parsel no ile kayıtlı taşınmazlarda ‘Hidroelektrik Enerji Santrali’ amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli ‘Uygulama İmar Planı ile ilgili İmar  ve Bayındırlık, Sanayi ve  Ticaret, Plan ve Bütçe, Köylere Yönelik Hizmetler, Çevre ve Sağlık, İçişleri ile Tarım Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 22-7-28-23-18-11-4 sayılı raporları Meclis’te görüşüldü.

Gündem maddesi ile ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi üyesi Hayrettin Kartal, “Bu gündem maddesinde belirsizlikler olduğunu ifade etmiştim. Erdemir’in enerji üretmesine karşı değiliz. Pazartesi günü Erdemir’de bir toplantı yapıldı. Herkes kafasına göre konuştu. 2018 yılında 3’lü protokol imzalandı. Bu protokolde Belediye Erdemir ve DSİ vardı. Buradaki baraj 30 yıllık bir baraj. Bütün insiyatif Erdemir’e verildi diye bir hüküm yok imzalanan protokolde. Erdemir enerjisini üretsin Erdemir bizim gözbebeğimiz. Genel müdürün toplantıda söylediği ve yaptığı konuşmalara karşı değiliz. O yüzden belirsizlikler olduğu için şerh koyuyoruz” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli de, Kartal’a cevap vererek “Dün bu gündem maddesi için sizinle 1.5saat konuştuk, okey dediniz ama şimdi şerh koyuyorsunuz” diye cevap verdi.

Yapılan konuşmaların ardından gündem maddesi oylanırken, AK Parti evet oyu kullandı, CHP ise red oyu kullandı.

Gündemin 4 maddesinde yer alan ilimiz genelinde bazı okulların fiziki anlamda eksikliklerinin olduğu ve söz konusu eksikliklerin devam etiği anlaşıldığından söz konusu okulların tespiti ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal İşler, Plan ve Bütçe,  İçişleri ile İmar ve Bayındırlık Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 13-31-13-25 sayılı raporları görüşüldü. Maddedeki yer alan okul onarımlarının Milli Eğitim Müdürlüğüne ayrılan ödenekten yapılmasına karar verilerek, madde komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.

Gündemin 5. Maddesinde yer alan İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 11’nci maddesi gereğince düzenlenen II Sayılı Memur Boş Kadro değişikliği cetveli ile ilgili Plan ve Bütçe ile İçişleri Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 33-14 sayılı raporları görüşülürken, madde hakkında karar verilemediği için Ocak ayındaki İl Genel Meclisinde tekrar görüşülmesine karar verildi.

Gündemin 6. Maddesinde yer alan İl Özel İdaresi 2020 Yılı Yatırım programı ile ilgili İmar ve Bayındırlık, Köylere Yönelik Hizmetler ile Plan ve Bütçe Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 26-25-32 sayılı raporları görüşülerek komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.

Gündem dışı söz alan CHP’li  İl Genel Meclisi üyesi Nebahattin Yılmaz, “Kaç yıldır burada uğraşıyoruz. Göçün durdurulmasını yörenin rahatlamasını, ama  gerçekten bakıyoruz  raporu neye göre yazdılar. Barajın olduğu yere Ova köyü imiş. Tamam Ova’yı kaldırdılar. Bunun dışında buraya giderken, Topçalı, Bölücek Hamzafakılı köyleri var. Bununla birlikte yaza bahara hazırlık yapılıyor. Tarım İl Müdürlüğü ne gibi projeler yapıyor onunla ilgili bilgi istiyoruz. Birde benim sözüm bittiği zaman başkası bana cevap vermesin. Diğer bir sözüm var, HES’le ilgili bir oylama vardı. Sayın Cumhurbaşkanı Termik santraller ile net konuştu. Bir taraftan halk bir taraftan sermaye. Ben halkın yanındayım dedi. Bugün baktım ki bir takım arkadaşlar halkın yanında değil sermayenin yanında oldu” dedi.

AK Parti İl Genel Meclisi üyesi İsmail Terzi de, gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“25 milyonun üzerinde araç gereç alacağız. Yatırımı bir kenara koyduk, araç gereç alacağız. 2020 yılında alacağımız araçlar ile milletimizin sıkıntılarını çözeceğiz. KÖYDES yaklaşık yüzde 38 geldi inşallah bu sene biraz daha fazla gelir bütçenin durumuna göre. Bakın bizim işimiz hizmet etmek. Biz burada hiçbir şeyi eleştirmiyoruz. Muhalefetin işi gücü boyuna tenkit etmektir. Bu kim olursa olsun hiç mi doğru iyi işler yapmaz. Hiç mi insana teşekkür edilmez. Her gün eleştiri. Parti olmak hükümet olmak kolay değil, parti olabilirsiniz, bugün en tecrübeli en yaşlı parti CHP’dir. AK Parti en genç bir de son olarak kurulan İYİ Parti var. 15-16 yıldır milletin hizmetinde. Her gün çıkıyorlar eleştiri yapıyorlar. Arkadaşlar şunları da yaptınız biraz noksan kaldınız bunları tamamlayın demek yok mu. Soruyorum. Eleştiri yapıyoruz. Burası meclis. Burası meclisin adapları var. Bizim yetki alanımıza göre herkes konuşabilir. CHP’nin kuruluşu kaç yıla geldi. Atatürk’ten sonra  85 yıldan beri CHP bu ülkede parti. Hizmet yapması lazım. Ortak çalışması lazım. Aynı zamanda CHP’li arkadaşlarda AK Parti’nin noksanlarını eleştirsinler, memnun oluruz. Onları da biz de yaparız. Eleştirilere saygı duyuyoruz. Hep eleştiri, bakıyoruz akşam TV’de Ereğli Belediye Başkanı asıp kesiyor. İl Genel Meclisi olarak biz buradayız. Biz hiç kimsenin kararını etkileyecek bir şey konuşmadık. Ama burada okunmayan imzalanmayan raporlar başkalarının elinde dolaşıyor. Siyasi adap ve usul çerçevesinde değerlendirilmelidir. Ama şunu sormak lazım. 80 yıldan beri bu ülkede parti olarak ne yaptınız diye sormak lazım. Bende sorarım siz ne yaptınız yaptığınız hangi eser var. Savaştan çıkar ülkeler ne yaptı biz ne yaptık, herkes eleştiriyor. 2020 yılının güzel bir çalışma yılı olmasını vatanımıza milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum”

AK Parti İl Genel Meclisi üyesi  Abdullah Karagüzel de, “CHP’li arkadaşlara teşekkür ediyorum. Türkiye’nin cari açığının en büyüğünü enerji oluşturuyor. Halkımızın yararına bir çalışma. Yenice’de iki HES var. Ama Erdemir’in olduğu bölgede bu adamların yapacakları santralin hiç kimseye zararı olmayacak karı olacaktır, biz sermayenin yanında değil halkımızın yanındayız” dedi.

CHP İl Genel Meclisi üyesi Hayrettin Kartal da, “CHP yaklaşık 100 yıllık bir parti. Ulusal kurtuluş savaşı verildiği dönemde kurulmuş ve Türkiye Cumhuriyetini inşa etmiş bir parti. Yaklaşık 70 yıldır iktidar olmamasına rağmen CHP’nin ülkeye yaptığı hizmetler ortada. Ama AK Parti’nin iktidarı döneminde ülkede satmadık bir yer bırakmadı. Biz HES konusu hariç bütün kararlara hep oy birliğiyle karar verdik. Hiç kimse su boşuna mı akıyor aksın demiyoruz. Popülist yaklaşımları bir tarafa bırakalım. Ereğli halkının susuz kalmasını istemeyiz. Ulusal politikalar Türkiye’nin  çıkarlarını destekliyoruz. İl genel meclisinde köylerin sorunları gündeme geldiğinde hep birlikte parmak kaldırıyoruz” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli de, “Her zaman size söz veriyorum. Burada bir şey konuşulmak için konuşulmasın. Dünkü konuyla ilgili 1.5 saat istişare yaptık. Ülke siyaseti ile burada konuşulmasın. İş olsun diye konuşulmasın. Genel siyasete kimse girmedi. Bu HES gündeme geldiğinde konu görüşülmeden önce burada bir şeyler beyan edildi. Bu yanlıştı. Nebahattin Hocam bir gazetede köşe yazdı. Allah aşkına buradan meclisin vereceği kararı kimse etkilemesin. Ereğli Belediyesinin yaptığı çalışmaları eleştirmiyoruz. Bizim önceliğimiz gerçekten Ereğli ilçemizin oradaki halkımızın içme suyudur. Biz onu düşünüyoruz. Biz de yerel meclisiz. Burada önceliğimiz içme suyudur. Ereğli ilçemizin içme suyuna bir şey olmaz. Devlet var. Daha dikkatli olalım. Siyaset yapmayalım. 9 aydır buradayız. Hiçbir kararımız oy çokluğuyla geçmedi. Herkese teşekkür ediyoruz. Zonguldak’a hizmet etmek istiyoruz. Burada çalışan bir idaremiz var. Köy yollarına sıcak asfalt satıh kaplama ikinci kaplama bakım onarım yaptık. Beton kanallar yapıyoruz. Önümüzdeki dönem maliyetleri daha aşağıya çekmek için, asfalt plenti araç ve gereç alıyoruz. Hizmetler noktasında daha güzel neler yapıyoruz onun çalışmasını yapıyoruz. Bu sataşmaları bir kenara bırakalım. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi