Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun yaptığı açıklamada, “Bugün; Kurtuluş Savaşımızın Batı cephesi komutanı, İnönü Savaşlarımızın unutulmaz askeri dehası, Lozan Barış Antlaşmasının usta diplomatı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı ve ilk Başbakanı İsmet İnönü’yü ölümünün 48.Yılında büyük bir özlemle anıyoruz” dedi.

Uzun açıklamasında, “Yukarıda ifade ettiklerimize ilave edilebilecek çok daha fazla özelliğe sahip olan İsmet İnönü; aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün emperyalizme karşı verdiği Ulusal Kurtuluş Savaşı ve sonrasında başta Cumhuriyetimiz olmak üzere diğer Devrimlerimizde’ de onun en yakınında olan silah arkadaşıdır” diyerek şunları söyledi:

“İnönü Savaşları sonrasında İsmet İnönü için söylediği; “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini yendiniz” sözleri aslında Atatürk’ün ona karşı duyduğu en büyük güvenin anlamlı bir yansımasıdır.

Lozan Barış Antlaşması’nda ilmek ilmek büyük bir sabırla dokuduğu usta diplomasi yine ATATÜRK tarafından “Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseri” şeklinde tanımlanmış ve tarihimizdeki onurlu yerini almıştır.

Dünyayı büyük bir yıkıma ve felakete sürükleyen II.Dünya Savaşında inanılmaz bir siyasi ustalık ve strateji ile ülkesini savaşa sokmayan İnönü, Türk Halkının o dönem yaşadığı ekonomik zorluklara ve yokluklara karşın” Ben sizi aç bıraktım ama babasız bırakmadım” sözleri günümüzde de öneminden hiçbir şey kaybetmemiştir.

Zamanın koşulları gereği yaşanan; Milli Şeflikten demokrasiye geçiş sürecindeki, çok partili rejimi en yakın arkadaşlarına bile titizlikle savunup seçimi kaybettiğinde de ”Benim en büyük yenilgim, en büyük zaferimdir” diyebilecek kadar siyasi ve demokratik olgunluğu içselleştirmiş bir devlet adamıdır.

Günümüzde, Atatürk’e dil uzatmakta çekinen belirli çevreler zaman zaman İsmet İnönü üzerinden Cumhuriyet’e, onun kazanımlarına, devrimlerine hakaret etmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir.

Onların nazarında İnönü’ye yapılan bu saldırılarla ve hezeyanlarla, Atatürk’e duydukları kin ve nefreti ifade ettiklerini zannetmektedirler!

Oysa Türk Ulusu, başta Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve diğer Ulusal Kahramanlarına her zamankinden daha fazla sarsılmaz bir inanç doğrultusunda, katlanarak çoğalan bir sevgiyle bağlarını güçlendirmeye devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, ikinci Cumhurbaşkanımız, Asil Milletimizin değerli bir Komutanı ve Cumhuriyet Halk Partimizin ikinci Genel Başkanı olan İsmet İnönü’yü sevgi, saygı, özlem ve rahmet duygularımızla, ölümünün 48.yılında anıyorum. Ruhu Şad Olsun” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi