TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, 3592 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağının 2 ay daha uzatılmasının yeterli olmadığını söyledi.

Ünal Demirtaş; “Nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı sadece iki ay uzatıldı. Kısa çalışma ödeneği ise 31 Mart 2020’de sona eriyor. Covid-19 vakaları artmaya devam ediyor. Aşılama takvimi çok yavaş ilerliyor, çok az sayıda vatandaşımız aşılandı. İş ve çalışma hayatındaki salgın eskisi gibi devam ediyor. Tüm bunların karşısında, işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteği sadece iki ay uzatıldı. Üstelik nakdi ücret miktarında da bir değişiklik yapılmadı. Günlük 47 lira ile kim, nasıl geçinecek? İktidar, geçim sıkıntısını, işsizlik riskini görmüyor. İşten çıkarma yasağı var diyorlar ama Kod-29’a göre işten çıkarmayı yasaklamıyorlar. Milyonlarca emekçi risk altında, tehlike büyük, bu önlemler yeterli değil”

SALGIN BİTMEDEN DESTEKLER KALDIRILMAMALI

TBMM Başkanlığına, İş Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdiğini hatırlatan CHP’li Demirtaş; “ Mart başında normalleşme sürecinin başladı. Vaka sayılarında ciddi bir artış var. Aşılama yetersiz. Bu koşullar altında işçi ve emekçiler yine sağlıkları ile açlıkları arasında seçim yapmak zorunda kalacak. Bu nedenle salgın tamamen bitmeden destekler kaldırılmamalı. 31 Mart’ta kısa çalışma ödeneğinin sona ermesi ile iş ve çalışma hayatında da çok ciddi olumsuzluklar ortaya çıkacak. Bu koşullarda kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinin 31.12.2021 tarihine kadar uzatılması, miktarın da asgari ücret düzeyine çıkarılması gerekiyor.TBMM Başkanlığı’na sunduğumuz teklifle,kısa çalışma ve nakdi ücret desteklerinin süresi uzatılması ile miktarlarının da asgari ücret düzeyine çıkarılması düzenleniyor. Tehlike büyük, KOD-29’a göre işten çıkarma kaldırılmalı.Derin yoksulluk kapıda” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi