Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın “Fevkani Köprüsünü kesinlikle yıkacağız” söylemini değerlendiren İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, “Bu şekilde şeffaf ve katılımcı belediye olunmaz. Bu şekilde ancak benim dediğim dedik belediye olur” dedi.

İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Fevkani Köprüsü konusunda belediye başkanının kamuoyunu tatmin edici doğru bilgileri paylaşmasını arzu ettiklerini söyledi.

Yıkılması gündemde olan Fevkani Köprüsünün Zonguldak’ın kültürel dokusunu yansıtan bir yapı olduğuna dikkat çeken Erkmen; “Bunu onarma şansı varsa, teknik olarak yarın öbür gün tehlike yaratabilecek bir konumda değilse veya onarımla bir takım aksaklıkların giderilmesi şansı varsa o takdirde öncelikle bunu düşünmek lazım” dedi.

Eğer siz yapacağınız işi halkla paylaşmayıp oldubittiye getirip burayı yapmayı planlıyorsanız Zonguldak halkı sizin karşınızda durur diyen İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN BU KONUDA DOĞRU BİLGİLERİ PAYLAŞMASINI ARZU EDİYORUZ

“Fevkani Köprüsünün durumu bir müddettir Zonguldak kamuoyunu meşgul ediyor. Bu konunun iki yönü var. Orada olan vatandaşlar ile belediye ve kamu açısından durumu değerlendirmek lazım. Kamu açısından baktığımız zaman şimdiki belediye başkanı arkadaşımız buranın yıkılacağını ifade ediyor. Buna mukabil bir önceki belediye başkanımız ise bu köprünün onarılabilecek kısımlarının olduğunu ve bu nedenle yıkılmasının gereksiz olduğuna dair teknik bir takım çalışmalar yaptırdıklarının bilgisini kamuoyuyla paylaşıyor. Burada yıkılabilir, yıkılmayabilir ayrı bir tartışma konusudur ama gerçeği Zonguldak halkı olarak bilmek bir yerde görevimizdir. Onun için biz belediye başkanımızdan bu konuda kamuoyunu tatmin edici doğru bilgileri paylaşmasını arzu ediyoruz.

FEVKANİ KÖPRÜSÜ YERİNE KOYACAKLARI PROJE NEDİR?

Bundan bir müddet önce riskli yapı diye bir rapor paylaşıldı ama bu raporun bir benzerini bir başka türünü de önceki dönem belediye başkanı arkadaşımız “riskli değil onarılması gereken yerler var bunlar onarıldığı takdirde yıkılmaması gerekli” diye söylüyor. Burada şunu yapmak lazım; Teknik olarak yıkılıp yıkılmamasına net olarak bir karar vermek gerekir. Ama bundan da önemlisi eğer Fevkani Köprüsü yıkılacaksa o takdirde ortaya konacak projenin ne olduğu kamuoyu ile açıkça paylaşılmalı. Bir taraftan yıkılacak deniyor ama bir taraftan da köprü yıkıldığı takdirde oraya ne yapılacağı, ne gibi proje uygulanacağı, bunun ulaşımı orada nasıl rahatlatacağı, eğer yeni projede oranın biraz daha genişletilmesi ve ulaşımı rahatlatması sağlanıyorsa o takdirde yıkılan Merkez Çarşısı yerine yapılacak olan yeni kütle ile bunun nasıl geçileceği konularının hepsi soru işareti. Bu nedenle öncelikle belediye bunun gerçekçi olduğuna inanıyorsa kamuoyuyla paylaşmasını beklemekteyiz. Yani Fevkani Köprüsü yerine koyacakları proje nedir?

DİYALOG ORTAMININ SAĞLANMASI GEREKİYOR

Fevkani Köprüsü altında esnaf arkadaşlarımız var. Onalar doğal olarak köprü yıkıldığı takdirde kendilerinin ne olacağını merak ediyor ve haklı olarak soruyorlar. Bazı arkadaşalar o alan dışında kendilerine yer verilmesini istiyor ama maliyet anlamında ne olacağı noktasında bir uyum sağlanmış değil. Yani köprü altı esnafıyla belediye arasında sağlıklı bir diyalog ortamı olduğunu göremiyoruz. Öncelikle bu diyalog ortamının sağlanması gerekir. Aynı konu sahil projesinde geçti ve şuanda ne olduğunu, ne yapılacağını, ihaleye çıkıp çıkmayacağını, ihalesiz verilemeyeceğine göre ihalenin TOKİ tarafından mı yapılacağı belediye tarafından mı yapılacak ve bu işlemler nasıl olacak? Buradaki daha önceki kişiler haklarını nasıl koruyacak, oldubittiye mi gelecek bunların hepsi soru işareti. Aynı şeylerin burada da yaşanmaması için konuların aydınlığa kavuşturulması gerekiyor.

ZONGULDAK’IN KÜLTÜREL DOKUSUNU YANSITAN BİR YAPI

Her şehirde o şehrin kültürel yapısını, geçmişini simgeleyen yapılar vardır. Fevkani Köprüsü de aynı şekilde Zonguldak’ın kültürel dokusunu yansıtan bir yapıdır. Bunu onarma şansı varsa, teknik olarak yarın öbür gün tehlike yaratabilecek bir konumda değilse veya onarımla bir takım aksaklıkların giderilmesi şansı varsa o takdirde öncelikle bunu düşünmek lazım. Ama bütün teknik ekipler, teknik kişiler, üniversitede ki teknik kişiler dahil olmak üzere, bağımsız, bakanlığın bünyesinde olmayan, bakanlığın emriyle değil de bağımsız kedi düşüncesiyle hareket eden teknik adamlar eğer ille yıkılacak derse o zaman kamuoyunun önüne yapılması gerekeni koyup bunu yapacağız deyip ondan sonra yola koyulmak lazım. Yoksa “ben yaptım, ben yıkarım, ben boşaltırım, ben şöyle yaparım” yukardan başlayıp aşağıya kadar “ben bilirim, biz biliriz, biz yaparız” düşüncesi hakim oluyor.

OLDUBİTTİYE GETİRİP BURAYI YAPMAYI PLANLIYOSANIZ ZONGULDAK HALKI SİZİN KARŞINIZDA DURUR

Hiç kimse yeni yapılan bir şeye karşı çıkmaz, güzel yapılan bir şeye de alkış tutar ama önemli olan halkı inandırarak, halkın güveninin kazanılarak bunların yapılmasıdır. Eğer siz yapacağınız işi halkla paylaşmayıp ne olacağını onlardan gizleyerek oldubittiye getirip burayı yapmayı planlıyorsanız Zonguldak halkı sizin karşınızda durur. Ama siz Zonguldak halkına niçin yapılması gerektiği ve yapıldığı takdirde ne olacağı yönünde elinizdeki teknik verilerle ve projelerle ortaya koyduğunuz takdirde o zaman insanlar size hak verir veya olumsuz düşünceleri olanlarda eleştiri hakkını kullanır daha uygun ve daha güzel proje ortaya çıkar. Ama bunlardan kaçınmak demek ben bilirim, ben yaparım, ben her şeye kadirim gibi bir anlayışı ifade eder. Bu da yanlış olur. Bu şekilde şeffaf ve katılımcı belediye olunmaz. Bu şekilde ancak benim dediğim dedik belediye olur. Bizim düşüncemiz halkın görüşlerine de değer verilmesidir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi