Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Demirtaş mesajında, “Farkındalık yaratalım” diyerek şunları söyledi:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil farkındalık günüdür. Aynı zamanda,  hükümetlerin engellilerle ilgili uygulamalarını ve mevcut durumlarını sorgulama günüdür.

Bugün toplumumuzun yüzde 12’si engelli bireylerden oluşmaktadır. Ancak engelliler insan haklarında tam ve eşit olarak faydalanamamaktadır. Bu konuda ülkemizde etkin ve doğru bir politika maalesef yürütülmemektedir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde, engellilik; diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin katılımın önündeki uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ve algısal bozuklukları bulunan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Yani engellilerin en temel sorunları toplumsal hayatın bir parçası olamamaktır. Hayatın her alanındaki ayrımcılığın karşısında durarak engellilerin toplumsal yaşamın içinde olmasını sağlamak sosyal devletin gereğidir. Erişebilirlik sağlanmalı.

İSTİHDAMDA ENGELLİ YOK! KOTALAR DOLDURULMALI!...

Ülkemizde işsizlik başlı başına temel bir sorun olarak günden güne çözümsüz bir noktaya doğru gitmektedir. Ancak engellilerin istihdamı bu genel işsizliğin bir parçası olarak görülemez. Engellilerin istihdamı, yaşamlarını devam ettirmede sağlayacağı ekonomik katkının yanında, sosyalleşme ve toplumsal hayatın içinde yer alma bakımından da önem taşımaktadır. Bu nedenle engelli istihdamı konusunda ayrıca politikalar geliştirilmeli, istihdam politikalarında , temel felsefesi ayrımcılık karşıtı olan BM Engelli Sözleşmesi dikkate alınmalıdır”

Engellilerin yaşadığı sorunların konuşulması gerektiğine de vurgu yapan CHP’li Demirtaş,” 3 Aralık, engellileri hatırladığımız değil, engelliler için neler yaptığımızı sorguladığımız bir gün olmalıdır. Sivil toplum örgütleri, dernekler ve toplumun her kesiminden engelli bireylerle birlikte sorunlar ve çözüm yolları konuşulmalıdır. Gerçek gelişmişlik düzeyi engelli bireylerin haklarını aldığı, ailelerinin de gelecek kaygısı yaşamadığı zaman yakalanmış olacaktır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi