Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanı Burak Erol, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma dikkat çekerek “Hazinenin faiz borcu anapara borcunu geçmiş!” dedi.

Türkiye’de maliyet enflasyonu olduğunu belirten Erol, “Türkiye’de ki enflasyon hiçbir zaman hükümetin umut ettiği, planladığı gibi düşmez. Neden düşmez? Çünkü Türkiye’de maliyet enflasyonu var. Bir malı üretirken kullandığımız girdi kalemleri devamlı yukarıya doğru tırmanıyor.”

Hükümeti başarısız bulduklarını da ifade eden Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanı Burak Erol, konuşmasına şöyle devam etti:

HAZİNENİN FAİZ BORCU ANAPARA BORCUNU GEÇMİŞ!

“Ekonomi ile ilgili esnaf ve vatandaş için çarşı, pazar ve marketlerde durum belli. Hazine Mayıs ayından itibaren hiç borç almasa bile 1,5 trilyon lira anapara ve yaklaşık 2,1 trilyon lira faiz olmak üzere 3,6 trilyon lira ödeme yapacak. Yani hazinenin faiz borcu anapara borcunu geçmiş! Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yüzde 46,44’den yüzde 57,92’ye dolar tahminini de 16,85’den 17,57’ye yükseltti. Yani Merkez Bankasının yılsonu hedefleri ile ortaya koymuş olduğu hedefler hiçbir şekilde gerçekleşmiyor. Sürekli hedefleri yukarıya doğru hareket ettiriyor. Hedefini revize etmek durumunda kalıyor.

TÜRKİYE’DE 1 MİLYON 53 BİN ÇİFTÇİNİN 500 BİNİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKTI

Türkiye’de ki enflasyon hiçbir zaman hükümetin umut ettiği, planladığı gibi düşmez. Neden düşmez? Çünkü Türkiye’de maliyet enflasyonu var. Biz bir malı üretirken kullandığımız girdi kalemleri devamlı yukarıya doğru tırmanıyor. Bir litre benzinin, bir litre mazotun 24-25 lira seviyesinde olduğu bir ülkede Soğuksu Pazarına gelen, semt pazarlarına gelen domates veya salatalık fiyatının ucuzlaması mümkün mü? Bunlar tırla veya kamyonla geliyor. Bu araçlarda akaryakıt kullanıyor. Tarlayı sürerken traktör kullanıyoruz. Traktör kullanırken de mazot kullanıyoruz. Hükümetin tarım ve hayvancılıkla ilgili çok elzem teşviklere imza atması lazım. Mazotla, gübreyle, tohumla ilgili teşvik vermek için çalışma yapması lazım. Biz Saadet Partisi olarak gıdanın, tarım ve hayvancılığın Türkiye’de çok kritik bir seviyeye geldiğini görüyoruz. Türkiye’de 1 milyon 53 bin çiftçinin 500 bini çiftçiliği bıraktı. Çiftçiliği bırakan insanlar ekip biçtikleri topraklardan vazgeçtiler. Bu çok büyük bir alarmdır. Biz 85 milyon insanımızı doyurmak zorundayız. O nedenle hükümetin tarım ve hayvancılıkla ilgili politikalarında geniş vizyonlu teşviklere imza atması lazım.

İŞVEREN MAAŞ ÖDEMEDE SIKINTI ÇEKİYOR

2022 yılının birinci ayı itibariyle asgari ücrete zam geldi. 4 bin 253,40 lira oldu. Ama asgari ücret ne oldu? Bugün itibariyle rakam olarak baktığınız zaman reel olarak asgari ücret 1000 liraya yakın eridi. Yaşam şartlarından dolayı eridi. Şimdi tekrar asgari ücrete zam yapılacak deniyor ama bu sefer ne oluyor işveren bu ücretleri ödemede sıkıntı çekiyor çünkü esnafımızın da işleri iyi değil. İşadamlarımızın işleri de iyi değil. O nedenle hükümeti maalesef başarısız buluyoruz. Biz Saadet Partisinde hep ifade ediyoruz; Milli Görüşün ekonomik programları ve ekonomik modellerinde üretim bazlı ekonomi vardır. Biz beton ekonomisini ön görmüyoruz. Biz öncelikle ağır sanayi kalkınması, orta ve ileri teknoloji, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında ülkemizin 7 bölgesinde neler yapabiliriz konularıyla ilgili önemli çalışmalara imza atmak istiyoruz. Vatandaşlarımız eğer bizi desteklerse vatandaşlarımızın bize vermiş olduğu vergiyi son kuruşuna kadar bir lirası eksik olmadan hepsini üretime, yatırıma ve istihdama aktaracağız. Mevcut iktidarda “Biz üretime, istihdama, yatırıma destek vereceğiz” diyor ama hükümetin bu noktada karar alma sıkıntısı var. Mevcut iktidarın bakanları da son derece başarısız! O nedenle hükümetin bu konulara biraz daha eğilmesi gerekiyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi