İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, “milletin şuanda her türlü hayat pahalılığı karşısında birikmiş olan borçlarını ödeme imkanı yok” dedi.

Esnaf ve vatandaşların son yapılan zamlarla zor günler geçirdiğini belirten Erkmen, “Hükümet yeni kaynak yaratıp insanların derdine derman bulması gerekirken yapmış olduğu bu zamlarla milletin cebinden alıp destek diye yine millete vermeye kalkıyor” diye konuştu.

Yapılması gerekenin acilen devletin kaynaklarının millet için kullanmak olduğunu ifade eden İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, açıklamasına şöyle devam etti:

TATLI KAŞIĞIYLA VERİLEN ZAM KEPÇEYLE ALINDI

“Her geçen gün hayat zorlaşıyor. Sabit gelirli insanlar için içinden çıkılmaz hale geliyor. En son benzin, motorin, LPG ve ÖTV’ye yapılan çok büyük zamlar tüketicilere sadece akaryakıt kullananlar anlamında değil her anlamda zam olarak yansıyacak. Ocak ayında memura, emekliye yüzde 4-5 oranında tatlı kaşığıyla verilen zamlar kepçe kepçe alınmış oldu. Bu zor durumlarının üstüne pandemi şartları da gelince ekonomik ve sosyal sıkıntılar insanları artık içinden çıkılmaz hale getirdi. İşin enteresan tarafı hükümet yeni kaynak yaratıp insanların derdine derman bulması gerekirken yapmış olduğu bu zamlarla milletin cebinden alıp destek diye yine millete vermeye kalkıyor. Şuanda esnafa verilecek denilen 3 bin ile 5 bin lira destekten bahsediliyor bu son yapılan zammın neredeyse bir buçuk aylık tutarı demektir. Burada karşımızda verilenin yok hükmünde olduğu gerçeği var birde milletten alınanla bundan sonra neredeyse 8-9 ayın kaynağın yaratmış oluyorsun. Millet senden bekliyor sen milletin cebinden alıp kendine kaynak yaratıyorsun. Bu yanlış bir uygulamadır.

MİLLETİN ŞUANDA BİRİKMİŞ BORÇLARINI ÖDEME İMKANI YOK

Bundan bir müddet önce esnaf ve ticaret sahipleriyle ilgili bir yapılandırma yasası çıktı bizde yanlış olduğunu söyledik. Niye yanlış çünkü böyle bir ekonomik ortamda insanlar bir şey kazanamıyor ama sen “borcunu yapılandırıyorsun ve gel borcunu öde” diyorsun. Milletin kendi gününü kurtarmaya dermanı yok sen “yapılandırma yaptın gel borcunu öde” diyorsun. Bu çok saçma bir şeydi. Ne oldu? Sorduğumuz soruya Zonguldak’ta cevap verilmedi. Bunu da şiddetle kınıyorum. Çünkü ben vatandaşın hakkını savunmak için Zonguldak’ta kaç tane mükellef var, ne kadarı borcunu yapılandırdı, yapılandırmaların ne kadarı ödendi diye soruyorum ve cevap verilmiyor. Cevap verilmemesinin sebebi insanların borçlarını ödememesi ve Türkiye’de yüzde 90 gibi herhangi bir ödemenin yapılamamış olması şimdi yeni bir yapılandırma yasasını şart koştu. Çünkü milletin şuanda her türlü hayat pahalılığı karşısında birikmiş olan borçlarını ödeme imkanı yok. Yapılandırmaların hayatın gerçekleriyle uygun olması lazım. 18 taksit deniyor 18 ay taksit olacağına iki katı süre olsun çünkü burada vatandaşa kolaylık sağlanması lazım. Millet sigortasını, vergisini ödemediği diye sen geçen seneden bugüne kadar olan bütün vergi, SGK primleri ödenmedi diye bunların faizini alıyorsun. Bunları milletin yanında yer alıp bunlardan hiç ödeme yapmayın denmesi lazım. Sosyal Devlet anlayışı içerisinde vergiyi, SSK primini almıyorum denmesi lazım. Alacağım diyorsan da hiç olmazsa anaparayı al faiz alma.

MİLLETİN SIRTINA BU KADAR YÜK OLUNMAZ

Milletin sırtına bu kadar yük olunmaz. Millet artık patlama noktasına geldi. Sadece Zonguldak için demiyorum Türkiye geneline baktığımız zaman intihar, boşanma, sosyal bunalımların patladığını görüyoruz. Her hafta Zonguldak’ta intihar haberleri duyuyoruz. Bunlar üzücü şeyler ve bunların birinci kaynağı ekonomik sorunlar. Gittiğimiz yol ülkenin birliğini, beraberliğini tehdit edici boyuta geliyor. Onun için acilen diyoruz ki; Vatandaşımızın, emeklimizin, memurumuzun, esnafımızın bu sorunlarını ortadan kaldırılması için onlara nakdi destek verilmesi lazım. Bu destekleri verirken esnafları bile ikiye ayırdılar. Tamamen günü kurtarmaya ve göz boyamaya yönelik bir takım uygulamalarla bu şekilde devam ediyor. Ama bunun böyle gitmesi mümkün değil. Ülkenin birliğe, beraberliğe ama hepsinden önemlisi de insanların güvene ihtiyacı var. İnsanların geleceğe güvenle bakmaya ihtiyacı var. Ama şuanda hangi sektördeki kişiye sorarsanız sorun geleceğe güvenle değil kuşkuyla bakıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor ve kimse bunların düzeleceğine ihtimal vermiyor. Bu nedenle yapılması gereken acilen devletin kaynaklarını millet için kullanmaktır. Kaynakların kullanılmadığı ve 3-5 kişiye verilmesi takdirde de millet bu anlamda her şeyi görür, notunu verir seçim sandığı önüne geldiğinde de notunu verecektir. Biz buna inanıyoruz. Biz milletimizin sağduyusuna inanıyoruz. Milletinde bu sıkıntıların kendini düşünmeyip birkaç kişiyi düşünen anlayışın cezasını sandıkta verecektir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi