Endüstri Bölgeleri Kanunu'nda Değişiklikler içeren kanun teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşüldü.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, komisyon görüşmeleri sırasında kanun teklifine tepki göstererek; "Kanun teklifinin genel gerekçesine; Endüstri bölgeleri yönetimlerinden ve yatırımcılarından gelen talepler doğrultusunda bunu hazırladık diyorsunuz. Kim bunlar?" diye sordu.

Kanundan yararlanacak olan şirketlere de dikkat çeken CHP'li Vekil; "Milletvekillerinin vermesi gereken bir kanun teklifi, Bakanlığa geliyor, yürütme bu talepleri değerlendiriyor ve hazırlanıyor. Ondan sonra da milletvekilleri bunu imzalıyor. Yani iş adamları gelip, Mecliste milletvekilleri ile görüşmüyor, bakanlık bürokrasiyle ve bakanla görüşüyor, yürütmeyle görüşüyorlar ve ihtiyaca göre karar veriliyor. Kimlerin yararlanacağını baktığımızda da zaten görüyoruz. Herkes Tosyalı Holding'ten bahsetti. Demek ki Tosyalının size bir talebi var. Bu kanun teklifine şöyle bir baktığımız zaman, altını kaldırdığımızda Tosyalı hemen çıkıyor. Tosyalı kim? Tosyalı, Varlık Fonu yöneticisi, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanı olduğu Varlık Fonunun yöneticisi. Demek ki Tosyalının ihtiyaçlarına göre ve diğer yandaş şirketlerin talepleri üzerine hazırlanmış bu teklif" dedi.

FİLYOS VADİSİ, PARTİLERÜSTÜ BİR PROJEDİR

Filyos Endüstri Bölgesi'nde, kuralsız, kontrolsüz, denetimsiz bir süreç yaşandığına ve Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş'ye, Filyos Endüstri Bölgesi'nde ön tahsis yapılmasının usulsüz olduğuna vurgu yapan Ünal Demirtaş; "Doğal gazın bulunmasından memnun olduk. Ama bu kuralsız, kontrolsüz ve denetimsiz süreç maalesef hızlanarak devam ediyor. Filyos Endüstri Bölgesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin hazırladığı web sayfasında, yer alabilecek sektörler belirtilmiştir. Gübrenin Filyos Endüstri Bölgesinde üretilmesine itirazımız var, yanlışlık burada. Burası orta ve yüksek teknolojili ürünler üretilsin diye planlandı, biz bunun destekçisiyiz. Filyos Projesi millî bir projedir, partilerüstü bir projedir, Zonguldak'ın, Bartın'ın, Karabük'ün rüya projesidir. Ama gübre fabrikası ile Filyos Projesi'ni heba edeceğiz. Gübre fabrikası çevre felaketine neden olacak. Ekosistem korunmalı, Mülkiyet hakkı kutsaldır”

GÜBRE FABRİKASI, ÇOLAKOĞLU'NUN KÖYÜNE YAPILSIN

Teklifin komisyon görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışmalar da yaşandı. Görüşmeler sırasında Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, endüstri bölgelerinde, kamulaştırılarak hazine arazisi haline gelen alanların şirketlere mülkiyetinin devredilmesini eleştiren muhalefet milletvekillerine; "Muhalefet öbür dünyaya götürmek istiyor" derken, Ak Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık da kanun teklifinin görüşülme süresi ile ilgili olarak; "Ama üçer dakika, üç dakika lütfen, şey yapalım, bitsin.." dedi. Komisyon Başkanı Ak Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyıldız'ın, Endüstri Bölgeleri'ndeki ÇED düzenlemesine ilişkin madde üzerinde ısrarlı söz talebini karşılamamasına Ünal Demirtaş tepki gösterdi.

CHP'li Demirtaş; "Madde üzerinde konuşacağız Sayın Başkanım, vallaha Sanayi Komisyonuna yakıştıramadım, böyle, kaptı kaçtı gibi kaçırmanız uygun değil. Be n milletvekiliyim, ben bura ya konuş maya geldim. Kaptıkaçtı gibi hemen kaldır indir, bakın, usule uygun değil. Bir milletvekili söz istiyor ve vermiyorsunuz" sözleri ile tepki gösterdi.

Komisyon görüşmelerinde bir konuşma yapan Zonguldak Ak Parti Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Ünal Demirtaş'ın, Filyos Endüstri Bölgesi'nde yer alacak sektörler arasında "gübre"nin önceden olmadığını söyledi.

CHP'li Demirtaş, Gübre fabrikasına karşı olmadıklarını, gübre fabrikasının Filyos Endüstri Bölgesi'ne kurulmasına karşı olduklarını ifade etti. Ünal Demirtaş; "Bu projeyi, bu şekilde heba etmeyelim. Gübre fabrikası başka yerde kurabiliriz. Sayın Çolakoğlu "Kurulsun." diyor, Sayın Çolakoğlu'nun köyü oraya belki 5 kilometre veya 10 kilometre bir yer, Sayın Çolakoğlu'nun köyüne yapalım gübre fabrikasını, uzak değil. Orayı endüstri bölgesi ilan edelim, yapalım, problem değil. Orada, hemen bitişiğinde kuşların üreme alanı var, endemik bitkilerin olduğu yer var. Çevre felaketi olacak ve Filyos Projesi'ni heba edeceğiz" uyarısında bulundu.

TOPTAN: "BU HAVZAYA BÖYLE BİR KÖTÜLÜK YAPILMAZ!"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, komisyon görüşmelerinde yaptığı konuşmada; "40 yıldır Filyos Vadisi Projesi'nin içinde olan Köksal Toptan'ın Gübre Fabrikası ile ilgili yaptığı açıklamayı hatırlatarak, kendisinin görüşlerinin alınmasını tavsiye etti. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi