Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis'e sunulan ek bütçe yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ek Bütçe Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye seslenerek; “Sayın Bakanın açıklamalarından ekonomi yönetiminin Türkiye gerçeklerinden ve reel ekonomiden koptuğunu görüyoruz” dedi.
TEMMUZ’DA EMEKLİYE EKSİ 62, MEMURA EKSİ 55, ASGARİ ÜCRETLİYE EKSİ 26 ZAM
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin: “Memur maaşlarına yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz" sözlerine de tepki gösteren Ünal Demirtaş; Zam yüzde 40'ta kalırsa memur emeklisine eksi yüzde 60 zam vermiş olursunuz. Yani dar gelirli vatandaşları enflasyona ezdirirsiniz. İktidar yılın başında yasalaşan bütçe ile halktan 1 trilyon 430 milyar lira vergi toplayacağını ilan etti, enflasyonun fırlaması ile 1 trilyon 83 milyar lira ilave vergi toplanacak, böylece 2022 yılında halkın cebinden çıkacak vergi 2 trilyon 514 milyar liraya ulaşacak. Yani yıllık vergi tahsilatı yüzde 137.4 artacak. Bu oran, halkın bir yıllık dönemde yaşayacağı gerçek enflasyondur. Yılın başında memur ve memur emeklilerine yüzde 29.97 zam verilmişti. Temmuzda enflasyon farkı dahil yüzde 40 zam verilirse kümülatif yıllık zam yüzde 81.96 olacak. Yüzde 137.4 artan vergi dikkate alındığında bu kesim eksi 55.44 puanlık net kayıp yaşayacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri yılın başında yüzde 25.47 zam almıştı. Temmuzda yüzde 40 zam olursa kümülatif zam yüzde 75.66’da kalacak, eksi zam yüzde 61.74’e ulaşacak. Sene başında yüzde 50.5 zam alan asgari ücretli de yüzde 40 zam verilmesi halinde yüzde eksi 26.65 reel kayıp yaşayacak” dedi.
BÖYLE ZAM MI OLUR!
CHP’li Vekil söz konusu zammı; “1 trilyon 80 milyarlık bir ek bütçede çıkan rakamlarla yani mevcut bütçeye göre neredeyse yüzde 100'ün üzerinde bir artış söz konusu, vergilerde yüzde 100'ün üzerinde, bazı kalemlerde belki yüzde 200'lük, yüzde 300'lük artışlar söz konusu ama işçiye, memura, emekliye yapılması düşünülen artış ise yüzde 40. Bu demektir ki yine bu rakamlarla işçi, memur, emekli enflasyona karşı ezdirilecek yüzde 40 artış söz konusu olursa yani bu toplanan gelirin vergi oranı kadar işçiye, memura, emekliye, dar gelirliye maaş zammı yapılması gerektir. Dolayısıyla, memur, işçi, emekli şu anda yüzde 40 zam yapılması hâlinde, şu anda eksi yüzde 60 zararda. Böyle zam mı olur” şeklinde değerlendirirken, “70 sente muhtaç hale geldik. Bakanlar tespih tanesi gibi dizildi. Türkiye dış borçlarını çeviremiyor. Türkiye iflasa sürükleniyor” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi