Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun yaptığı açıklamada, “Yazgısı, madenle, madencilikle başlayan bir şehirde yaşıyoruz” dedi.

Uzun açıklamasında, “Nice acılarla, tarifsiz ölümlerin iç, içe geçtiği, en temiz ve helal alın teri ile kömürün karasının birbirine karıştığı, binlerce can'ın yüzlerce metre yer altının derinliklerinde yok olduğu ve gün gelip küresel güçlerin temsil ettiği ekonomilere yenik düşürülerek başka yerlere göçe zorlanan insanların var olduğu bir şehir burası” diyerek şunları söyledi:

“Göç edip gidenlerin bile çoğu, başka şehirlerde ki madenlerde ömrünü tüketiyor. Yazgısını bu kadar kabullenen ve ondan kopamayan şehirler, yeryüzünde belki de sadece madenci şehirleridir.

Aslında bu kenttee  Madenciler Günü ile ilgili söz söylemek de zordur.

Şehrin her yerinde Kozlu’da,Armutçuk'ta, Karadon'da, Üzülmez'de; sizi madende kaybettikleri kocalarının ardından yaktıkları kadınların ağıtları  karşılar. Emekli olduktan sonra çocuklarını üniversitede okutabilmek için yeniden madene girenlerin ve hayatlarını kaybedenlerinin, yetim çocuklarının hali dağlar içinizi, siren seslerinin çığlıklara karıştığı, sessizliğin hep yırtıldığını duyarsınız ocak önlerinde.

Emek, mutlaka en yüce değer. Ama madencinin emeği? Onu tanımlamak, onu tarif edebilmek gerçekten zor. Onun için belki Dünyanın, Türkiye'nin birçok yerinde bugünü anmak, anlatmak sıradan gelebilir her birimize.

Ama Zonguldak'ta, diğer maden kentlerinde.4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlu olsun diyebilmek. O kadar kolay mı? Dünya Madenciler Gününde, tüm maden emekçilerimizi ve şehitlerimizi saygıyla, minnetle anıyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi