CHP’li Demirtaş; Filyos Endüstri Bölgesi’nde, Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş’ye, 49 yıllığına ön tahsis yapılmasını ve Karadeniz ‘deki doğalgazı karaya çıkaracak çelik boruların, Filyos’a 80 km uzaklıktaki Kdz. Ereğli’de yapılması yerine, neden 880 km uzaklıktaki İskenderun’da yapıldığını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Ulaştırma Bakanı’na verdiği soru önergeleri ile sordu.

Ünal Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergelerinde Filyos Vadisi Projesi’nde Tosyalı Holding ve bağlı şirketlerinin hangi işleri aldığını tek tek sıraladı ve “ Zonguldak’ın ve bölgenin umudu olan ve kamu kaynakları ile yapılan Filyos Vadisi Projesi, Tosyalı Vadisi Projesi’ne dönüşmüştür” dedi.

CHP’li Vekil; “Filyos Endüstri Bölgesi’nde, önce Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi, yönetici şirketi olarak atandı.Filyos Endüstri Bölgesi’nde de TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketine 51 hektarlık alan verilmesi planlandığı ifade edildi.Zonguldak açıklarında çıkan doğal gazı Filyos'a taşıyacak 185 kilometrelik çelik boru yapım işi de TOSÇELİK Spiral Boru Üretim Sanayi A.Ş.’nin de olduğu iş ortaklığına verildi.Son olarak da Filyos Endüstri Bölgesi’nde “Tosyalı Gübre Üretim A.Ş’ye” ön yer tahsisi yapıldığı ortaya çıktı.” dedi.

Filyos Vadisi Projesi’nin yapım, işletme, yer tahsisi ve sektörel dağılımı ile bölgede yer alacak yatırımcılar açısından şeffaf bir süreç izlenmediğini belirten Ünal Demirtaş, “Filyos Vadisi Projesi’nin kamunun kaynakları ile milli bir proje olarak yapılıyor olması nedeniyle sorduğumuz ısrarlı sorular üzerine Filyos Vadisi Projesi ile ilgili olarak sürecin en başından bugüne değin Tosyalı Holding’in istek ve çıkarları doğrultusunda şekillendirildiği ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş ile ilgili verdiği önergesinde CHP’li Demirtaş

“40 yıllık proje, 2.5 aylık gübre şirketine verildi. 12 bin istihdam hedefi unutuldu. Müsilaj riski var. Gübre, orta ve yüksek teknolojili ürün mü? Gübre fabrikası, proje sınırları dışına kurulmalı. Zonguldak’lı sanayici ve iş insanları neden dışlandı? Çelik boru, 880 Km uzaktan gelir mi?” diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili ayrıca önergesinde soruların yanıtlanmasını da istedi.

FİLYOS PROJESİ, TOSYALI AİLESİNİN CEBİNE SIĞMAZ

Demirtaş,”Bölgede 40 yıldır konuşulan, kamulaştırma kararları 1999 yılında merhum Bülent Ecevit’in başbakan olduğu koalisyon hükümeti döneminde alınan, Zonguldak ve Batı Karadeniz bölgesi için son derece önemli olan, orta ve yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ihraç edilebilen ürünler üretilmesinin, 12.000 bin kişinin istihdam edilmesinin, bölge ve ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sunmasının hedeflendiği büyük bir proje olan Filyos Vadi Projesinin, Ak Partinin atmış olduğu bu yanlış adımlarla gübre fabrikası kurularak heba edilmesi, Zonguldak’ta ve bölgemizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu projede maalesef Zonguldak’lılar ve Bölgemizin Sanayicileri ile iş insanları dışlanmıştır. Maalesef Filyos Vadisi Projesi’nin her bölümünde ve aşamasında karşımıza Tosyalı Holding ve Tosyalı Ailesi çıkmaktadır. Bugün gelinen noktada, kamu kaynakları ile yapılan bu büyük projenin, başta Zonguldak olmak üzere, bölge ve ülke ekonomisi ile istihdamına büyük bir katkı sağlayacak bir milli proje olmaktan daha çok maalesef “Tosyalı ailesinin karlarına kar katacak” bir “aile projesi” haline geldiği anlaşılmaktadır. Filyos Projesi Tosyalı ailesinin cebine sığmayacak kadar büyük bir projedir. Maalesef Zonguldak’ta yapılan bu milli projede, İskenderun merkezli bir şirketin çıkarları, kamunun üstün yararının üzerinde tutulmaktadır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi