İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen yaptığı açıklamada, “Tosyalı Gübre Sanayi AŞ tarafından Filyos'ta kurulacak gübre üretim tesisine devlet desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğü girmiştir” dedi.

Erkmen açıklamasında, “4 yılda tamamlanması öngörülen tesise “Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV indirimi, %100 vergi indirimi, yatırım katkısı, sigorta prim işveren desteği, nitelikli personel desteği” gibi verilen destekler bu yatırım için önemli desteklerdir. Basına yansıdığı kadarıyla 1000 kişilik istihdam yaratacağı söylenen tesis ülkemiz için önemli olabilir. Önemlidir de” diyerek şunları söyledi:

“Biz yatırıma, yeri konusundaki tartışmalar dışında karşı değiliz. Karşı olduğumuz nokta yatırımcılar arasında ayrım yaratılması konusudur. Yıllardır kalkınmada öncelikli yöre olalım isteyen Zonguldak, bu kapsama alınmamış, yatırımcılar Zonguldak yerine civarımızda Düzce ve Bartın'ı kalkınmada öncelikli yöre diye seçmiş, yatırımlarını oraya yapmıştır. Memleket sevdası nedeniyle Zonguldak'a yatırım yapan firmalar ise üvey evlat muamelesi görmüştür. Yatırımların sınırlı olması nedeniyle üretim düşmüş, İlden göçler hızlanmış, şehir küçülmüştür. Bir avuç yatırım yapan insan ise sonuç itibariyle kendi yağlarıyla kavrulan, desteklerden mahrum vaziyette çarklarını zor şartlarda döndürmeye, ayakta kalmaya çalışmaktadırlar.

AKP’li Milletvekillerimize, İktidarı destekleyen partilere soruyoruz. Sebebi ne olursa olsun, bu ayrımcılık içinize siniyor mu? Bu destekler, örnek olarak Tersanecilere verilse, tersane bölgesi ayağa kalksa; binlerce kişi çalışsa iyi olmaz mı? Çanakçılar, Tatoğlu Metal, Yurtbay Seramik, Emko, Eceler gibi bölgemizde binlerce insan çalıştıran firmalara, Zonguldak’ta yatırım yapan, istihdam yaratan firmalara verilse iyi olmaz mı? Özel Kömür Ocak sahibi arkadaşlar günlerdir EPDK kararı düzeltilsin batıyoruz derlerken onların ayakta kalması için ve de ilave yeni yatırım yapsınlar, istihdamı artırsalar diye onlara da uygulansa olmaz mıydı? Kömür stratejik ürün değil mi? Tarım, hayvancılıkla uğraşan, geçimini sağlayan arkadaşlarımıza verilse iyi olmaz mıydı? İşçimize, emeklimize, memurumuza, gençlerimize, esnafımıza, üretimi düşünen herkese verilse olmaz mı? Erdemir, TTK Kurumu stratejik kurumlar değil mi? Niye yalnız bir firma. O da üretim yapsın. O da istihdam sağlasın. Tamam kabulümüz. Ama neden tek firma? Zonguldak’ta yatırım yapan firmaların emekleri onlarınki kadar değerli değil mi? Oralarda çalışan işçilerimiz bizim işçimiz değil mi? Neden bu adaletsizlik? Hakikaten bizim içimiz acıyor, sizin acımıyor mu? Adaletsizlik her alanda karşımıza çıkıyor. Halbuki, Adalet Devletin Temelidir. Biz sadece bir firmaya değil Zonguldak’ı düşünen, Zonguldak’ta yatırım yapan, Zonguldak’ta istihdam yaratan tüm firmalara, iş insanlarına destek istiyoruz. Yani adalet istiyoruz. Üstelik kağıt üzerinde değil gerçekçi olarak. Çok şey istemiyoruz. Eşitlik istiyoruz. Siz istemiyor musunuz? İstiyorsanız buyurun bu teşvikleri ilimize yatırım yapan herkese uygulayın, biz de sizi alkışlayalım. Haydi buyurun. Zonguldak’ı seviyorsanız, Zonguldak’ı düşünüyorsanız, Zonguldak’ta istihdam artsın diyorsanız. Buyurun bekliyoruz. Birileri için kapılar sonuna kadar açılırken, diğerleri enerji ödemesi, asgari ücret ödemesini düşünüyorsa, burada size görev düşüyor, buyurun bekliyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi