AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Hazine ve Maliye Bakanı Dr.Nureddin Nebati’nin destekleri Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu için Kredi Desteği ve Tarım Arazisinin En Fazla %1,5’ine Kadar GES Kurulumuna ve Aylık Mahsuplaşmaya İmkan’ın getirildiğinin müjdesini verdi.

Başkan Tosun açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“TARIMSAL SULAMADA GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU İÇİN KREDİ DESTEĞİ GETİRDİK”

“Tarım alanında modern basınçlı sulama ve güneş enerjisi sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına, tarımsal üretimde enerji maliyetlerinin azaltılmasına ve karlılığın artırılmasına, böylece ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlamak amacıyla çiftçilere yatırım kredisi sunuyoruz.

Tarımsal sulamada güneş enerjisi santrali kurulumunda vasıtasıyla 84 ay vadeli kredi imkanı getirdik.

Bu imkan ile 7.500.000 TL azami kredi kullanma limiti, 31.12.2023 tarihine kadar uygulama süresi

Yurt içinde üretilen makine ve teçhizat için yüzde 100, bunun dışındaki makinelerde yüzde 75 oranında faiz desteği sağlanmaktayız, bu kapsamda kullandırılan kredilerde öz kaynak katkısı aranmayacaktır.

Tarım Arazisinin En Fazla %1,5’ine Kadar GES Kurulumuna ve Aylık Mahsuplaşmaya İmkan Getirdik. Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasına Dair Uygulama Talimatında Değişiklikler Yapılmıştır; Sera üzerine yapılmak istenen güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan tesisler, teknik olarak uygun olmaması ve serada yapılan bitkisel üretime olumsuz etkisi nedeniyle, arazi sınıfının kuru marjinal tarım arazisi (KTA) olması şartıyla, talep edilmesi durumunda proje alanının en fazla % 1,5 ine kadar zemine yapılmasına izin verilebilir.

Sera üzerine yapılmak istenen güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan tesisler, teknik olarak uygun olmaması ve serada yapılan bitkisel üretime olumsuz etkisi nedeniyle, arazi sınıfının kuru marjinal tarım arazisi (KTA) olması şartıyla, talep edilmesi durumunda proje alanının en fazla % 1,5 ine kadar zemine yapılmasına izin verilebilir.Tarımsal amaçlı yapının müştemilatı olarak yapılmak istenen güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan tesis taleplerinde aşağıdaki kriterlere göre değerlendirme yapılacaktır.

A) Arazi Sınıfının Kuru Marjinal Tarım Arazisi (KTA) Olması Durumunda;

1- Tarımsal sulama için yapılan güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan tesis taleplerinde; DSİ den ruhsatlı olmak ve kuyu kapasitesini aşmamak kaydıyla enerji ihtiyacını karşılayacak kadar ve arazinin % 1,5 ini geçmemek üzere yapılmasına izin verilebilir.

2- Diğer tarımsal amaçlı yapılarda, tesisin öncelikle çatısına, yetmemesi durumunda proje alanının en fazla % 1,5’ine kadar enerji ihtiyacını karşılayacak alana zeminde yapılmasına izin verilebilir.

B) Arazi Sınıfı Mutlak, Özel Ürün, Dikili veya Sulu Tarım Arazisi Olması Durumunda;

1- Tarımsal sulama için; talep sahibine ait toplam 20 hektar ve üzerinde tarım arazisi bulunması, kuyunun sulama amaçlı ve DSİ den izinli olması, kuyunun sulama kapasitesine göre ihtiyaç duyulan enerji için, arazinin en fazla % 1,5’ine kadar zemine yapılmasına izin verilebilir. 20 hektar ve üzerindeki tarım arazisi bulunması halinde aylık mahsuplaşma imkanı getirildi.

Talep sahibine ait toplam 20 hektardan az tarım arazisi bulunması durumunda, sabit olmadan kurulabilen, istenildiği zaman katlanıp taşınabilen "sulama amaçlı seyyar güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan tesislerin", arazinin bitkisel üretim fonksiyonunu kazı/dolgu yapılarak veya beton atılarak kısmen veya tamamen ortadan kaldırmadan kurulması şartıyla, 5403 sayılı Kanun kapsamında izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.

2- Diğer tarımsal amaçlı yapılarda projenin çatısına yapılmak kaydıyla ihtiyaç duyulan enerji için gerekli alan kadar güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan tesislere izin verilebilir.

Güneş enerjisinden elektrik üreterek gelir elde etmek maksadıyla tarımsal üretimden vazgeçilmeyeceğine dair talep sahibinden taahhütname alınacaktır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi