Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, zamların asıl sebebinin Türkiye’nin iyi yönetilememesi olduğunu söyledi.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomi hakkında görüşlerini ifade eden Demirtaş; “Ekonomik sorun kısa vadede çözülecek gibi gözükmüyor. Her şeyin bir tek kişinin iki dudağının ucunda olduğu bir yönetim sistemiyle dünyada başarılı olan tek bir ülke yok. Bu sistem değişmeden, Türkiye tekrar güçlendirilmiş parlamenter rejime geri dönmeden bu sorunların çözülmesi mümkün değil” dedi.

Vatandaşlarımız umutsuz olmasınlar sandık geldiği anda gereğini yapsınlar Türkiye’yi biz düzlüğe çıkartırız diyen Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, açıklamasına şöyle devam etti:

ZAMLARIN SEBEBİ TÜRKİYE’NİN İYİ YÖNETİLMEMESİDİR

“Elektrik, doğalgaz, petrol, gıda olmak üzere iğneden ipliğe gelen zamların kaynağını araştırmak lazım! Yapılan zamların asıl sebebi Türkiye’nin iyi yönetilememesidir. 19 yıldır Ak Parti iktidarda ve ilk döneminde güzel yaptığı şeylerde oldu ve teşekkür ediyoruz ama özellikle son 10 yılda ve 2018 yılında tek adam rejimine girildikten sonra yapmış oldukları yanlışlar Türkiye’yi adım adım ekonomik buhrana sürüklüyor. Neden ekonomik buhran diyoruz çünkü vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar ekonomik krizi de geçmiş durumda. Bu ekonomik sorun kısa vadede çözülecek gibi gözükmüyor. Her şeyin bir tek kişinin iki dudağının ucunda olduğu bir yönetim sistemiyle dünyada başarılı olan tek bir ülke yok. Bu dünyada en geri kalmış ülkelerin yönetildiği bir rejim. Bu sistem değişmeden, Türkiye tekrar güçlendirilmiş parlamenter rejime geri dönmeden bu sorunların çözülmesi mümkün değil.

DIŞA BAĞLI EKONOMİNİN FATURASINI BUGÜN ÖDEMEYE BAŞLADIK

Yılbaşı gecesi yapılan zamlara bakacak olursak; Bir anda elektriğe yüzde 27 ile yüzde 52 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Doğalgaza yüzde 25 zam yapıldı ama yılbaşından bugüne yapılan zamları topladığımızda o da rahatlıkla yüzde 52’yi buluyor. Ama sanayi doğalgazına baktığımızda yüzde yüz 50 oranında yapılan zamlar var. Buna bağlı olarak gıda ürünlerine yapılan zamların sebebi de Türkiye’de ki tarım politikalarının yanlış uygulanmasıdır. Türkiye Ak Partiden önce tarım anlamında dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisiydi. Üreten bir toplumdu ve insanlarımız ekonomik kriz geçirse bile aç kalmıyordu. Niye çünkü herkese yetecek kadar tarım ürünü vardı. Ama şimdi bunlar Türkiye’yi tarımda da dışa bağımlı hale getirdiler. Şimdi dışa bağlı ekonominin faturasını bugün ödemeye başladık. Yapılan zamlarda bunu gösteriyor.

İNSANLARI AÇLIĞA MAHKUM EDEMEZSİNİZ

Maaşlara yapılan zamlara bakıyoruz emekli zaten açlık sınırının altında yaşıyordu şimdi elinde avucunda ne varsa o da gitti. En düşün emekli maaşını 1500 liradan 2500 liraya çıkarmışlar Allah razı olsun ama yeterli mi değil. Bugün 2500 lira ile kim geçinebilir? Ortalama emekli maaşı 3000-3500 lira bu parayla geçinmek mümkün değil. Bütün emekli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çıkarılması gerekir. Bunun başka çözüm yolu yok. İnsanları açlığa mahkum edemezsiniz. Memurlara yüzde 30 zam yapıldı memurlarımıza yazık değil mi! Sahte TÜİK verisine göre bile enflasyon yüzde 36 ama memur ve emekliye yapılan zam yüzde 30 bu olacak iş değil. Gerçek enflasyon Üretici Fiyat Endeksidir o da TÜİK’e göre yüzde 79 yani üreticide yüzde 79 olan enflasyon tüketiciye gelene kadar nasıl yüzde 36’ya düşüyor onu da anlamış değilim. Neredeyse yüzde 45 oranında makas açılmış. Burada bir sahtecilik var, halkı aldatmaca var, yanlışlık var.

ESNAFIN DURUMU PERİŞAN

Esnafın zaten durumu perişan 2 yıldır insanlar ticaret yapamıyor, çarklarını döndüremiyor. Şimdi yapılan bu zamlarla insanlar yine tüketimini kısacak mecburen sadece karnını doyurmaya dönecek. Esnafın halini düşünemiyorum. Bu yaşananların çaresi derhal erken seçimdir. Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu milletin sırtında bir yüktür. Onun için Türkiye’nin bu yükten biran evvel kurtulması gerekir. Bunun içinde derhal seçim yapılması gerekir. Sandıkta vatandaş bunlara gereken cevabı verecektir.”

BAHÇELİ VE YÖNETİMİ YANLIŞ POLİTİKALARIN PAYANDASI OLMUŞTUR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tavrı ile ilgili düşüncelerini de ifade eden Demirtaş, “Biz ülkücü arkadaşlarımızı ayrı tutuyoruz. Ülkücü arkadaşlarımız ideal insanlardır, bir ideal uğruna, bir ülkü uğruna fedakarlık yapan insanlardır. Yani Bahçeli’ye oy veren ülkücü arkadaşlarımızı ayrı tutuyoruz ama Bahçeli ve yönetimi maalesef bu yanlış politikaların payandası olmuştur, bu yanlış politikaların ortağı olmuştur. Eğer Bahçeli ve yönetimi o payandayı bir çekseler saray rejimi yıkılır gider. Ne olur sandığa getirmek zorunda kalırlar vatandaş da sandıkta gereğini yapar. Burada bir seçim olmadığı takdirde Türkiye 1,5 yıl daha AK Parti kamburunu taşıyamaz.

VATANDAŞIMIZ UMUTSUZ OLMASIN SANDIK GELDİĞİNDE GEREĞİNİ YAPSIN

Türkiye çaresiz değildir. Türkiye’yi yönetebilecek liyakatli, ehil kadrolar bizde vardır. O kadrolar bizde vardır, Cumhuriyet Halk Partisi’nde vardır, İYİ Parti’de vardır, millet ittifakında vardır. Vatandaşlarımız umutsuz olmasınlar sandık geldiği anda gereğini yapsınlar Türkiye’yi biz düzlüğe çıkartırız. Burada Merkez Bankası başkanını değiştirerek, ekonomi bakanlarını sürekli değiştirerek bu sorun çözülmez. Yani Türkiye’de bir yönetim değişmeden Türkiye’de hiçbir şey değişmez daha kötüye gider, döviz fırlamaya devam eder, zam fırtınası devam eder, vatandaşlarımız da yoksullaşmaya devam eder.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi