İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, İnsanların ekonomik anlamda zor durumda olduğunu ve geçinemediğini söyledi.

Asgari ücret tartışmalarının devam ettiğini belirten Erkmen, “Bugünkü hayat koşullarında mevcut asgari ücretli bir insanın geçinmesi mümkün değil. Şuanda 4 bin liranın üzerine çıkmış olan yoksulluk sınırıyla birlikte bırakın asgari ücreti insanların yoksulluk üzerinden maaş aldığını görüyoruz” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıkları konusuna da değinen İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, şunları söyledi:

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMUNUN GÜÇLÜ OLMASINI İSTİYORUZ

“Zonguldak’ta kömür ana sektör ve bunun en üst şekilde üretimi yapılmalı. Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıkları giderilip modernize yatırımlara ağırlık verilmek üzere üretim en üst seviyeye çıkarılmalıdır. Zonguldak’ta sektör çeşitlemesine gidilmeli ama bu sektör çeşitlemesine gidilirken taşkömürünün burada ana sektör olduğu hiçbir zaman unutulmamalı. Bugün Türkiye Taşkömürü Kurumu tarihinin belki de en düşük işçi sayısıyla üretim yapmakta. Sürekli emekli olan işçi arkadaşlarımızın yerine yeni işçi alınmaması nedeniyle üretimin düştüğü, verimin günden güne azaldığı günler yaşanmaktadır. Biz Türkiye Taşkömürü Kurumunun güçlü olmasını istiyoruz. Kurumun modernize yatırımlarına daha fazla ağırlık vermek ve işçi açıklarının giderilmesi suretiyle en üst seviyede rasyonel olarak üretimi gerçekleştirmesini arzu ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada kömür stratejik bir ürün olarak günden güne değer kazanmakta ve fiyatı artmaktadır. Böyle bir ortamda pazarda iyi iken üretimin artması Zonguldak’ta birinci öncelik olmalıdır. Rödevanslı sahalardaki benzer sorunların çözülüp onlarında istihdamının artmasına yarayacak şekilde önlemler alınmalıdır. Bu bir bütün olarak düşünülmelidir.

TTK’NIN İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİ

Yarın (bugün) Çalışma Bakanımız Zonguldak’ı ziyaret edecek. Böyle bir ortamda sayın bakanımızın bu konulara eğilmesini, Zonguldak’ın geçmişteki en fazla üretim yaptığı ve canlılığını koruduğu sürece geri döndürücü önlemleri almasını bekliyoruz. Çünkü TTK işçi açığı giderilmediği, işçi alınmadığı için neredeyse küçülmeye terk edilmiş. Geldiği noktada da küçülüp sanki elden çıkartılacak bir değer gibi görülmektedir. Geçtiğimiz günlerde yönetmelik değişikliği yapıldı bu yönetmelik değişikliğiyle taşınır mallarının statüsüyle ilgili bir düzenleme getirildi. Bu düzenlemeyle de bence Türkiye Taşkömürü Kurumu devre dışı bırakılmak suretiyle Özelleştirme İdaresi esas alınan bir düzenlemeye geçilmiş oldu. Yani bundan sonra TTK’nın bir taşınmaz mal varlığı satıldığı zaman bunun geliri doğrudan doğruya Özelleştirme İdaresine gidilecektir, TTK’ya kalmayacaktır. Sonuç itibariyle kaybeden Zonguldak olacaktır kazanan ise Özelleştirme İdaresi olacaktır. Bununla acaba Limanın mı satışı gündeme getiriliyor diye insan düşünmeden edemiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumunun güçlü olması demek buradaki özel sektördeki rödevansçı arkadaşlarımızın güçlü olması demek. Daha çok üretim yapılması, güçlü bir Zonguldak demek.

ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL!

Bilindiği gibi asgari ücret tartışmaları devam ediyor. Bugünkü hayat koşullarında mevcut asgari ücretli bir insanın geçinmesi mümkün değil. Şuanda 4 bin liranın üzerine çıkmış olan yoksulluk sınırıyla birlikte bırakın asgari ücreti insanların yoksulluk üzerinden maaş aldığını görüyoruz. Biz işveren arkadaşlarımızı da kollamak suretiyle onların mağdur olmaması, onların üzerine daha çok mali yük binmemesi hem de işçi arkadaşların insanca yaşayabilmesi için devletin elini taşın altına koymamasını ve aradaki pirim farklarının devlet tarafından karşılanmasını arzu ediyoruz. Çünkü bir taraftan işçi arkadaşlarımızın alacağı ücreti tek taraftan artırdığınızda bu diğer taraftan da firmaları batırmamalı. Firmalar asgari ücret çok arttı diyerek işçiyi işten çıkartmamalı. Bununda en güzel yolu devletin işçi ve işveren arasında köprü vazifesi görmek suretiyle işveren üzerindeki yükü almasıdır. Sigortalı ve çalışma sektörü dediğimiz zaman ekonomik hayatın en önemli boyutunu konuşmuş oluyoruz.

İNSANLAR GEÇİNEMİYOR

İnsanlar zor durumda geçinemiyor. Özellikle esnaf, ticaret sahibi insanlar bir taraftan günlük hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor ama bir taraftan da üstlerine gelen mali boyutla uğraşıyorlar. Bu nedenle geçtiğimiz ay birinci taksitler ödendi bu ayda SGK yapılandırmaları ödenecek. SGK yapılandırması ödemelerinin en az bir yıl faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Böylelikle esnafımıza, ticaret sahiplerimize rahat bir nefes aldırılmalıdır. Aksi takdirde esnaf arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu bu yapılandırma taksitlerini ödeyemez. Sonuç itibariyle bu yapılandırma yasası sonuç alınamamış konuma geçer.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi