Alternatif çelenk sunumuna, CHP Zonguldak İl Başkanlığı, Yardımsevenler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşam Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Eğitim İş Zonguldak Şubesi katıldı.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak önceki dönem Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney, CHP Merkez İlçe Başkanı Yusuf Mar, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, Eğitim İş Şube Başkanı Metin Kahveci, Yardımsevenler Derneği yönetimi, ADD Başkanı Nazan Papila, Çağdaş Yaşamı Derneği yönetimi, partililer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney, alternatif çelenk sunumunun ardından yaptığı açıklamada,  “29 Ekim 1923 tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğunu ilan etti.  İlk Cumhurbaşkanı olarak Mustafa Kemal Atatürk seçildi. 1925 tarihinde çıkartılan bir yasa ile 29 Ekim tarihini Cumhuriyet Bayramı olarak kutlama kararı alındı.

Bugün, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında, 96’ıncı yılında Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşı şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi bugünlere taşıyan tüm şehitlerimizi, sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz. Emperyalist devletler 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı ile Osmanlı İmparatorluğuna son darbeyi vurma, Anadolu’yu ve Türk milletini esir alma hesabı yapıyorlardı. Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’un işgali sonrası 19 Mayıs 1919 da, mücadele arkadaşlarının bilgisi ve yakın çevresiyle Samsun’a çıkarak Ulusal Kurtuluş Savaşını başlattı. Milletimizin büyük fedakarlıkları, ordumuzun büyük kahramanlıklarıyla işgalciler bu topraklardan kovuldu.

11 Kasım 1922 tarihinde Lozan da barış görüşmeleri başladı.  24 Temmuz 1923’de Lozan da, bütün dünya, bağımsız Türkiye’yi tanımak zorunda kaldı. Lozan görüşmeleri devam ederken İngiliz Heyeti Başkanı Lord Curzon, İsmet İnönü’ye “Şimdi bu masada verdiklerimizi, yakında ekonomik zorluklar içine düştüğünüzde geri alacağız” diyordu.

 Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin 10’uncu kuruluş yıldönümünde, 1933 yılında “Az zamanda büyük işler başardık” diyordu.

31 Mart ve 24 Haziran 2019 mahalli seçimlerinden sonra Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Halkımız, bu iktidarın ülkemizi yönetemediğini gördü.  Biz, Atatürk’ün, milletimizin bağımsızlık tutkusuna ve vatan sevgisine güvenerek çıktığı bu yolda, onun gösterdiği hedef olan çağdaş medeniyete ulaşama mücadelemizi sürdürüyoruz.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün unutturulmaya çalışıldığı ve tarihin geri sarılmak istendiği bu süreci de CHP önderliğinde milletimizle birlikte aşacağız.  Milletimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet. Sağ olun, var olun” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi