TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, emeklilerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Emeklilerin sorunlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması için bir meclis araştırma önergesi veren CHP’li  Ünal Demirtaş; “ 19 yıllık Ak Parti İktidarları boyunca, emekliler için her yıl bir öncekinden çok daha zor hale gelmiştir. Vatandaşlarımız, çalışırken, zaten kısıtlı imkanlarla hayatlarını idame ettirirken, emekliliklerinde çok daha kötü koşullara mahkum olmaktadır” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti;

DİNLENMEK YOK, ÇALIŞMAYA DEVAM

Yıllarca çalışıp, üreten, ülke ekonomisine önemli ve büyük katkılar sunan insanların, emekliliklerinde ekonomik ve sosyal açıdan rahat ve huzurlu bir hayat sürmek en doğal haklarıdır. Ancak bugün, ülkemizde, emekliler Ak Parti hükümetlerince en fazla mağdur edilen kesim olmuştur. Ak Parti iktidarlarının hatalı politikaları nedeniyle emekliler, aylık bağlama oranları yıllar içinde sürekli düşürülen, intibakları yapılmayan, hakları tırpanlanan, geçimleri zorlaşan ve emekli olmalarına rağmen çalışmaya devam etmek zorunda kalan bir toplum kesimi olmuştur. Yapılan araştırmalara göre; ülkemizdeki ekonomik buhranın en fazla etkilediği kesimlerden biri de emeklilerdir. Günden güne artan enflasyon karşısında; emeklilerin aldığı maaşlar yetmemekte, bu nedenle de emeklilerin önemli bir kısmı, dinlenecekleri, huzur ve mutluluk içinde yaşayacakları bu dönemde çalışmak zorunda kalmaktadır. 8 milyon emeklinin maaşı açlık sınırının altında. Türkiye’deki 13 milyon 277 bin 694 emeklinin çok büyük bir kesimi aldığı ücret ile geçinememektedir. Gelir eşitsizliğinde Türkiye ilk sırada.  Çalışan emekli sayısı daha da artacak.Bugün, kayıtdışı ile birlikte ülkemizde toplam çalışan emekli sayısı en az 3 milyondur. Bu çalışanların da 65 yaş üzerinde olanları da 851 bin kişidir. Bu emekliler açısından son derece trajik bir durumdur.Ülkemizdeki 9 milyon 126 bin 889 yaşlılık aylığı alan emeklinin,5 milyon 922 bin 482’si 4/a kapsamında, iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçilerden oluşmaktadır.

Pandemide ilk olarak emekliler işten çıkarıldı.Farklı emeklilik statüsüne sahip milyonlarca emekli zaten zor olan koşullarının pandemi ile daha da kötüleştiğini, temel gıda maddelerine gelen zamlar karşısında da çaresiz kaldığını ifade etmektedir. Salgında emekliye destek yok.2002 yılında emekli olup da çalışan ya da iş arayan emekli oranı yüzde 36,6 iken 2020 yılında bu oran yüzde 46,8’ e yükselmiştir. Ülkemizde yaşlı nüfus yıldan yıla artmaktadır. Emeklilerin yaşam standartları yükseltilmeli.Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için dini bayramlarda ödenen emekli ikramiyeleri 1100 TL olarak belirlenmiştir. Dul ve yetimlere ise dini bayramlarda bayram ikramiyesi olarak ortalama 750 TL ödenmektedir. Oysa 2018 yılından bu yana, emekli ikramiyelerinde hiç artış yapılmamıştır. Emeklilerin içinde olduğu açmaz düşünülerek, emeklilere verilen 1100 TL’lik, dul ve yetimlere verilen ortalama 750 TL’lik bayram ikramiyeleri en az 1500 TL’ye yükseltilerek, emekli ikramiye sayısı da arttırılmalıdır. Özellikle pandemi döneminde emeklilerimizin yaşadığı ekonomik sorunlar da göz önüne alınarak; emeklilere ekonomik destek sağlanmalı, kredi borçları faizsiz olarak ötelenmeli, emeklilerimizden yapılan sosyal güvenlik destek primi, ilaç katkı payı ya da başka ad altında yapılan kesintilerin tamamı kaldırılmalıdır.

Açıklanan nedenlerle,ülkemizde vatandaşlarımızın emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmelerinin nedenleri ve bu nedenleri ortadan kaldırmak için alınacak tedbirlerin belirlenmesi,toplumsal gelir dengesi içinde en fazla mağdur olan emeklilerin tamamının gelirinin,en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesi için yapılacakların belirlenmesi ve emeklilerin yaşam koşullarının gelişmiş ülkelerin standartlarına getirilebilmesi için yapılacakların belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98,TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Md gereğince meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederim” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi