CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 2021 yıllını değerlendirdiği yazılı bir basın açıklaması yaptı. 2022 yılına ilişkin düşünce ve dileklerini de paylaşan CHP’li Demirtaş şunları ifade etti;

“2021 yılı, Covid-19 salgının sosyal ve ekonomik olarak etkilerinin devam ettiği bir yıl oldu. Ülkemizde 2018 yılında başlayan ekonomik kriz, Covid-19 pandemisi ile birleşerek 2021 yılında ekonomik buhrana dönüştü. Ekonomik buhran, özellikle toplumun dar gelirli kesimleri üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. 2021 yılında da öncelikli gündemimiz halkımızın geçim derdi oldu

2021’DE İŞÇİ, EMEKLİ VE KAMU ÇALIŞANLARI YOKSULLAŞTI

Ülkemizde işçiler, emekliler, kamuda çalışanlar milyonların sorunları 2021 yılında da maalesef çözülmedi, aksine bu sorunlar derinleşerek devam etti. Kamudaki liyakatsiz atamalar, haksız terfiler, bir türlü verilemeyen 3 bin 600 ek gösterge, memurlara grev hakkının tanınmaması, kamudaki statülerin farklılaşması nedeniyle ortaya çıkan adaletsizlikler, artan hayat pahalılığı, döviz ve altın karşısında kamuda çalışanların maaşlarının erimesi sorunları 2021’de gündemimizin önemli başlıklarıydı.

2021’de, işçiler Kod-29 bahanesi ile işten çıkarıldı. Nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı salgın bitmeden kaldırıldı. İşçiler aleyhine, kanun yönetmelik ve düzenlemeler yapıldı. Sosyal güvenceden yoksun 1 milyondan fazla ev işçisi görmezden gelindi. 2021 yılında işçilerin yaşadığı mağduriyetler de tabii ki önemli gündemlerimizden biriydi. Bunun yanında Ak Parti İktidarları boyunca, her yıl bir öncekinden çok daha zor duruma gelen emeklilerin yaşadığı sorunlar, TBMM gündemine taşıdığımız konular arasındaydı. En rahat edecekleri dönemde geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin de TBMM’deki sesi olmak için çalışmalarımız 2021 yılında devam etti. Sağlıkçılara hakları verilmedi, vefa borcu ödenmedi. Esnaf zor durumda. TÜİK’in makyajlı verileri TBMM gündeminde. SGK çıkmaza sürükleniyor.Gelir dağılımında uçurum var.

TTK HER ZAMAN GÜNDEMİMİZDE OLDU

Türkiye’de taşkömürü denildiğinde nasıl ki akla Zonguldak geliyorsa, Zonguldak’ta da taşkömürü ile ilgili olarak akla gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu’dur. İşçi açıklarının giderilmesi konusunda yoğun bir şekilde çağrılarımızı yinelediğimiz 2021 yılında maalesef TTK’nın norm kadro sayısının 14 binden 10 bin 750’ye düşürüldüğünü yine sorduğumuz sorular sonucunda öğrendik. Filyos vadisi projesi Türkiye için çok önemli.

ZONGULDAK KİMLİKSİZLEŞTİRİLİYOR

Zonguldak’ın geçmişine dair izlerin Ak Parti iktidarı tarafından tek tek ortadan kaldırıldığı bir süreçte Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin faaliyet gösterdiği binanın boşaltılmasına elbette sessiz kalamazdık. Konuyu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yanıtlaması istemi ile verdiğim soru önergesi ile gündeme taşıdık. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait olan ve şu anda Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından kullanılan bina 115 yıllık geçmişi ve Zonguldak’ın endüstriyel tarihine tanıklık etmesi ile Zonguldak açısından önemi büyük olan böyle mirasın TTK’nın tahakkuk edecek vergi borçları karşılığında Hazineye satıldığını soru önergesine gelen cevap ile öğrendik. Ancak bu konudaki hassasiyetimizi, bu yanlış kararın uygulanmaması gerektiğini, bundan sonraki süreçte de devam ettireceğiz.

2022 YILI SAĞLIK VE HUZUR GETİRSİN

2022 yılında üreten, ürettiğini paylaşan, işsizliğin, yoksulluğun olmadığı, gelirin adaletli şekilde dağıtıldığı, sağlık, barış ve huzurun hakim olduğu bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 2022 yılının tüm halkımız için sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yıl olmasını diliyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi