CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

CHP’li Demirtaş, “Çanakkale Zaferi, vatan savunmasının adı, milli mücadelenin de ilk adımıdır.” dedi.

Çanakkale Zaferi ile Kurtuluş Savaşı’nın ön sözünün yazıldığını vurgulayan Ünal Demirtaş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Çanakkale Savaşı, Türk tarihine altın harflerle yazılan bir savaştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün emrindeki 57’inci alaya “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” sözleri, bu zaferin nasıl bir inanç ve azim ile kazanıldığını göstermektedir. Türk ulusu 18 Mart 1915 tarihinde “Çanakkale geçilmez” diyerek hür ve bağımsız yaşama kararlılığını dünyaya ilan etmiştir.

Bu büyük zafer, Mehmetçiklerimizin ve yüce milletimizin vatan sevgisinin ölümsüzlük anıtı olmuştur. Seddülbahir’de, Anafartalar’da, Conkbayırı’nda, Kilitbahir’de, Eceabat’ta, Gelibolu’da destanlar yazılmıştır. Aziz şehitlerimizin, vatanperver gazilerimizin Çanakkale'de gösterdiği eşsiz kahramanlıklar, tarih sayfalarına altın harflerle geçen destanlar, bizim için bir onur ve gurur kaynağıdır. Çanakkale, şeref savunmasının adı, bağımsızlık mücadelesinin de en önemli adımıdır. Çünkü Kurtuluş Savaşı’nda elde edilen zaferin ‘ön sözü’, Çanakkale'de yazılmıştır.

Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil dünya tarihinin akışını etkilemiştir. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir. Bu zafer ile 1.Dünya Savaşı’nın gidişatı değişmiş, düşman ülkelerin tüm beklentileri boşa çıkarılmış, Anadolu toprakları ve Boğazların Türk hakimiyetinde kalması sağlanmıştır. Bu nedenle Çanakkale Zaferi dünya tarihinde de önemli bir yere sahiptir.

Türk ulusu, Çanakkale Zaferi ile kahramanlığının, azminin ve cesaretinin yanı sıra, savaş meydanında bile düşmanından esirgemediği merhamet, hoşgörü ve şefkatini de tüm insanlığa örnek olacak şekilde ortaya koymuştur. Çanakkale, savaşan milletleri birbirine yakınlaştıran yönüyle de dünya tarihinde ayrı bir yere sahiptir. Büyük Önder Atatürk'ün karşı cephede savaşıp can veren Anzak askerlerinin annelerine hitaben söylediği, "Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.” sözleri bu yüce gönüllüğün en önemli göstergesidir.

Başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlık için canını feda eden, toprağı vatan yapan tüm şehit ve gazilerimizi minnet, saygı ve rahmet ile anıyorum. 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlu olsun” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi