CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Kdz. Ereğli’nin 101 yıllık haklı gururu yaşadığını söyleyen CHP’li vekil; “Azim, inanç, özgürlük ve bağımsızlık tutkusu ile Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığımız ilk günkü gibi devam etmektedir” dedi.

Ünal Demirtaş, mesajında şunları ifade etti:

“Taş kömürünün, önemli bir enerji kaynağı olması ve Kdz. Ereğli limanının stratejik bir konumda bulunması nedeniyle Fransızlar, 8 Haziran 1920 tarihinde, Kdz. Ereğli’yi işgal etmek için kalabalık ve gelişmiş bir donanma ile Kdz. Ereğli açıklarına gelmişlerdir. Fransızların Kdz. Ereğli’deki işgalini yakından takip eden Tunalı Hilmi Bey, Mustafa Kemal Atatürk’ten yardım istemiştir. Büyük Önder, verdiği cevapta, Kdz. Ereğli’nin düşmemesi için gerekli desteğin sağlanacağını, destek gelinceye kadar da yerel Kuvayi Milliye ile direnilmesi talimatını vermiştir. Bunun üzerine harekete geçen Tunalı Hilmi Bey, Kdz. Ereğli Müdafai Hukuk Cemiyeti üyeleri ve Devrek’ten gelen vatanseverlerden 50 kişilik bir ekip oluşturarak, Fransızlara karşı direnişi örgütlemiştir. Kdz. Ereğli’de Kuvva-i Milliye ruhu ile 10 gün boyunca eşsiz bir şekilde mücadele verilmiştir. Bu direnişe daha fazla dayanamayan Fransızlar, 18 Haziran 1920’de işgali sona erdirmek ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalamak zorunda kalmıştır. Bu anlaşma, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uluslararası antlaşmasıdır. Böylece işgal devletleri Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi de resmen kabul etmiş olmuştur. Fransızlar, son teknoloji silahları ve diplomatik gücüne rağmen, yoksul ama bir o kadar da cesur bir ruhu olan Kdz. Ereğli'li Kuvayi Milliyecilerin direnişini kırmayı başaramamıştır. Kdz. Ereğli, Kurtuluş Savaşında 10 gün içinde kendini kurtaran ilk ilçedir.

Bunun yanında Milli mücadele dönemindeki tek deniz savaşı da, 9 Şubat 1921'de Batı Karadeniz’de yaşanmıştır. Alemdar Gemisi ile Ereğli açıklarında destansı bir mücadele verilmiş, şehit olan Recep Kahya da Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olma onurunu kazanmıştır. Esarete boyun eğmeyen Ereğli halkının, hem denizde hem de karada verdiği mücadeleler, tarihimizin önemli kahramanlık destanlarındandır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Karadeniz Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıldönümünü kutluyor, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Tunalı Hilmi Bey, Recep Kahya, Nimet Hoca ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi