Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu desteklemek için ilave sıkılaşma adımları atıyor. Bu kapsamda, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulaması devreye alınacak. Merkez Bankası tarafından belirlenen kredilerin aylık %2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak.

TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kredi büyüme sınırlarına yönelik uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi hedefleniyor.

Duyuruda ayrıca, kredi büyüme sınırlarında yapılan düzenlemelere değinilerek, TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının %2,5'ten %2'ye, ihtiyaç kredilerinde %3'ten %2'ye, taşıt kredilerinde ise %2'nin korunacağı belirtilmişti.

"Mardin’de tüketilen kaçak elektrik 4.8 milyon kişiye yeter" "Mardin’de tüketilen kaçak elektrik 4.8 milyon kişiye yeter"

TCMB Para Politikası Kurulu'nun önceki toplantısında da enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulanmıştı. Ayrıca, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edilmişti.

Editör: Murat Barutçu