Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ( KETEM ) ve Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile bilgilendirme ve ücretsiz kanser tarama kiti dağıtıldı.

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısı ile vatandaşları bilgilendirme ve ücretsiz kanser tarama kiti ile “Erken teşhis hayat kurtarır” sloganı ile vatandaşları kanser konusunda bilgilendirici broşürler dağıtılarak ücretsiz kanser tarama kiti ile erken teşhisin önemine değinildi.

Etkinlik hakkında bilgi veren Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Özkaya, şunları söyledi:

KANSERDE ERKEN TANI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

“Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve olumsuz etkileyen kanser hastalığı ölümler arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Bu amaçla her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla farkındalık haftası olarak kabul edilmiştir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam erken tanı ve tedavi ile kanser hastalarında önemli oranda iyileşme olabilmektedir. Bu nedenle periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı, kanser belirtisi olabilecek şikayetleri olan kişilerin en kısa zamanda hekime başvurması gerekmektedir. Kansersiz bir hayat için sağlıklı yaşam ve temiz çevrenin yanı sıra kanserin farkındalığı ve erken tanı büyük önem taşıyor.

ÜCRETSİZ KANSER TARAMALARI YAPILMAKTA

Her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan kanser önlenebilir ölüm nedenlerinin başında yer almaktadır. Erken tanı ve tedavi ile kanser hastalarında önemli oranda iyileşme olabilmektedir. Bu nedenle periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı, kanser belirtisi olabilecek şikayetleri olan kişilerin en kısa zamanda hekime başvurması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı birimler tarafından kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için kanser taramaları yapılmaktadır. Bu kapsamda; 40-69 yaş grubundaki kadınlar meme kanseri(mamografi ile), 30-65 yaş grubundaki kadınlar serviks(rahim ağzı) kanseri (HPV DNA-Smear testi), 50-70 yaş kadın ve erkekler kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taramaları (gaitada gizli kan) yapılmaktadır. İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma konusunda eğitimler yapılmaktadır. Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi(KATEM) ve Aile Sağlığı merkezlerinde görevli Aile Hekimleri vasıtasıyla yukarıda belirtilen kanser türleriyle ilgili ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi