TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel merkezi tarafından Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine solunum cihazı hibe edildi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, Yazman Erşat Akyazıl, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk,2 . Başkan Levent Yağcıoğlu tarafından solunum cihazı Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Hasan Tosun’a teslim edilirken, Türk Tabipler Birliği Zonguldak Temsilcisi Dr. Şenol Yavuz da hazır bulundu.

YÜKSEL:  “MADENCİLİK SEKTÖR BİLEŞENLERİNİ ‘COVİD-19’ SALGINI İLE MÜCADELEYE KATKI VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, Ankara, Kütahya ve Zonguldak'ta 3 hastaneye solunum cihazı hediye ettiklerini ifade ederek şunları söyledi.

“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan sağlığını tehdit eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Pandemi’(salgın)  olarak tanımlanan ‘SARS-CoV-2’ virüsünün neden olduğu ‘COVİD-19’ hastalığına karşı toplumsal dayanışma ile mücadele edilmesi gerektiği açıktır. Bu mücadelede,  daha önceki açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi öncelikle salgının ülkemizde daha fazla yayılımının önlenmesi ve halkın sağlığının korunabilmesi için gerekli önlemler acilen alınmalıdır.

Bunun yanında, Dünyada da örnekleri görüldüğü üzere virüsün yaygın olarak bulunduğu il ve ilçelerde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde solunum cihazlarına ihtiyaç olacağı düşünülmektedir. Bu düşünceyle TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, imkanlarımız dahilinde, Türk Tabipler Birliği’nin rehberliği ile solunum cihazlarının hibe edilmesine karar verilmiştir. Yeraltı madenciliğinin yoğun olarak yapıldığı iller olan Zonguldak ve Kütahya illerindeki Atatürk Devlet Hastanesi, Gediz Devlet Hastanesi ile Ankara’da bulunan Ankara Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimliklerinin kabulü üzerine bu hastanelere Odamızca 3 adet solunum cihazı hibe edilmiştir.

Bu çalışmalarda Odamıza yardım ve rehberlik eden Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi ile Ankara ve Zonguldak Tabip Odalarına teşekkür ederiz.

Uzun soluklu ve agresif bir mücadele gerektireceği öngörülen salgın sürecinde yayılımı engelleyecek ve halk sağlığını koruyacak tedbirler hem devletin, hem de işverenlerin önceliği olmalıdır. Ancak bu mücadele sadece koruyucu önlemlerle sınırlı kalmamalı ve tedavi edici önlemleri de kapsamalıdır.

Bu doğrultuda ‘COVİD-19’ salgınına karşı halkımıza ve sektörümüze elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor, madencilik alanında faaliyette bulunan sektör bileşenlerini bu mücadeleye katkı vermeye çağırıyoruz” dedi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk de hastaneye katkı verebilmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi.

TOSUN: ZONGULDAK'TA 69 BİN YAŞLIMIZ VAR, KİMSE EVDEN ÇIKMASIN, 

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Tosun'da hastaneye yapılan solunum cihazı bağışı nedeniyle çok mutlu olduklarını belirterek teşekkür etti.

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’nin de çok hassas bir süreçten geçtiğini belirten Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Tosun,   “Çok teşekkür ediyoruz, siz kendiniz zaten düşünmüşünüz. Şu an ülkemiz hakikaten çok zor günlerin eşiğinde. Biz bunun çok ciddi farkındayız. Hastane olarak zaten karantina hastanesi biziz. Hastanemizi o yönde planladık. Diğer kamu kuruluşları tabi onlar da esnek çalışma metoduna girdiler. Biz belki 1-2 hafta biz de o metodla çalışabiliriz ama bundan sonraki süreç bizim için çok yoğun olacak. Ben bu arada böyle bir şey düşünüp, biz istek yapmadan böyle bir şey yaptığınız için hakikaten çok minnettarım, çok teşekkür ederim. Türk halkı da bu konuda çok hassas” diyerek şunları söyledi:

“KİMSE EVDEN ÇIKMASIN”

“Şu anda sağlıkçıların üzerine çok çok büyük bir yük binmiş durumda bunun farkındayız. Dün Sağlık Bakanımız da söyledi, bu süreçte görevden kaçan bana göre de vatan hainidir. Mehmetçiğimiz yurtdışında ve yurtiçinde savunurken, şehit olurken, onlar nasıl bu ülke için canlarını feda ediyorsa biz de gerekirse canlarımızı veririz bu kadar net. Bu olayı bu kadar abartmaya gerek var mı derseniz, eğer önlem almazsak var. Benim sizden tek ricam; herkes yakınlarını, basına da çok önem düşüyor. Kimse evden çıkmasın. Yaşlı değil, Bakan Bey’de söyledi; gençler de çıkmasın. Şu 2-3 haftalık eşik, çok kritik o eşiği geçersek hasta sayısını belli oranda tutarsak biz bunun altından kalkacağımıza inanıyoruz. Bu arada şunu da söyleyeyim, biz şu anda her türlü desteğe de açığız.

“BİZİM ŞU ANDA HİÇBİR EKSİĞİMİZ YOK”

Bizim şu anda hiçbir eksiğimiz yok. Türkiye’deki en donanımlı malzeme stoğu açısından belki sayılı hastanelerden biriyiz ama bu ileride olmayacağı anlamına gelmez. Bakstır, cerrahi maske diğer malzemeler açısından da eğer yardım sevenler varsa, hastaneye destek vermek istiyorlarsa desteklerini verebilir.

“69 BİN YAŞLI ZONGULDAK BÖLGESİ İÇİN SIKINTIDIR”

Zonguldak şunu da söyleyeyim; yoğun bakım sayısı açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bir yoğun bakım sayımız var. Ama şöyle de bir sıkıntımız var. Türkiye’de ilk 5’deyiz yaşlı nüfusta 69 yaşlımız var. 69 bin yaşlı Zonguldak bölgesi için sıkıntıdır. Onun için herkes, herkesin emniyetini sağlayacak. Yani gerekirse ihbar edecek, gerekmedikçe dışarıya çıkmayacaklar, üretimde olan kişiler üretimlerini yapıp onun dışında herkesin evde oturması lazım.  

“A, B VE C PLANIMIZI YAPTIK”

Dediğim gibi her türlü desteğe ihtiyacımız var ama şuanda hiçbir eksiğimiz yok. Bakanlık her türlü teçhizatımızı, hastaların ilaçları ne gerekirse yapıyor. Şu anda hastane koordinasyonumuz çok iyi. 2 tane hastane binamız var ek binayı kullanıyoruz burayı kullanıyoruz. 2 hafta önce bu işte yoğun şekilde kullanılacak A.B ve C planımızı yaptık. Bu işin altından kalkarız ama duyarsız vatandaşlar sebebiyle bu işin sonu kötüye gidebilir. Bir de hiç umulmadık yerden bulaşma riski söz konusu olabilir.  Yani sosyalizasyon ve evde kalmak çok çok önemli”

Yapılan konuşmaların ardından cihaz teslim tutanağını TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Tosun’a teslim etti. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi