Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı - Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi (OBDİM-EASO COM) Müdürü Prof.Dr. Taner Bayraktaroğlu, , 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü doğrultusunda yaptığı açıklamada, “Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.

Bayraktaroğlu açıklamasında, “Tüm dünyada her üç saniyede bir kırık oluşmakta, yılda 9 milyon kırık vakası görülmektedir. 50 yaş üzeri her 3 kadından birisi ve her 5 erkekten birisi hayatının bir döneminde kırık yaşayacaktır” diyerek şunları söyledi:

“Osteoporoz, kemik kütlesinde azalma ve mikroyapısında bozulma ile karakterize bir hastalıktır. En sık görülen metabolik kemik hastalığıdır. Kırık risk artışı ve bununla ilişkili boy kısalması, kamburluk, başkalarına bağımlı olma ve ölüm riskinde artış nedenlerinden en önemlisidir. 2050'ye gelindiğinde, dünya çapında erkeklerde kalça kırığı görülme sıklığının 1990'a göre %310 ve kadınlarda %240 artacağı tahmin edilmektedir.

Kentleşme ve nüfusun yaşlanması, osteoporoz hastalık yükünde hızlı artış nedenleridir.

Riskli hastalar uygun şekilde taranmalı, hastalık erkenden saptanmalıdır. Ne yazık ki gecikmeler yaşanmakta, kırıklar önlenememekte, uygun tedavi edilememekte ve tekrarlayan kırıklar görülmektedir. Omurga kırıklarının sadece üçte biri klinik olarak tanınmaktadır. Omurga kırığı olan her 5 kadından 1'inin bir yıl içinde bir kez daha kırık yaşayacağı ön görülmektedir. Ayrıca önceki bir kırığın, herhangi bir kırık riskinde %86 artışla ilişkili olduğu saptanmıştır.

Osteoporoza bağlı en az bir kırık yaşamış olanların %80’ine osteoporoz tanısı konulmadığı ve osteoporoz tedavisi almadığı anlaşılmıştır.

Osteoporoz, kalp krizi, meme kanseri ve diğer hastalıklardan daha fazla hastanede kalmaya yol açabilmekte, erkeklerde prostat kanserinden %27 daha fazla kırığa yol açabilmektedir.

65 yaş üstü bütün kadınlar ve 70 yaş üstü bütün erkekler kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile taranmalıdır.65 yaşın altında olup menopozda olan hanımlar ile 50-70 yaş arası erkeklerde ise kırık için aşağıdaki risk faktörlerinden herhangi biri varsa yine tarama yapılmalıdır.

yoğunluğu ölçümleri ile tarama yapılarak erken dönemde teşhis ve uygun tedavi imkanı vardır.

Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Risk altındaysanız, hekiminizden kemik sağlığı değerlendirmesi isteyiniz ve geleceğinizi koruyunuz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi