3 Mart Dünya Kulak İşitme Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Level Hospital KBB Uzmanı Opr. Dr. Utku Doğan, anne karnında geçirilen enfeksiyonların doğumsal işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi.

Doğumsal işitme kaybı vakalarında erken teşhis oldukça büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle erken tanı ile birlikte uygun tedavi yöntemine vakit geçirmeden başlanılması gerekiyor. Yine ülkemiz, maalesef akraba evlilikleri ve doğumsal işitme kaybının büyük bir yüzdesini oluşturuyor. Vatandaşlarımızın bu konuda (eş seçiminde) dikkatli olması gerekmektedir. İşitme kaybının özellikle çocukların sosyal yaşamını ve öğrenme yetisini olumsuz yönde etkilediğine değinen Opr. Dr. Utku Doğan, doğuştan olmayan yani edinilmiş işitme kayıpları ile ilgili olarak da önemli açıklamalarda bulundu.

“Tekrarlayan üst solunum yolu ve orta kulak enfeksiyonları ile birlikte bakteriyel ve viral enfeksiyonlar da orta kulakta iltihaplanma yaparak işitme kaybına neden olabilir. Çocukluk çağında çok sık görülen ancak günümüzde aşılama programlarına bağlı olarak sayıları son derece azalan Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak gibi viral hastalıklar da koklea ve iç kulaktan beyne giden işitme sinirinde hasar yaparak işitme kaybı oluşturabilir. Bunlar tek kulakta olabildiği gibi her iki kulağı da etkileyebilir. Enfeksiyonlar dışında çocukluk yaşlarında geniz eti, bademcik, alerji ve gatroözofageal reflü’ye bağlı olarak orta kulakta sıvı birikmesi oluşursa, bunun sonucunda da işitme kaybı gelişebilir. Ayrıca bazı işitme kayıpları vertigo ile birlikte de olabilir. Bazı işitme kayıpları ise sistemik hastalıklarla birlikte olabilir. Romatizma hastalıkları, diyabet bunların başında gelir. Bazen de hala nedeni bilinmemekle birlikte ani işitme kayıpları oluşabilir. Böyle durumlarda ilaç tedavisine hemen başlamak işitme kaybını geri döndürebilir"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Utku Doğan, işitme kaybının erken tanımlanması ve rehabilitasyonunun toplum sağlığı, bireysel başarı ve sağlık için çok önemli olduğunu söyledi.(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi