Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, salgın döneminde Zonguldak’taki devlet hastanelerinin durumu, aşılanma ve süreç ile ilgili bilgi verdi.

Zonguldak’ta devlet ve özel hastaneler dahil tüm hastanelerde kapasiteleri oranında kovid hastası olduğunu belirten Güner, “Hastanelerimizde kovid olmayan hastalarımızda tedavi olmaya devam ediyor. Onun için onlara da yer ayırmak zorundayız. Biz planlarımızı yaptık bu konuda daha çok hastayı yönlendirdiğimiz Atatürk Devlet Hastanesinde doluluk oranı yüksek” dedi.

Zonguldak halkının aşıya duyarlı olduğunu ve bu duyarlılığın devam etmesi gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

AŞILARIMIZ VAR İNSANLARIMIZ TERCİH ETTİĞİ AŞIYI OLABİLİR

“Zonguldak’ta aşılama devam ediyor. Sağlık Bakanımızın açıkladığı gibi artık 55 yaş üstüne de aşı tanımlanmaya başladı. Aşı hakkı gelenler randevularını alıp aşılarını olabilirler. Ancak şuan için Sinovac aşısı olmak isteyenler için sistem Türkiye genelinde 3 Mayıs itibariyle randevu veriyor, Biontech aşısı olmak isteyenler içinde yarına randevu veriyor. Halkımız hangi aşıyı tercih ediyorsa o aşı için randevusunu alabilir. Randevunun hangi güne nasıl verileceğini bakanlık ayarlıyor biz sadece kontenjan açıyoruz. Sağolsun Zonguldak halkı aşıya duyarlı bu duyarlılığında devam etmesini bekliyoruz. 65 yaş üstü Türkiye’de yüzde 76 aşılama olurken Zonguldak’ta bu yüzde 80-81’e kadar ulaştı. Zonguldak’ta aşı sırası gelen insanlar aşılarını olmak istiyorlar. Dönem dönem aşı lojistiğinde bazı eksiklikler ya da aksaklıklar olabildiği için randevu süreleri uzayabiliyor, kısala biliyor bu konuda da halkımızdan anlayış bekliyoruz. Elimizde aşılarımız var insanlarımız tercih ettiği aşıyı olabilir. İnsanlarımızdan “Sinovac aşısını mı yaksa Biontech aşısını mı olalım” diye çok soru geliyor bizce hangisine ulaşabiliyorlarsa onu olsunlar. Şuan için il genelinde 200 bin kişiye aşı yaptık.

ATATÜRK DEVLET HASTANESİNDE DOLULUK ORANI YÜKSEK

Aşıda ilk dozu Sinovac olanlar ikinci dozda da Sinovac olmak zorunda, ilk dozu Biontech olanlar da ikinci dozu Biontech olmak zorunda. Bakanlık buna göre randevuları ayarlıyor. Her zaman yaptığımız uyarılar var ve artık bu uyarılarımız halk tarafından benimsendi maske, mesafe ve temizlik konularına çok dikkat etmeliyiz. Ama İngiltere varyasyonu dediğimiz virüs maalesef daha genç yaştaki insanlara daha hızlı bulaşıyor. Şöyle örnek verebilirim; 60 yaş ve üstü vakalardaki oranımız geçtiğimiz Aralık aylarında yüzde 26-27’lerdeydi şuanda yüzde 19’lara kadar düştü aşının etkisini görüyoruz. Ama kişi aşı olduğu halde yine enfekte olabilir ama daha hafif geçirir, yoğun bakıma düşme olasılığı daha az, entübe olma olasılığı daha az. Burada biz en çok şunu gördük aile içi temaslı çok var. Yani üst komşuya veya alt komşuya gitmek, ailelerin bir araya gelmesi, bir arada yemek yemesi gibi şeyler sıkıntı yaratabiliyor. O nedenle tanıdıklarımızla bile temas ederken maske kullanılmalı “Tanıdık ondan bana bulaşmaz” demeyin. Hergün nasıl olsa görüşüyoruz deyip maskemizi aşağıya indirmeyelim. Hastalarımızı daha çok Atatürk Devlet Hastanesinde tedavi etmeye çalışıyoruz orası doldukça diğer hastanelerimize yayılmaya başlıyoruz. Şuan için Zonguldak’ta ki özel hastaneler dahil tüm hastanelerde kapasiteleri oranında kovid hastası var. Bu arada hastanelerimizde kovid olmayan hastalarımızda tedavi olmaya devam ediyor. Onun için onlara da yer ayırmak zorundayız. Biz planlarımızı yaptık bu konuda daha çok hastayı yönlendirdiğimiz Atatürk Devlet Hastanesinde doluluk oranı yüksek.” Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi